måndag 21 februari 2011

Mölle (Höganäs), Ett av Skånes stoltheter


Mölle är en tätort i kullabygden i Skåne utanför Helsingborg. Orten har endast 700 bofatsa invånare men livas på somrarna upp av turister. Framförallt är Mölle ett populärt utflyktsmål för danskar.  Mölle är även en av de populäraste platserna för vågsurfing i Skandinavien och platsen för flera tävlingar. Surfare från hela södra Sverige och Danmark reser regelbundet till Mölle för att surfa.


Som nyinflyttad skåning hade jag ingen aning om vart jag skulle spendera mina varma julieftermiddagar efter jobbet. Lite av en slump hamnade jag en eftermiddag i Mölle och jag återkom vid ett flertal tillfällen under sommarens gång. Mölle är en helt underbar liten ort. Staden är belägen i en sluttning och de flesta husen är vita. Vilket får en att tänka på Grekland. De maffiga, gröna kullarna skvallrar dock om att man befinner sig i Sverige. 


På grund av den vackra miljön i Mölle har man valt att spela in ett flertal filmer på orten. 

Ta sig hit och ta sig runt
Buss
Den enklaste sättet att ta sig till Mölle är att ta Buss 220 som har bussförbindelse med Helsingborg som går Höganäs- Helsingborg -Landskrona. 
Andra regionbusslinjer som utgår från Höganäs är 222 (Mölle), 223 (Arild), 225 (Jonstorp/Ängelholm) samt 227 (Hjälmshult).
Bil Mölle ligger på slutet av riksväg 111. 
Hitta vägbeskrivning på google maps eller eniro. 
Lokaltrafik
Höganäs har ingen stadsbusstrafik men har en regionbuss som kallas Flexlinjen och som kör runt i staden och även ut till Lerberget. 

Boende 
Mölle har fem fungerande sommarhotell och i utkanten ligger campingen first camp.  
Camping
First camp: http://www.firstcamp.se/
Hotell
Grand hotell: http://www.grand-molle.se
Hotell Provence: http://www.hotelprovence.se/
Hotell Kullaberg: http://www.hotelkullaberg.se/ 
Kullagårdens wärdshus: http://www.kullagardenswardshus.se/
Strandgården: http://www.strandgardenmolle.se/

Sevärdheter
Nimis
I kullabergs naturreservat, närmare bestämt Håle stenar, har den omtalade konstnären Lars Vilks placerat sitt verk Nimis. Nimis består av glest ihopspikade plankor och grenar som bildar gångar, rum och torn. Byggandet satte igång i Juli 1980 som Vilks hämnd på havet efter att ha varit nära att drunkna. 

Kullens fyr
Längst ut på Kullaberg finns Skandinaviens ljusstarkaste fyr i ett av världens mest trafikerade vatten. Den är belägen 78,5 meter över havet och kan ses på fem mils avstånd. Fyrhuset är byggt i granit och tegel. Den har tre stora linser som roterar fyra varv i minuten och ger tre blixtar per varv.

Keramik 
firstcamps hemsida kan man hitta en lista över butiker man kan köpa keramik samt verkstäder. 

Krapperups borg
Parken med sin vackra miljö, rosenpartier,perennrabatter och rikligt med rhododendron är öppen för allmänheten året runt. Längst ned i parken, finns en liten guldfiskdamm med Kina-inspirerade röda broar. Se vilka vackra bilder det blir! Länkar: 
Höganäs kommun: http://www.hoganas.se/
Blogg Mölle by the sea: http://www.molle.se
Höganäs keramik: http://www.hoganaskeramik.se

Min topp-tre-lista
Det bästa med Höganäs och Mölle: 
1. Mysiga promenader i fantastik miljö, klippor, hagar, grönt och båtar 
2. Krapperups borg, fina bilder nere vid dammen
3. Billig keramik 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar