tisdag 2 augusti 2011

Sveriges högsta vattenfall


Sommaren 2011 var vi inte sugna på utlandet utan ville spendera vår lediga tid i vårt vackra hemland Sverige. Både jag och min sambo har spenderat de flesta somrar nedåt landet och vi var nu överens om att den här sommaren skulle vi bryta trenden och ta en biltur uppåt med stopp i Värmland, Dalarna och Härjedalen. Naturupplevelser och äventyr! 

Andra stoppet: Fulufjället i Dalarna 

Boende
Vid vårt besök bodde vi i en egen stuga på Fulufjällsgården. Fulufjällsgården ligger precis vid Fulufjällets nationalpark, nedanför parkeringen till Njupeskär (vattenfallet) utanför Särna.


Fulufjällsgården består av ett stort hus med rum man kan hyra, dusch, toa och kök. Sedan finns det flera mindre stugor som inte har egen dusch eller toalett, dock en egen kokvrå och kyl och frysfack. Det finns även ett hus med café och liten butik med småsaker, mest med älgmotiv på. Det var helt okej att bo här. Man lever mycket självständigt och det finns bra möjligheter att laga mat. Här finns även en älgpark där alla garanteras få se älg på sitt besök. 

Mat 
Närmsta butik ligger i Särna och dit var det ca 2-3 mil. Så tips är att man köper med sig mat redan på vägen dit. Det fanns ingen mat på boendet men däremot kan man äta i stugan vid parkeringen till nationalparken. Det ligger bara uppför backen, men inte heller här är det något stort utbud. Jag var aldrig inne men jag tror det var mest våfflor och liknande. 

Vandringsleder
I nationalparken finns det många vandringsleder man kan välja mellan. De har olika mål och är olika långa så man kan anpassa vandringen efter tid, lust och ork. Sammanlagt finns det i parken 14 mil markerade leder. På Naturum som ligger vid parkeringen vid starten kan man få vandringstips, titta på utställningar, delta i aktiviteter, föresläsningar och guidade turer. Man får gärna gå in hit och meddela sin färdplan.

Urskogen och vattenfallet (nedifrån) var vi på redan första eftermiddagen då vi kom, (vi kunde inte hålla oss och solen sken). Det blev mina favorittimmar på hela resan. Urskogen med sina gröna nyanser, blommor och bäckar som dånar fram tar nästan andan ur en. 


Njupeskär är Sveriges högsta vattenfall med en total fallhöjd på 125 meter och högsta fallhöjd (fritt fall) på ca 70 meter. Vattenfallet ligger i nationalparken Fulufjället 2,5 km från parkeringen vid parkens start. 


Vattenfallet ligger mycket vackert beläget, ovanför ser man Fulufjällets kala topp och nedan den vackra gröna urskogen. För oss var Njupeskär värt hela resan hit. 

Dagen efter var vi uppe och vandrade på fjället. Vi besökte även vattenfallet ovanifrån. Personligen har jag inte varit uppe och vandrat på många fjäll men min pojkvän som var med på resan, och som har varit på liknande utflykter tidigare var så lagom imponerad av vandringen på Fulufjället då det inte fanns några tydliga toppar. 


Läs mer om Fulufjället på sveriges nationalparkers hemsida 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar