fredag 22 april 2011

Två vackra svenska utflyktsmål till priset av ett!
Sommaren 2010 hade skånetrafiken på grund av vinterslarv med förseningar som följd valt att sänka priserna på sommarkortet. Det välkomnades av mig och min sambo som tog oss ut på äventyr i Skåneland. Smidigt och billigt. En helt vanlig lördag i Juni överraskade jag min kära med dressin och picknick. Dressin är enligt mig ett underskattat utflyktsmål. Dressin är en cykel som går på gamla tågspår och går att hyra lite överallt i Sverige. Vi hamnade på Romeleåsen som ligger mellan Lund och Ystad. Väl där var värmen påtaglig och efter dressincyklingen och lunch i det gröna var vi svettiga och drömde om ett dopp. Mannen som ägde dressinerna gav oss vägbeskrivning till ett närliggande stenbrott och vi promenerade dit på ca 20 minuter. Här hittade vi en av Sveriges absoluta smultronställen, vilket vackert land man bor i. 

Hitta hit
Skall man köra finns vägbeskrivning på Romelåsens dressincykels hemsida. 
Föredrar man att ta bussen är det skåneexpressen 6 som tar dig hit. Hållplatsen heter Knivsåsen. 

Dressin 
Dressin är som tidigare nämnts en cykel som går på räls. Vid sidan av cykeln finns en liten sittplats och fotstöd där man kan placera picknickkorgen. Det är inte tungt att cykla, den är betydligt lättare än en vanlig cykel. Varför skall man då ta sig ända ut i skogen och betala för att få åka cykel på räls? Jo, för att dressin åker man mitt inne i skogen, det har inte röjts en massa för att få plats med vägar. Vilket det ju oftast har då man cyklar ute i allmänhet. I romeleåsen får man en vacker åktur genom skog och självklart Skånes specilitet, åker. 

Kostnad: 
Att hyra dressin i romeleåsen kostar 200 kronor per dressin och pass. 
Säsong: 
April - 0ktober
Tider:
Pass 1: 09.00 - 12.45
Pass 2: 13.00 - 16.45
Pass 3: 17.00 - 20.45För att hitta hit, få vidare information och boka dressin gå in på Romeleåsen dressin hemsida. 

Knivsåsen
Vi hamnade alltså på det vackra stenbrottet Knivsåsen av en slump. Det såg makalöst svalkande och skönt ut och vi kunde inte vänta på att få kasta oss i vattnet. Väl nere var det iskallt. Borde vi kanske ha kunnat räkna ut tidigare. Trots ett vattendjup på 10-30 meter så är vattnet som ni kan se turkosblått och får det att kännas som att man är utomlands för en stund. För den våghalsade finns det en klippa i stenbrottet som ryktesväg sägs skall vara 15 meter ovanför vattenytan. Att våga ett hopp där är en populär milstolpe för kanske framför allt unga killar. Vilket var tydligt även den dagen vi var på besök. 

I bloggar och via skvaller från klasskompisar har vi fått höra att platsen är värd ett besök året om. Så har man vägarna förbi så stanna till, oavsett årstid. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar