måndag 1 augusti 2011

Kanotpaddling i högsommar-VärmlandSommaren 2011 var vi inte sugna på utlandet utan ville spendera vår lediga tid i vårt vackra hemland Sverige. Både jag och min sambo har spenderat de flesta somrar nedåt landet och vi var nu överens om att den här sommaren skulle vi bryta trenden och ta en biltur uppåt med stopp i Värmland, Dalarna och Härjedalen. Naturupplevelser och äventyr! 

Första stopp: Värmland

Boende: De två första nätterna på vår resa spenderade vi på värmlandsgården som ligger strax utanför Hagfors. Här kan man hyra stugor, sängar eller campa. Vi hade tänkt tälta men då det skulle bli regn hela veckan (och vi inte hade någon mer gemensam ledighet) valde vi att trotsa vädergudarna och helt enkelt boka sängplatser inomhus. 

För mer information se Värmlandsgårdens hemsida Vi hyrde alltså varsin säng, inte en hel stuga. Men vi fick bo ensamma. Ägaren sa att under hela hans tid som han jobbat där har man aldrig behövt dela rummet med andra, så det var ett billigt alternativ som ändå blev privat.  


Hade vi varit lite mer våghalsade hade vi inte bokat något boende alls innan avresa. Det borde inte ha varit något problem eftersom att det finns campingar precis överallt. Och många betydligt mer vackert belägna än den vi bodde på. Ett tips är att man har med sig tält så kan man ju anpassa boendet efter väder, plånbok och utbud. 

Mat 
Närmsta butik ligger i Hagfors, så det kan vara en bra idé att köpa med sig mat som man kan tillaga i det gemensamma köket. Det finns även kylskåp och frysfack, vattenkokare, kaffekokare och lite stekpannor, kastruller o.d. Eller gör som vi, köp en kylväska och ett stormkök och ha med på hela resan. Andra dagen åkte vi in till Hagfors, hittade en fin badplats och satt i solnedgången och lagade tacos, myspys. 


Kanotpadling
Hela poängen med att ta sig in djupt i Värmlands skogar var densamma som poängen med hela resan. Nämligen naturupplevelser och äventyr. Första stoppet ägnade vi åt kanotpaddling. Campingen ligger på en smal passage mellan två sjöar så det passade ju perfekt. Vi packade med oss lunch, hyrde en kanot och drog ut på vattnet. På sina ställen fanns det näckrosor. För att ta sig ut i de större sjöarna fick man paddla under två broar och på vissa platser var det tämligen grunt. Efter många om och men hamnade vi på en egen liten ö. Här stannade vi och åt lunch och vilade. Då det var ganska jobbigt att paddla (jag hade träningsvärk i flera dagar), räckte det gott och väl med en dags paddlande. Brattfallet
Dagen därpå packade vi väskorna och bar oss av mot Fulufjällets nationalpark i Dalarna. Vi valde att åka tidigt och stanna och äta frukost på vägen. Vilket var ett av de bästa besluten vi har tagit. För i samband med det hittade vi ett riktigt smultronställe. 

Brattfallet hamnade vi alltså på av en slump då vi tog en avstickare efter att ha kört längs med Klarälven. Vi såg en skylt och följde vår intuition. Brattfallet var ett vackert beläget, dånande vattenfall mitt i den värmländska naturen. Här fanns även vandringsleder. Men vi var tvungna att dra vidare. 

Klarälven
Är man i närheten skall man inte missa klarälven. Längs med älven går en väg där man stundvis får en vacker utsikt. Man åker även förbi många campingar. Här skulle vi definitivt ha stannat om det inte var för att vi redan hade boende bokat. På en del campingar, bland annat Klarälvens fiskecenter kunde man bygga sin egen timmerflotte. Det hade nog varit roligt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar