I slutet av februari 2020 var jag och min man på ett välbehövligt vilodygn i Kosta Boda. Jag hade fått en övernattning där i 30 årspresent av mina svärföräldrar, inkluderat ett dygns barnvakt. Vi lämnade barnen på lördag morgon och körde sedan till orten Kosta med dess välkända glasbruk. Vi bodde på Kosta Boda art hotel och åt middag på deras Michelin guide-listade restaurang Brasserie 1742. Utöver att äta god mat, träna i gymmet och vila i spaavdelningen hann vi även med några timmars shopping i deras outlets som ligger precis intill hotellet.
Dag 1
Rummet
När vi kom till Kosta började vi med att äta en lättare lunch på deras café som ligger mittemot hotellet. Sedan gick vi och kollade lite kläder i deras outlet med märkeskläder. När det var incheckningstid klockan 15.00 gick vi för att spana in rummet. Rummen är fräscha och varje rum har unika inredningsdetaljer i form av glasdesign. Det står även vad konstverken kostar om man har en tjock plånbok och vill köpa med sig hem. Handfaten i badrummen är av glas.
Vi bytte direkt om till badkläder och satte på oss hotellets morgonrockar för att gå ner till spaavdelningen. Vi var långt ifrån ensamma där. Alla gäster som checkat in vid 15 tiden precis som oss hade troligtvis gått ner för att slappna av några timmar innan middagen. Även alla gäster som sovit över natten till idag har tillträde till spat hela avresedagen. Det var svårt att få plats på någon av solstolarna.
Inne på spaavdelningen finns det möjlighet att köpa lättare mat eller snacks. Vi köpte varsitt glas cava och såg oss omkring i spat.
Spat består av:
Viloavdelning
Bastu
Fotbad som man själv tappar upp och adderar salt i
En större pool med glasdesign i botten inomhus
En mindre varmare pool inomhus
En större pool utomhus
En bubbelpool utomhus
Min personliga favorit, och det jag alltid kollar efter när jag skall boka spa är om det finns en varm pool utomhus. Helst skall denna ligga i en mysig miljö så att man skall kunna ligga i ett varmt bad omgiven av frisk luft en lång stund och bara njuta. Här fanns det som sagt en bubbelpool utomhus men tyvärr är den inte särskilt omgiven av charm. Poolområdet är fint och fräscht absolut. Men den är omgiven av ett plank och det är en väldigt kal miljö. Jag var inte så sugen på att ligga i en längre stund och eftersom det var så mycket folk där kunde man inte riktigt slappna av.
Brasseri 1742
Efter att ha gjort oss iordning inför kvällen gick vi vid 18-tiden ner till restaurangen. Vi hade bokat den första middagssittningen då vi föredrar att äta tidig middag och brukar passa på att besöka spaavdelningen på kvällen medan alla andra hotellgäster äter middag.
Det vi inte hade haft med i beräkningen var att restaurangen som är av hög kvalité är väldigt stel och korrekt. Den första halvtimmen var vi ensamma. Utöver personalen som bestod av en sommelier, en person som stod och gjorde små canapéer till champagnen, tre kockar och två eller tre servitörer varav en bara pratade engelska. Detta gjorde att vi som inte är så fina i kanten kände oss ganska uttittade och inte särskilt bekväma.
Miljön i restaurangen är otroligt mysig och hemtrevlig och består av två etage. I den övre delen finns det flertalet bekväma sittplatser och i mitten en öppen brasa och två soff-fåtöljer som man kan sjunka ner i.
Middagen inleddes med ett glas champagne och till detta serveras flertalet nyskapade canapéer (små snacks). Canapéerna var av hög kvalité, vackra och smakade mycket. Alla var inte fantastiskt goda men alla var olika och intressanta. Ett roligt och spännande sätt att få testa olika smaker.
Efter den inledande champagne- och canapé-sessionen var det dags att flytta ner en trappa och påbörja middagen. Först fick vi två olika sorters bröd och smör. Brödet var fantastiskt gott. Färskt såklart och det riktigt smälte i munnen. Vi satt så vi kunde se kockarna medan de lagade maten.
Första rätten: Anklevermousse som serverades under ett moln av sockervadd. När rätten kom in såg det ut som en tallrik med ett stort sockervaddsmoln på. Sedan kom kocken och hällde över en ljummen passionsfruktssås som gjorde att sockervadden smälte och då visade sig anklevern. Anklevern åt man tillsammans med kanderade nötter, små maränger och passionsfruktsås. Jag tyckte det var jättegott. Min man var inte lika förtjust. Vi var dock båda överens om att det var en häftig servering.
Andra rätten: Fisk med beurre blanc (smörsås). En klassisk fransk maträtt som jag tyckte var otroligt god.
Tredje rätten: Vaktel på tre vis; Vaktel, konfiterat vaktellår samt ett vaktelägg. Denna rätt är såklart otroligt lyxig men föll inte riktigt mig i smaken.
Dessert: Fruktsorbet omsluten av champagnemousse serverad i en "glaskula" av socker. En helt fantastiskt vacker rätt och det är såklart ingen slump att man på glasbruksortens finaste restaurang serveras en dessert i form av ett konstverk. Varken jag eller min man tyckte om champagnemoussens smak men bara upplevelsen gjorde sitt.
Efter desserten var vi otroligt mätta så när servitrisen kom in med en massa bakverk och godis kunde vi bara titta på det. Hon såg vår uppgivenhet och erbjöd oss att få ta med oss dessa upp på rummet istället vilket vi gjorde.
Recension av Brasseri 1742
Sammantaget tyckte jag utan tvekan att det var värt att uppgradera hotellvistelsen för att få uppleva hotellets finare restaurang. Det som skulle vara en 4-rätters meny inkluderat champagne var betydligt mer än så. Flertalet canapéer (fler än jag lagt upp bild på i inlägget), supergott bröd, bakverk och godis. Även om maten inte var det godaste jag ätit, vilket troligtvis berodde mer på att rätterna som serverades just då inte fullt passade mina smaklökar, så var det verkligen en häftig upplevelse och maten var utan tvekan vällagad. Samtliga rätter var dessutom mycket vackra. Jag och min man älskar att gå på fina restauranger och skall man vara petnoga kanske man kan klaga lite på att rätterna saknade lite kontrast.
Men det utan tvekan största minuset var att det rådde en otroligt stel stämning under hela middagen. Framförallt första halvtimmen då vi var ensamma. Personalen liksom cirkulerade runt oss och det gjorde oss obekväma. Man vill ju känna sig bekväm att kunna prata med sitt sällskap.
När jag i november 2020 var inne på Kosta Boda arts hemsida visade det sig att restaurangen var stängd. Jag vet inte om det endast var tillfälligt utifrån coronaviruset som då spred sig i samhället eller om det var mer permanent.
Glasbaren
På vägen från restaurangen till rummet gick vi igenom hotellets glasbar. Det fanns inte en chans att vi skulle orka ta oss något att dricka så mätta som vi var så vi gick upp till rummet och vilade istället.
Dag 2
Frukosten
Efter ett träningspass och en visit i spat passade det nu perfekt med en ordentlig frukost. Hotellets frukost håller hög kvalité och har allt man kan önska sig. Inklusive att man kan göra sin egen våffla.
Recension av vistelsen
Sammantaget var det en riktigt bra upplevelse. Jag gillade hotellet och rummet. Frukosten var av hög kvalité. Upplevelsen höjdes rejält av den lyxiga restaurangupplevelsen samt att det fanns en outlet med märkeskläder i området då jag är en riktig shopping- entusiast. Det som sänkte upplevelsen en aning var väll att spaavdelningen inte riktigt föll mig i smaken. Det bör nämnas att jag är väldigt kräsen vad gäller detta. Och det var egentligen inget fel på spat.
Budget
Vi bokade spapaketet "Brasseri 1742" som inkluderade övernattning & inträde till spa, frukostbuffé samt en 4-rätters meny på Michelin-guide restaurangen på hotellet. Detta paket kostade 4935 kronor. Vid tillfället när vi bokade skulle deras grundpaket kosta 3960 kronor. I den ingick en förutbestämd 3-rätters meny på deras ordinarie restaurang Linnea Art restaurant och en lunchbuffé som serveras i samma lokal som frukosten. Vi betalade alltså 975 kronor mer för oss båda att få äta på deras lyxigare restaurangalternativ och gick miste om en brunchbuffé som annars ingår i ordinarie paket.
Enligt mig var det utan tvekan värt den extra kostnaden för att uppgradera till den finare restaurangen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar