fredag 22 april 2011

Möt våren i Pålsjö skogPålsjö skog är en 70 hektar stor lövskog belägen i norra delen av Helsingborg. Området har fått sitt namn efter det slott, Pålsjö slott som ligger beläget i utkanten av parken. I slutet på April, början på Maj är det nästan så att man väntar sig att få höra Ronja rövardotters vårskrik eka i parken. Parken påminner nämligen om den scen där Ronja rövardotter inte längre kan hålla inne lyckan över att våren är kommen. Den känslan delar jag varje år jag besöker Pålsjö då vitsipporna äntligen tittar upp. Det är vid sådana tillfällen som man förstår varför man står ut alla blaskiga höstar och kalla vintrar i Sverige. Jo, för att vi har den vackraste våren!  

För de läsare som kan träd har jag tagit reda på vad parken består av för trädsorter. Parken består till mestadels av ek och bok men man kan även finna asp, ask, alm, al och sykomorlönn. Åldern på träden varierar men de äldsta träden är hela 250 år gamla. 

Fikapaus
Mitt i parken ligger en liten röd stuga med vita knutar. Där kan man soliga dagar köpa sig en fika. Missa inte våfflorna med sylt och glass. 

Pålsjö skog ligger belägen mellan Tågaborg och Pålsjö gård söder om Mariastaden. Norr om slottet ligger det vackra vandrarhemmet Villa Thalassa

Genom skogen går tyvärr ett järnvägsspår som är en del av västkustbanan. Mer välkomnande är dock de två bäckar som slingrar sig genom parken i varsin ravin ner mot Öresund. I väster förenas sedan de två bäckarna och vid vattenkvarnen Pålsjö Mölla bildas en damm. Tätt intill strandpromenaden ligger kallbadhuset Pålsjöbaden. Härifrån kan man sedan ta en frisk promenad antingen uppför backen mot Sofiero slott eller inåt Helsingborgs stad. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar