måndag 21 februari 2011

New York - The Big AppleDe som åker till New York för första gången har ofta mycket höga förväntningar och det är inte sällan besökarna blir besvikna. Detta fick jag känna på under mitt besök i staden. Det är först långt efteråt som jag insåg vilka magnifika byggnader och välkända platser vi faktiskt besökte. Idag skulle jag mer än gärna åka tillbaka och besöka samma platser ännu en gång, och kanske en gång till efter det.


Ta sig runt i New York
Tunnelbana: Det finns ett välfungerande tunnelbanesystem på Manhattan. Om det är möjligt, undvik tunnelbanan sena nätter och i ödsliga områden. 
En biljett som är giltig i två timmar kostar 2 dollar.
Ett endagskort 7 dollar.
Ett veckorkort 24 dollar.
Taxi: Det finns en anledning till att NY är packad med gula taxi. De utnyttjas flitigt då man kan komma billigt undan som kund (framförallt om man är fler) samt att det alltid finns kunder tillgängliga. Detta då manhattan är så pass koncentrerat. Från södra delen av Manhattan upp till norra delen får man räkna med ca 10-15 dollar. 
Buss Priser för buss inom manhattan ligger på 2 dollar. Observera att busschauffören inte växlar, så ha jämna pengar med dig. 


Boende 
Under vårt besök i New york bodde vi hos min väns morbror så tyvärr har jag inget hotelltips men jag kan inte tänka mig att det skulle vara något problem att hitta boende. Lokaltrafiken är mycket välfungerande i staden så man kan säkert bo billigare utanför Manhattan och ta sig snabbt, enkelt och billigt in till stadens kärna. Sevärdheter


Empire State Buildning 
Empire state building var vi aldrig inne i då kön var oändligt lång. Men bara att stå nedanför skyskrapan, som ligger i korsningen mellan 5th avenue och 34th street och titta upp är magnifikt. Med sina 102 våningar och 1860 trappsteg är den svindlande hög. Byggnaden byggdes på 2 år är hela 100 meter högre än Eiffeltornet och om man är riktigt modig kan man ta sig upp på den 102:a våningens inglasade utsiktsplattform. SoHo
SoHo är ett område på södra Manhattan i New York mellan Houston street, Canal street och Hudson river. Namnet är en förkortning på South of Houston. Kvarteret har förvandlats till en chic stadsdel med dyra kaféer, restauranger, konstgallerier och butiker. West Broadway är den livligaste gatan i SoHo. 

Frihetsgudinnan
Från Battery Park avgår färjor var 30:e minut till Frihetsgudinnan och Ellis Island. Dagligen 9.30-16.30 på sommaren (15.30 på vintern). Frihetsgudinnan är New York, kanske rent av USA:s mest kända symbol. Statyn tog ca 10 år att tillverka och skänktes från Frankrike som ett bevis för vänskapen mellan de två länderna. Statyn är 46 meter hög. Vi var ute på ön men gick ingen guidade tur utan valde att sätta oss på en av restaurangerna, äta fish and chips och bara njuta av tillvaron och ta en massa kort. 
Efter besöket på Liberty Island (frihetsgudinnan) kan man fortsätta med färjan till Ellis Island som är en ö som skapades till största delen av schaktmassor som blev över då man byggde tunnelbanan i New York. Detta var inget som intresserade oss utan vi valde att åka tillbaka med färjan och ta oss en promenad mot ground zero. 

Ground Zero
Ingen har väll lyckats missa vilken betydelse de två World Trade center- tornen hade, inte bara för förbipasserande turister utan även för New York borna själva. Efter den 11 September 2001 har platsen blivit ett minnesmärke från den hemska dagen. Offrens namn finns på en minnesplakett i det intilliggande St. Pauls chapel (i korsningen mellan Broadway och Fulton Street). Då jag besökte patsen(2007) var Ground Zero inte mycket mer än ett byggprojekt. Kan dock vara häftigt att ha varit där. Och när man ändå har vägarna förbi kan man passa på att ägna de bortgågna en tanke.  


Central Park
Det stora grönområdet Central Park är något av Manhattans hjärta. Området är ca 800 meter brett och 4 km långt. Parken är fylld av folk året runt men det är framför allt under veckoslut på sommartider, då både invånarna i Manhattan och turister kommer hit för att spela boll, promenera, ha picknick och lyssna till konserter som parken kryllar av liv. Att ta en promenad genom central park var ett välbehövligt avbrott under vår visit i New York. Det var häftigt att se de enorma husen som sträckte sig över trädtopparna på andra sidan vägen. Man känner också igen många platser från olika filmer. Även de klassiska vagnarna, dragna av hästar som kör rundturer i parken känns igen från teveskärmen.  

Madame Tussauds är ett vaxmuseum med huvudkontor i London och med filialer i Amsterdam, Berlin, Hong Kong, Hollywood, Las Vegas och New York. Det är helt makalöst hur verkligt det ser ut och jag rekommenderar verkligen ett besök. Man får se många kända ansikten och tillfälle att ta kort på dessa. Läs mer på Madame Tussauds hemsida här. 


Shopping 
Min vän var ute efter att shoppa märkeskläder billigt så därmed gav vi oss av till Centry 21. Här köpte jag bland annat sevenjeans för 600 kronor. 
På 34th street ligger New Yorks största och mest berömda varuhus Macy's. 


Min topp-tre-lista
Det bästa med New-York:
1. Frihetsgudinnan 
2. Midtown Manhattan (all neonreklam)
3. Central Park

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar