torsdag 29 november 2018

Budapest- Värmande spa och lyxrestauranger


I februari 2018 fick jag och min man vårt första barn. Under graviditeten valde jag att inte resa och första tiden efter att bebis anlänt var jag såklart i en familjebubbla om tog all min tid. När jag sedan kom ut på andra sidan av första bebistiden, när min son hade fyllt halvåret började det återigen klia i resenerven. Jag ville iväg, min man var helt ointresserad. Och jag ville passa på innan bebis blev alltför mammig. Så jag lyckades övertala min egen mamma att följa med mig och den 10 September 2018 bar det iväg till Budapest. Jag hade sedan tidigare inte mycket koll på Budapest men hade under sommaren mycket tid att läsa på om staden som börjat väcka mitt intresse. 


Ditresa  

Vi flög till Budapest från Arlanda med Norweigan och hem till Skavsta med Wizz. För resan tur och retur betalade vi 923 kronor per person. När jag letade resor hittade jag avgångar för 500 kr per person tur och retur så man kan verkligen flyga billigt till Budapest. 


Från flygplatsen

Väl framme på flygplatsen köpte vi bussbiljetter till buss 100E som går mellan flygplatsen och Budapest med 20 minuters mellanrum på dagtid. Resan kostade då motsvarande 30 svenska kronor per person, enkel väg. När vi kom ut från flygplatsen var det tydligt skyltat varifrån bussen går. Resan tog en halvtimme och vi gick av vid första stoppet, Kálvin. Därifrån tog det bara 10 minuter att gå över bron till vårt hotell; Gellert. Det finns sammanlagt tre stopp inne i centrala Budapest för buss 100 E; Kálvin, Astoria och Deák Ferenc.  


Boende 

När vi letade hotell tyckte jag att det såg ut att finnas många bra och fräscha hotell i staden. Inte så billigt som man kanske kunde vänta sig men ändå helt okej priser. Vi valde att bo på det gamla anrika hotellet Gellert som ligger i samma byggnad som Gellert spa. Anledningen till att vi valde Gellert var att min moster, min mormor och morfar, min mormors far och bror tidigare bott på hotellet och det kändes lite mäktigt att nu även vi skulle bo under samma tak och uppleva samma sak som dem. Redan när jag kollade på bilderna i samband med att vi bokade tyckte jag det var tydligt att hotellet för länge sedan haft sin glanstid och nog stämde det allt. Rummen var inte så roliga och på vissa ställen hade färg flagnat bort från väggarna. Frukostbuffén var ordentlig. Det fanns allt man kunde förvänta sig men inget extra; bröd, frukt, grönsaker, äggröra, korv, pålägg och man kunde få omelett tillagad på plats, ingick i buffén. 
Jag är inte helt nöjd med hotellet. Vi hade kunnat bo på ett superfräscht modernt designer-hotell i de centrala delarna för samma pris. Däremot gillade jag läget. Främst utifrån att jag tyckte att det bästa med Budapest var att det finns så många spa och på Buda- sidan som Gellert ligger på finns ja, Gellert spa såklart men även Rudas spa som jag tyckte så mycket om att jag och mitt resesällskap valde att besöka det två gånger. Hotellet ligger också på samma sida som slottshöjden som är ett riktigt charmigt område. Också det valde vi att besöka två gånger.  


Ta sig runt 

Det är lätt att ta sig runt i Budapest. Det finns metro, spårvagnar, båtlinjer och bussar. Bussarna är dock lite klurigare att förstå sig på. Från vårt hotell fanns det flera spårvagnslinjer som gick inåt de centrala delarna på Pest-sidan samt flera som gick längs med floden på Buda- sidan så det gick snabbt och smidigt vart man än skulle. Vi köpte ett tre-dagars resekort för 4150 HUF per person, under vår resa motsvarade det 133 svenska kronor. 
Dag 1- Måndag 


Saluhallen 
Vi kom fram till hotellet på eftermiddagen och valde att börja med att gå till saluhallen och köpa hem lite snacks till rummet. Efter besöket i spa:t gick vi över bron till saluhallen och fyllde ryggsäcken med godsaker. Vi gick sedan hem till hotellrummet och snacksade innan det bar iväg. Géllert spa 
Efter lite snacks tog vi med oss badrockarna från rummet och våra flip-flops (hett tips att ta med under ett besök i Budapest om man vill besöka spa:n). Géllert spa och Géllert hotell ligger i samma byggnad men det är inte hotellets spa. Som hotellgäst betalar man halva priset i inträde, vilket när vi var där handlade om 100 svenska kronor (ordinarie inträde var alltså 200 kr).  Det finns skåp i omklädningsrummet som man kan lägga in sina tillhörigheter i och låsa med ett armband som ingår i biljettpriset.
Det finns en varm källa inomhus. Ett väldigt vackert rum med två pooler, en som är 40 grader varm och en som är 36 grader. Detta enligt mig Gellert spa:s hjärta. 
Sedan finns det också en pool inomhus där man kan simma. 


Utomhus finns det en stor, grund pool som kör igång vågor regelbundet (tror det var varje halvtimme). Uppför en höjd finns det även en varmvattenpool (varm källa), en tunna med iskallt vatten och en bastu. 


Det var svårt att hitta inne på Spa:t. Det finns omklädningsbås överallt och det verkar vara meningen att man skall gå mellan dessa som i en labyrint för att ta sig ut till utomhuspool-området. 


Citadella
Efter att ha tagit det lite lugnt på rummet ett tag tog vi en promenad uppför Citadella- berget som börjar precis intill Gellért spa. Det var en tuff bestigning men det var värt det för utsikten. Så vackert. 


Szabadság hid- bron närmst Gellert hotell
Längst upp på berget finns ett monument som kan ses på lång väg 


Senare under resan fick vi veta att det finns en buss som går nästan hela vägen uppför berget, se mer info längre ner i inlägget. Efter Citadella gick vi till Slottshöjden vilket var en onödigt lång promenad som jag gärna hade struntat i men det kändes närmre än det var. 

Slottshöjden 
Vi valde att ta bergbanan upp på Slottshöjden. Det var bara vi där då det var sent och den snart skulle stänga för natten. Bergbanan har öppet 7:30-21.50. När vi några dagar senare var där var det jättelång kö och det är inte heller så långt att gå upp. Så det var tur att vi passade på att åka bergbanan nu ikväll när vi var ensamma. Vagnarna kör inte någon särskild tid utan dem som styr den kör iväg den när det är personer som vill åka helt enkelt.  


Uppe på Slottshöjden åt vi sedan en middag på restaurangen Pest- Buda som hade en mycket fin uteservering. 


Fiskarbastionen & Mattiaskyrkan 
Innan vi gick nedåt passerade vi Fiskarbastionen och Mattiaskyrkan och fick se den upplyst i mörkret. 
Promenad längs med Donau 
Vi valde att gå även hem och gick längs med Donau. På vägen passerar man vackra upplysta broar och byggnader. 


Parlamentsbyggnaden

Chain bridge


Dag 2 - Tisdag 


Rudas spa
Efter frukostbuffé på hotellet gick vi en kort promenad på cirka 5-10 minuter längs med Donau till Rudas spa. Rudas spa ligger bokstavligen mitt i en korsning. Bilvägar omringar hela spa:t, precis intill. Det är bara en trottoar som skiljer av. Denna information i sig säger dock inget om kvalitén på spa:t. Jag fullkomligt förälskade mig i detta ställe och vi återkom faktiskt senare under resan för ytterligare ett besök. Inträdet till spa:t är beroende av om man vill ha tillgång till alla delar (alla pooler och bastu) eller om man bara vill se vissa delar. Vill man ha tillgång till hela spa:t kostar det 5000 HUF per person vilket då motsvarade 160 svenska kronor. Det finns skåp i omklädningsrummet som man kan lägga in sina tillhörigheter i och låsa med ett armband som ingår i biljettpriset.


Rudas spa:s hjärta består av en gammal varm källa. Vackert belägen under jord med ett tak som har små hål i sig varifrån det kommer in ljusstrimmor i olika färger tack vare det färgade glaset. Rummet är fyrkantigt, i mitten ligger en rund pool och i rummets alla hörn finns flera små pooler (varma källor). Alla med olika gradtal på vattnet, så det finns något som passar alla. Denna del av spa:t kan man inte alltid komma in på. Tisdagar är avsatt endast för kvinnor. Måndagar, onsdagar, torsdagar är det avsatt för män och helger för båda könen - om jag förstått det hela rätt. Men dubbelkolla gärna innan. Man vill inte missa Rudas. Vi var där på en tisdag så vi kom in men jag kunde inte ta ett foto då flera av de inhemska äldre kvinnorna som var där badade nakna. Men jag lånade en bild från The Times. 


Rudas spa:s äldre del. Lånad bild från hemsidan https://www.thetimes.co.uk/travel/article/bath-time-budapest/

Ovanpå detta vackra rum med dess tillhörande gamla omklädnings-bås har ett modernt spa byggts på. Det är i ytterligare tre våningar.  På den mellersta våningen finns flera bastu av olika sort. Inget som intresserade oss så denna våning gick vi bara igenom. 

På nedersta våningen finns en inomhuspool som man kan simma i och längre bort på samma våning finns ett rum med flera små pooler med olika gradtal på vattnet. Här hängde vi kvar ett tag. Jag klarade inte att komma i 42-graders poolen. Helt galet varmt. 36- grader i den stora pool-delen

42- gradigt vatten


19 grader i vattnet

Genom att ta en trappa från rummet med dom små poolerna på nedersta våningen kommer man till översta vången (terassen). Här finns spat:s andra hjärta, och min absoluta favorit- utomhuspoolen med en kupol. 36 grader i vattnet och en fantastisk utsikt över staden och Donau. Här låg vi kvar ett bra tag och bara njöt. På samma våning finns också en restaurang om man vill ta sig något att äta. 


Efter Rudas gick vi hem och lämnade badkläderna. Sedan tog vi en promenad över bron Szabadság hid som ligger precis vid hotellet. Vi passerade saluhallen och fortsatte längst med samma gata ända tills vi kom till torget vid Kalvin Ter stationen. Här tog vi av på en mindre gata för att besöka biblioteket Ervin Szabó biblioteket. 


Ervin Szabó biblioteket 

Ervin Szabó biblioteket ligger mellan gatan Ulloi Ut och Baross u. Oavsett vilken gata man tar kommer man inte missa den vackra, stora byggnaden. Ingången är från Baross u. Jag hittade ett tips om att besöka biblioteket efter en del letande på nätet efter annorlunda, mindre turistiga sevärdheter i Budapest. Och väl där var det tydligt att biblioteket inte direkt är överöst av turister utan dom flesta som befann sig där var studenter som var där för att låna böcker eller hitta ett tyst rum för att få studiero. Vi fick köpa en inträdesbiljett för turister för 800 HUF per person vilket då motsvarade 25 svenska kronor. Vi frågade kvinnan i disken om det är okej att fota inne på biblioteket. Hon svarade att det egentligen inte är det men att ingen kommer bry sig om man tar ett diskret foto. 


När vi kom in började vi ångra oss. Det såg ut som ett vanligt tråkigt bibliotek och vi fick leta en stund innan vi hittade rummet som jag hade för mig att jag sett när jag googlade bilder på biblioteket innan avresa. Och när vi väl hittade det rummet sprang vi på ytterligare fyra magiska rum och nu var letandet utan tvekan värt det. 


Sedan tog vi en promenad i de mest centrala delarna och sprang på café Central som jag hade läst om innan avresa. Det är ett av Budapest mest kända caféer så vi valde att stanna till för lite lunch och fika. 

Café central 
Vi tog ett bord ute på uteserveringen, delade på en Shepards pie, tog varsin drink och sedan kaffe och bakverk. St Stephen´s basilica 
Vi kollade bara in St Stephen´s basilikan utifrån men jag har läst att utsikten från tornet skall vara fantastisk. 


Parlamentet 
Vidare promenad mot parlamentsbyggnaden som är enorm och väldigt vacker. Man kan gå en guidad tur men det var inget som intresserade oss. På promenaden mellan basilikan och parlamentet passerade vi en staty av Ronald Reagan och en staty av en man som står på en bro över en liten damm. 

Spårvagn 2 
Spårvagn två är en känd linje som går längs med Donau på Pest- sidan och som börjar vid parlamentet. Så vi hoppade på här och åkte hela vägen till ändstationen i utkanten av staden och sedan åkte vi tillbaka halva vägen och gick av vid saluhallen och gick sedan över Szabadság- bron hem till hotellet. Resan var okej men inget jag inte hade kunnat vara utan.  Nu var vi helt slut efter en lång och aktiv dag. Vi gjorde det enkelt för oss och gick ut från hotellet, hittade närmsta pizzaställe och köpte med oss pizza, dricka och ett bakverk till rummet. 


Dag 3- Onsdag 


1:ans gamla metro 
Vi började dagen med att ta en spårvagn från hotellet till metrostationen Deák Ferenc Ter. Därifrån tog vi metro linje 1 till stadsparken. Linjen finns med på Unesco:s världsarvslista sedan 2002 och kallas även för "millenium-linjen" eller "den gula linjen". Linjen öppnades 1896 och stationeran har bevarats och har äldre detaljer. Det är den tredje äldsta metrolinjen under mark i världen. Den går under Andrassy utca (Andrassy avenue). 


Både stationerna och metron är väldigt små och alla stationer är inte lika fint utsmyckade. Inte heller dom smyckade stationerna var något fantastiskt sevärt enligt mig. Jag skulle inte säga att det var någon jätte- upplevelse att åka metron men skall man ändå till stadsparken och man har metro- kort kan man passa på att ta den. 

Szechenyi spa 
Szechenyi spa är det mest kända, och därmed också det mest turistiga spa:t i Budapest. Det är nog få turister som besöket staden och missar Szechenyi spa. Jag har också förstått på vänner som besökt staden att många endast besöker Szechenyi spa och skippar Gellért och Rudas med flera. Detta tycker jag är synd. Men Szechenyi är ett väldigt vackert spa och absolut värt ett besök. Spa:t ligger i stadsparken. Under högsäsong får man räkna med långa köer. Detta går att undvika genom att köpa en gå- förbi- kön- biljett hemifrån. Vi var dock på besök en vardag i september så vi slapp köer och kunde gå rakt in. Inträdet kostade 5200 HUF per person, vilket motsvarade 166 svenska kronor under vårt besök. 


Omklädningsrummen blandar kvinnor och män men det finns omklädnings- bås där man kan stänga in sig under själva ombytet. Sedan finns det skåp som man kan lägga in sina tillhörigheter i och låsa med ett armband som ingår i biljettpriset. När man kommer in i spa:t efter omklädningsrummen finns där flera små pooler och en större pool. Precis som på Gellert och Rudas spa är inomhus-delen full med små pooler vars vatten är i olika gradtal så att alla skall hitta något som passar. Väl ute möts man av den syn som har prytt många hemsidor när man sökt information om Budapest. Och det är inte svårt att första varför. Den knall-gula vackra byggnaden gör sig än med vacker med de turkos- blåa poolerna i förgrunden. Även utomhuspoolerna är i olika gradtal.  
I en av poolerna finns ett avgränsat område med en virvel som man kan lägga sig i så puttas man runt i en cirkel av en kraft under vattnet.  Tydligen är det vanligt att de inhemska möts på spa:n runt om i staden och spelar schack. 
  

Stadsparken
Efter spa:t gick vi runt lite i stadsparken.


Slottet 
Vi började med att kolla in slottet som jag tyckte mycket om. Slottet ligger på en ö, omringad av vatten och man tar sig över via broar.  Mittemot slottet ligger en restaurang vackert belägen. Härifrån har man en perfekt utsikt över slottet. Man kan också hyra tramp- eller rodd- båtar om man så önskar. Hjältarnas torg 
Hjältarnas torg ligger i slutet av Andrassy avenue och stadsparken. Mitt på torget ligger millenium-monumentet och runt torget ligger två konstmuseér och Serbiens ambassad. Andrassy Avenue
Vi gick sedan nedför Andreasboulevarden ner till de judiska kvarteren. Förutom att vi passerade "The house of horror" som verkar vara mycket populärt såg vi inget direkt sevärt på vägen så jag skulle inte rekommendera att man lägger tid på att gå denna sträckan. Helt onödigt. 


Andrassy avenueOperan 
Operan var tyvärr under restaurering när vi var i Budapest så den missade vi. Café Muvesz 
Café Muvesz hade jag läst om innan avresa. Inget av de mest kända men nämns ändå i sammanhang kring de bästa caféerna i staden. Vi gick in och kollade och det såg jättefint ut och det var betydligt billigare priser än Gerbraud och café New York. Bakverken ser lika magnifika ut så är säkert minst lika bra här, för en mindre peng.  

Judiska kvarteren 


På vägen mot Szimpla Kert sprang vi på ett veganskt street food område. Street food market 
Jag hade sett på internet när jag sökte på judiska kvarteren att det skulle finnas ett område med street- food som bland annat skulle ha bra langos. Jag kunde dock inte hitta vart det låg men det visade sig ligga precis intill Szimpla kert när vi väl kom dit. Vi slog oss ner och delade på en langos och en färsk juice.

Szimpla Kert 
I början av 2000- talet var Budapest stadskärna fullt av övergivna byggnader. Några ungdomar kom då på att det var ett billigt sätt att starta en pub på. Så det hela började som ett litet experiment 2004. Man startade upp en pub i en övergiven byggnad och kallade den för Szimpla Kert "simple garden". Sedan dess har flera pubar startats i olika övergivna byggnader runt om i Budapest och ordet "ruin bars" är numer välkänt i staden. De har gemensamt att det är enkelt, ofta lite galet inrett och serverar drinkar, enkel mat och vissa ruin bars har även annat att erbjuda. Szimpla Kert har till exempel marknader på helgerna, hyr ut cyklar och tar in band. 

Stora synagogan
Passerade stora synagogan som skall vara mycket vacker men vi var inte rätt klädda för att få komma in så vi fick gå vidare. 


Café New York 
Det tog ett tag för oss att hitta café New York. Närmsta station är Blaha Lujza tér. Vi hade tänkt ta oss en fika men personalen totalignorerade oss. Det var väldigt många som jobbade men ingen kollade åt vårt håll. Lokalen är fantastiskt vacker och magnifik och det är många som rekommenderar ett besök på café New York när man läser om olika caféer i Budapest. Med då vi blev ignorerade samt då det var svindyrt att fika där jämfört med de övriga caféerna vi besökt, så bestämde vi oss för att åka vidare istället. Margitszitget (Margareta-ön) 
Vi tog metro och spårvagn till Margareta-ön. Direkt när vi kom fram, precis vid infarten till ön såg vi att det fanns möjlighet att hyra trampbilar, mini-bilar med motor och att åka minitåg runt ön. Vi valde att ta minitåget då vi inte hade ork att gå och inte heller orkade anstränga oss för att hitta runt på ön. Vi satt i lugn och ro och lät guiden visa oss vad vi borde se. Hon visade oss bland annat ett mini-zoo, ett vattentorn, en vattenpark, en rosenträdgård och två magiska fontäner. 600 HUF per person (då motsvarande 19 svenska kronor) kostade det att åka med tåget som tog 30 minuter. 

En av de magiska fontänerna som har ljusshower på kvällarna ligger precis när man kommer på ön efter att ha gått av Margareta- bron.

Pendelbåt på Donau
Efter rundturen gick vi ner till Donau och ställde oss och väntade på en av pendelbåtarna som vi tänkte att vi kunde ta hem till hotellet. Vi råkade dock komma på en båt som gick åt fel håll så vifick sitta kvar medan den åkte en bra bit utanför staden till, vad som såg ut som en badort och sedan vände tillbaka in till de centrala delarna. Vi gick sedan av vid en båtplats precis intill Gellert hotell. 


Att åka pendelbåten är visserligen ett billigt sätt att få åka båt på kanalen. Har man redan ett pendlingskort så är det inkluderat och det kostar ingenting. Men båtarna går sick-sack mellan Buda- och Pest- sidan, det tar väldigt lång tid och är ganska frustrerande med så många stopp. Båtarna är också väldigt ofräscha men har man tid och tålamod och ingen lust att betala extra för att åka turistbåt kan det vara en idé.  

Cyrano restaurang (michellin guide) 
Vi hade redan innan avresa förbokat bord på en michellin- guide- restaurang. Budapest är känt för att ha många Michellin- guide restauranger samt restauranger med Michellin- stjärnor. Eftersom prisnivåerna är låga i landet är det också relativt prisvärt att äta mat av hög kvalité. Vi hade bokat bord på en restaurang som heter Cyrano och som ligger i de mest centrala delarna. Huvudrätten var okej, likaså desserten men det var två olika förrätter som verkligen lockat oss när vi gick igenom restaurangutbudet i staden och vi hade haft helt rätt. Förrätterna var magiska. 

Anklever på rostat bröd med vit chokladsås 

Getost med lavendelsorbet 

Magiska fontänen på Margitz- ön
Efter middagen återvände vi till Margareta-ön för att se den magiska fontänens musik- och ljusshow. Den var av hög kvalité och bestod både av musik, färger och vatten i olika formationer men det var även inslag då det spelades upp tecknade filmer mot vattnet. Filmerna var som en hyllning till staden och visade bland annat kända platser i Budapest. Väl värt mödan att ta sig hit.  


Dag 4 - Torsdag 


Fd. svenska ambassaden 
Min mamma ville gärna se den byggnaden som den svenska ambassaden låg i under kriget. Det var från denna plats Raol Wallenberg räddade många judars liv. Huset ligger bara en kort promenad uppför backen bakom Gellert hotell och spa. I korsningen Minerva u. och Pipacs u. 

Feneketlen Lake 
Efter att ha sett den före detta ambassad-byggnaden tog vi spårvagnen två stationer, i motsatt riktning mot staden. Från stationen Movicz Zsigmond Körtér är det bara en kort promenad till den lilla sjön som ligger i en liten park intryckt mellan husen. 
Slottshöjden 
Sedan tog vi spårvagn längs med Donau på Buda-sidan bort till slottshöjden. Eftersom vi redan åkt banan upp och det var väldigt lång kö så valde vi att gå upp till slottshöjden istället. Det var ingen ansträngande promenad. På slutet finns det hiss om man föredrar det framför trappor. Väl uppe vid slottet har man en fantastisk utsikt över staden.

Slottet


Efter att vi sett slottet gick vi runt lite uppe på slottshöjden och såg oss omkring. Denna gången i dagsljus. Café Rauszwurm 
Sedan satte vi oss ner på det välkända cafét Rauszwurm. Mycket gott. Framförallt mandel-bakelsen till höger på bilden nedan föll mig i smaken.  


Fiskarbastionen & Mattiaskyrkan 
Passade på att se även dessa stora sevärdheter i dagsljus innan vi begav oss nedåt igen. Saluhallen 
Sedan åkte vi direkt till saluhallen och köpte med oss en massa god plockmat för kvällens picknick. 

For sale pub 
Mittemot saluhallen ligger en pub som heter "For Sale Pub". När man googlar lite mer annorlunda sevärdheter i staden brukar man få träff på denna pub. Det som är speciellt med puben är att gästerna kan skriva lappar som hängs upp i taket. Tillsammans med halmen och de tusentals skal från nötter som ligger på golvet i hela baren bidrar dessa till en mysig och unik känsla. 

Vi hade redan bestämt oss för att bara kika in och inte stanna för varken mat eller dryck. Innan avresa hade jag läst flera tidigare besökare som var mycket missnöjda med besöket då personalen betett sig otrevligt och arrogant. Man beskrev även att besöket tagit onödig lång tid på grund av långsam service. Så därmed kände man inte för att slå sig ner direkt. 

Vaci utca 
Sedan gick vi en lugn promenad längs med huvudgatan inne i de centrala delarna Gerbraud café 
Efter min research inför resan kan jag nog ändå konstatera att Gerbraud (tätt föjt av New York café) är det mest populära caféet i Budapest. Caféet ligger på Vörös Marty- torget. Vi köpte med oss ett bakverk för att avnjuta senare under kvällen på hotellrummet.
Citadella 
Eftersom vi inte orkade ta oss uppfört hela Citadella- berget gående ännu en gång valde vi att ta oss upp med buss. Vi tog först spårvagn två stationer till Movicz Zsigmond körtér och sedan buss 27 upp till Citadella. Det är en liten, trött buss som tar sig uppför branta, slingrande backar. Den åker inte riktigt hela vägen upp utan stannar nere vid en restaurang nedanför parkeringen där turistbussar och taxi stannar. 


Det finns väldigt många vackra platser att sätta sig på på Citadella- berget. Men senaste gången vi var här såg jag en bänk som var placerad något avskilt vilket var att föredra så inte så många skulle komma förbi och stanna och sätta sig precis bredvid oss. Så vi gick dit med vår picknick och satte oss medan det fortfarande var ljust. Sedan satt vi kvar och såg solnedgången. Detta blev utan tvekan en av dom mest fantastiska kvällar jag varit med om.  


Att gå nedför berget är däremot inte lika jobbigt och man får dessutom njuta av utsikten betydligt mer än om man går uppför. 
Rudas spa 
Efter senaste besöket på Rudas spa var jag fast bestämd med att jag skulle tillbaka till Rudas spa:s terass för ett kvällsdopp när det var mörkt ute och stadens ljus tänts. Sagt och gjort. Denna gång betalade vi bara för att gå in i spa-delen med flera olika pooler och upp på terrassen. Det var riktigt mysigt och väl värt det. 
När vi kom tillbaka till hotellet köpte vi te till rummet och delade på bakverket vi köpt tidigare under dagen från Gerbraud café. 

Dag 5 - Fredag 


Mittemot vårt hotell, vid Citadellabergets fot ligger en kyrka i en grotta. Under våra dagar i Budapest gick vi dit flera gånger för att få se den men det var alltid stängt. Men sista dagen kom vi äntligen in. Det är egentligen inträde för att komma in men ingen satt i båset så vi smög in ändå och tog en snabbtitt.  

Hemresa 
Sedan gick vi till Kalvin Ter och tog buss 100 E tillbaka till flygplatsen. Bussen som går mot flygplatsen går en bit ner på Ulloi utca så den stannar inte riktigt på samma plats som när den går in mot staden. Det är alltid bra att komma i god tid till flygplatsen men just här kanske det är extra viktigt. Jag har inte varit på någon annan flygplats som varit så trång tidigare. Vet inte hur länge vi fick köa men trots att vi var där med flera timmars marginal hann jag inte gå in i en butik och köpa en souvenir till min son där hemma då vi var tvungna att borda direkt vi kom igenom säkerhetskontrollen. 
Folket 

Min erfarenhet av folket i Budapest är att befolkningen i allmänhet är trevliga, hjälpsamma och nyfikna på turister. Vi blev flera gånger tillfrågade av folk om de kunde hjälpa till. Däremot var många butiksbiträden och personer som jobbade på restauranger och med turism ofta otrevliga och snäsiga.  


Mat 
Exempel på typiska Ungerska rätter är kalla soppor av körsbär eller jordgubbar, kött i paprikasås och langos. Överallt i staden kan man hitta Gulasch men jag läste på en hemsida att gulasch egentligen inte är typisk ungersk mat och inget som ungrarna själva lagar till vardags. Utan restaurangerna säljer gulasch då det går hem hos turisterna helt enkelt. 


Budapest har också mycket caféer med mäktiga bakverk så ett cafébesök bör prioriteras. Några av de mest kända cafeérna är Gerbraud, Café New York, Central café, café Muvész och café Rauszwurm. 


Dryckesväg har Ungern bland annat Tokajvinerna som jag aldrig hann pröva och Palinka som är ett ungerskt brännvin gjord på olika frukter. Smakar precis som man kan vänta sig. 


Budget 

Flyg: 923 kr/ p
Hotell: 2894 kr/ p
Utgifter under resan (mat, fika, inträden, resor inom staden & till flygplatsen mm): 2632 kr/ p


Min topp-tre-lista

1. Rudas & Szechenyi spa på delad första plats 
2. Gellert spa
3. God mat på fin-restauranger för en rimlig peng  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar