onsdag 4 maj 2011

London Baby!London, Storbritanniens huvudstad och EU:s största metropol med hela 7,6 miljoner invånare. Och man skulle nästan kunna tro att alla dessa befann sig i staden under de dagarna jag och min sambo var på besök. Vi kunde inte undvika att förvånas över att en av världens största städer, ändå är förhållandevis liten och trångbodd. Gatorna är smala och butikerna och tunnelbanorna små. Lyckligtvis är London även känt för sina stora parker vilka bjuder till en välbehövd storstadspaus inom nära räckhåll. Vid den senaste folkberäkningen i London räknade man med att ca 22% av befolkningen var födda utanför EU. Denna siffra förvånar mig inte efter besöket. Att staden har tagit influenser från andra länder och kulturer syns inte minst på restaurangerna. Här finns allt från indiskt, till thai och inte minst Amerikanskt friterat. Så för att sammanfatta: en pulserande, trångbodd storstad med influenser från hela världen och stora gröna, vackra parker.Ta sig runt i London                                            
 Oystercard

Skall man ta sig runt i London är det billigast och enklast att köpa ett oystercard som kostar 3  pund att köpa och som man sedan laddar på med önskad summa. Man måste köpa ett kort per person. Då vi köpte vårat kort på flygplatsen var man tvungen att ladda det med 15 pund per kort. Denna summa räckte i två dygn. Sista dagen laddade vi på med ytterligare 5 pund var. Då åkte vi mest buss - tunnelbana är betydligt dyrare!

                                                      Tunnelbanan

Tunnelbanelinjerna 

Tunnelbanan är liten, trång och dyr. Då man går in genom spärrarna på tunnelbanan håller man bara sitt oystercard mot en aparat som registrerar kortet. När man sedan skall ut ur tunnelbanan är det viktigt att man avregistrerar kortet vid spärrarna. Summan som dras på kortet är olika beroende på hur långt man har rest eller hur lång tid resan tog. Men hur mycket man än reser på en dag kan man med oystercardet inte överstiga den summan som ett dagskort i tunnelbanan skulle kosta.     


 Bussarna

De viktigaste busslinjerna 

Bussarna, de välkända röda dubbeldeckarna är inte bara snygga utan även bekväma, relativt billiga och går ofta. En resa med bussen kostar 2,2 pund. Men hur mycket man än reser på en dag kan man med oystercardet inte överstig den summan som ett dagskort med bussen skulle kosta. Kartan över busslinjer som ni kan se ovan (tryck på bilden för en förstoring) fungerar som ett utmärkt alternativ till Hopp-on-hopp-off-bussarna som kostar 270 kronor om dagen. Det enda man egentligen missar är det öppna taken på hopp-on-hopp-off bussarna. Å andra sidan kanske det inte är värt minst 200 kronor mer för den upplevelsen. 

Boende 
Den allmänna uppfattningen om boende i London är att det är dyrt och skitigt. Vi lyckades visserligen efter många, långa timmar framför datorn hitta ett billigt hotell, dock är jag efter en visit beredd att instämma på punkten skitigt - det var definitivt inte var det fräschaste hotellet jag har bott på. Jag reser alltid billigt när jag reser, detta då jag är student och av åsikten att hotellet ska man sova på. Resterande timmar på dygnet skall man spendera på äventyr i staden man befinner sig i. Så jag är van vid enkla hotell men jag är osäker på om jag skulle rekommendera hotellet vi bodde på. Under budget redovisar jag hur mycket jag betalade och här nedan en snabb redovisning över vad som var bra / respektive dåligt med hotellet och de som arbetade där, frukosten och visar bilder. Så får man sedan själv avgöra om det kan vara värt att lägga till några hundralappar för något bättre. Är man intresserad av att hitta något annat hotell rekommenderar jag att man går in på hotels.com eller någon annan liknande kedja och bokar boendet. Jag kan verkligen rekommendera området Bloomsbury!  
                              
Det bästa med hotellet, som jag även anser vara det absolut viktigaste då man bokar hotell var läget. Hotellet är beläget på Gower street i stadsdelen Bloomsbury. För att få en uppfattning över hur nära staden det egentligen är: Gower street ligger på en sidogata till new Oxford street, som är längst bort på Londons största shoppinggata. Det är ca 15 minuters promenadväg till Piccadilly circus och Trafalgar square och ca 30 minuter till Buckingham palace och Westminster Abbey. Även de flesta av stadens teatrar ligger på gångavstånd från hotellet. 
Säkerheten på hotellet är god. Alla gäster skall lämna nyckeln till receptionisten då man lämnar hotellet. Hotellet är  bemannat dygnet runt så man behöver inte oroa sig för att inte komma in, även om man behagar komma tillbaka mitt i natten. 
Nackdelar med hotellet är att hotellpersonalen inte är så värst trevlig. Vi bodde i ett rum med gemensam toalett och dusch. Toaletterna var inte så lätta att spola vilket resulterade i att det ibland låg högar i toaletten efter gäster som inte lyckats spola. Det låg även kvar rester av tvålar i duschen och det var ständigt blött på golvet runt duschen. 
Rummen: I rummet har man säng, handfat, en garderob och ett bord med teve, vattenkokare samt thepåsar och kaffe på.  


Frukost: Frukosten består av en full english breakfast. Det finns toast (som personalen kommer ut med när man sätter sig), smör, marmelad, mjölk, flingor, juice, blaskigt kaffe och english tea. Sedan kan man be om att få ägg (valfri tillagning), vita bönor, bacon och korv. Personligen är jag mycket kräsen, jag äter med ögonen. Ser maten inte fräsch och god ut äter inte jag vilket resulterade i att jag åt på hotellet två av fyra dagar, de andra två dagarna åt jag frukost ute. Osäker på om man kan boka hotellet utan frukost, å andra sidan är hotellet otroligt billigt även med frukost. 


När på året bör man åka? 
Till London kan man åka när helst på året. Staden är som vackrast på våren då parkerna är gröna och blommorna blommar. Många åker även till London för att julhandla.


Sevärdheter 

Themsen
Utsikt över Themsen från London Eye, till höger house of parliament
London är det perfekta weekend resmålet då centrum är såpass kompakt att de flesta sevärdheter finns inom ett ytterst begränsat område. Ett av Londons mest värdefulla landmärken är den - om än skitiga - floden Themsen som slingrar sig genom staden. Tar man en båttur längs med Themsen får man se några av de största sevärdheterna i staden såsom Tower Bridge, tower of London, Millenium Bridge, London Eye och House of perlament. 


London Eye
Det går inte att åka till London och missa London Eye. Och då menar jag bokstavligt talat. För pariserhjulet i London reser sig hela 135 meter över Themsen och var världens största då det restes 2000. Många länder världen över kopierar nu hjulet men detta är och förblir originalet. Från början var det meningen att hjulet skulle vara en tillfällig attraktion men gjorde en sådan succé att den fick stå kvar. Hjulet är - i jämförelse med liknande attraktioner mycket fräscht och hytterna nästan helt i glas. Man har alltså en ordentlig överblick över staden. Jag har åkt liknande hjul tidigare men London eye var annorlunda - jag fick nästan panik av höjden! Och jag är ändå inte höjdrädd. Men visst skulle jag rekommendera en åktur, det skulle jag.  


För öppettider och priser se www.londoneye.com

House of Parliament

Första kvällen vi kom till London hamnade vi vid house of parliment. Vi gick en promenad kring byggnaden och den är verkligen enorm! Big Ben är häftig, absolut, men missa inte storheten i byggnadens helhet. Bästa överblicken får man från andra sidan Themsen.  
Till House of parliment har politiker marscherat ända sedan 1600-talet för att diskutera viktiga ämnen. Men för många besökare är nog själva byggnaden, och inte minst dess berömda klocktorn Big Ben, viktigare än dess historia. 
På andra sidan av St Margaret's street ligger Westminster Abbey. 

Westminster Abbey

Westminster Abbey- som ändå är Storbritanniens ståtligaste medeltidskyrka hamnade enligt oss aningen i skymundan för övriga sevärdheter i området. Visst är kyrkan ståtlig men vi valde att passera kyrkan, ta några kort och sedan gå vidare. 

I kyrkan har de brittiska monarkerna krönts ända sedan 1066 och flera kungar och drottningar ligger begravda här, likaså nationshjältarna Charles Darwin och Sir Isaac Newton. Två dagar efter att vi hade åkt hem gifte sig Katie och William i kyrkan. 


Buckingham Palace

Inte långt från Westminster Abbey ligger Buckingham palace, de engelska kungligheternas hem. Stadsbesök och kungliga mottagningar hålls i palatset.Av denna anledning var slottet omringad av tillfälliga byggnader och plakat inför bröllopet mellan Kate och William när vi var där. Kanske tog denna turbulens udden av intrycket för oss, eller kanske var det vår inställning till ännu en stor byggnad som gjorde att även denna byggnad framstod som tämligen ointressant. 

Buckingham Palace är kanske ändå mest känt för det vaktombyte som sker varannan dag. Ceremonin som är välkänd världen över börjar 11.30. Detta märktes tydligt, vid stängslen till slottet stod turister trångt och puttades för att få fotografera denna dagliga rutin. 


St James´s Park 

Intill Buckingham Palace ligger denna vackra park med rosenträdgårdar, tama ekorrar och pelikaner. Min favorit var definitivt de tama ekorrarna som gjorde sig fantastiskt bra på bild. I parken gick lokalbefolkningen, tillsammans med turister runt och matade de söta djuren, inte undra på att de är så närgångna och vänskapligt inställda till människor. 

I mitten av parken skall det tydligen finnas ett Kafé som heter Inn the park och det skall gå att hyra solstolar. Men det hade inte vi tid med då vi var på språng. 

Piccadilly circus 
Piccadilly circus är ett centralt beläget torg i London. En av de platser jag såg mest fram emot att se och kanske också en av de största besvikelserna. Hela torget var tidigare täckt av neonreklam (vilket jag hade väntat mig, ser ju ut som det i alla reseguider), men idag är det endast en byggnad som fortfarande är det, det är alltså det man ser på bilden och inte mer. På torget finner man även fontänen shaftesbury memorial fountain från 1893, även denna ett känt turistmål. 

Trafalgar square   
Trafalgar square är precis som piccadilly circus ett centralt beläget torg i London. Trafalgar square är känt för de enorma lejonen som omringar det höga monumentet mitt på torget. Det har blivit något av en klassiker att fota sig tillsammans med lejonen. Även här stal byggnadsställningar och reparationer en stor del av intrycket och det var först sista dagen vi lyckades få bilder på lejonen utan en massa staket runt omkring. 

Teater eller musikal
I West end finns över 50 teatrar med allt från himmel till jord. Vi valde att gå på den spektakulära musikalen Lion King. En fantastisk föreställning med färger och magnifika dräkter. Då biljetterna skulle kosta 800 kronor per person på nätet valde vi att inte köpa biljetter innan avresa. Utan vi köpte istället i en av de små "boxarna" som finns lite överallt i staden och fick halva priset. Man kan även ta sig till TKTS som säljer billiga musikal- och teaterbiljetter. TKTS ligger vid Leicester square. Hade vi haft en dag till i staden hade jag nog faktiskt unnat mig en teater också - eller kanske möjligen en musikal till. Det var verkligen häftigt!  

Tower Bridge
Vid Tower Bridge stannade jag och min resekompis till för att vila. Vi hade med vår picknickfilt och lade oss på gräset intill bron. Det luktade grillat från en intilliggande restaurang. Vilken utsikt, där hade jag kunnat stanna bra länge. Tower Bridge kom även att bli min personliga Londonfavorit. Härifrån har man även utsikt över Towern.

Tower Bridge är en mäktig bro, 244 meter lång, 16 meter bred och 11'000 ton. Då båtar vill passera fäller man upp den nedre delen av bron. Detta händer numera bara några gånger i veckan då de flesta fartyg väljer att lägga till utanför London. Upptill på Tower Bridge finns gångar som används när den nedre delen är uppfälld. Trots att det idag inte är ofta som bron är uppfälld används denna flitigt, främst av turister. Inne i gången finns även det maskinrum som tidigare drev broöppningen med ånga. Från bron har man även en fantastisk utsikt. 

Läs mer på hemsidan: www.towerbridge.org


Towern 
Vi valde att inte gå in i Towern - som är Londons första kungliga slott då det inte tilltalad oss och vi var på väg mot S't Paul's cathedral. Towern började byggas 1078 och blev den engelska monarkins första säte. Slottet har även använts som fängelse. På väggarna skall det tydligen än idag finnas klotter och inskriptioner från fångar.

slottsguidens hemsida kan man läsa mer om historia kring Tower och på bland annat londonbiljett.se kan man läsa mer om öppettider och boka guidade turer. 

St Paul's cathedral 
S't Paul's cathedral är verkligen en häftig byggnad - ännu en favorit som blir mycket bra på bild. Men även här tog vi beslutet att inte gå in till galleriet. Vi var trötta och inte särskilt lockade. Katedralen ritades av Sir Christopher Wren när London reste sig ur askan efter den förödande branden 1666. Den överlevde till och med bombningarna under andra världskriget, detta tack vare insatser från frivilliga brandmän. 

Står man vid St Paul's cathedral och tittar ner mot Themsen ser man millenum bridge. 

Millenium Bridge 
Millenium bridge, en annorlunda bro som lurar ögat genom att se ut som en hängbro. Vilket fotgängare strax efter invigningen 2000 faktiskt fick uppleva. En obehaglig känsla av att bron gungade gjorde att bron fick stängas, modifieras och öppnades igen två år senare. Bron känns kanske igen? Jo, det stämmer, den har synts i flera sammanhang. Bland annat i filmer, kanske mest känd ur en scen från Harry Potter -filmen halvblodsprinsen (2009) där bron rasar samman. 

 Notting Hill 
Alla känner vi väll till filmen med samma namn med Hugh Grant och Julia Roberts i huvudrollerna. En riktig klassiker och en av mina favoritfilmer. Och jag överdriver inte när jag säger att jag hade höga förväntningar på att få se den ståtliga blå dörren där Hugh Grant har ägnat många timmars inspelningstid. Hit åkte vi direkt vi anlände till London - trots regn. Vilken enorm besvikelse det blev! Området Notting Hill är även känd för den årliga karnevalen och sina marknader längs med huvudgatan Portobello road som även den skymtar i ett flertal scener i filmen. 


Marknaden Portobello market: denna marknad har fått ryktet av sig att vara ett av världens främsta antikvitetsparadis. Priserna ligger dock ganska högt för att vara en marknad. Längs med Portobello road finns även många inspirerande små butiker med antikviteter, likaså kläder och inredning. Mest skräp om jag skall vara ärlig - jag var där för att hitta blå dörren och gå i Hugh Grants och Julia Roberts fotspår. Marknaden har öppet Fredagar och Lördagar 9-19. 


Filmen Notting Hill: Efter att ha frågat ett flertal turister och lokala invånare efter den blå dörren från filmen var jag äntligen där. Dörren som idag är svart och hela huset är totalt nedgånget var en enorm besvikelse. Såg inte ut som att det längre bor någon där och dörren har inte på något sätt märkts ut. Ja, då har man i alla fall varit där. För er som inte har lust att leta i timmar och fråga lokalbefolkningen efter vägen kan jag härmed avslöja att dörren ligger i korsningen Portobello road, Westbourne park road. Den ligger precis bredvid ett starbuckscafé. Bokhandeln som William Thacker arbetade i finns tydligen inte, har aldrig funnits. Sprang dock på The Ritz på gatan Piccadilly, nära Piccadilly circus (hotellet där Anna Scott bodde under sina besök i London, kändes väl igen från scenen innan hon går upp och hittar sin amerikanska pojkvän på besök).


Kew garden 
Är det fint väder och högsäsong, särskilt runt April- Maj, bör man inte missa vackra Kew garden som är en av de parker som står på världsarvslistan. Parken ligger visserligen lite utanför centrala London. Tar 1,5 timme med båt (från Westminster Pier), ca 1 timme med buss och 30 minuter med tunnelbana att ta sig hit. Men det är det absolut värt. Gör det som vi gjorde, till en dagsutflykt. Parken är nämligen enorm och har många häftiga sevärdheter så man kan behöva flera timmar för att hinna se allt. Båt till Kew Garden
Har man inte redan hunnit med en båttur på Themsen kan man passa på att ta båten ända till Kew garden. Då vi var där under påskhelgen gick båten var 45:e minut. På båten kan man köpa dryck och tilltugg och man har en guide som berättar lite kort om de byggnader och inte minst broar man passerar på vägen. 


Båtbiljetter Thames river boats to Kew kostar: Vuxen enkel väg: 12 pund, tur och retur: 18 pund. Barn enkel väg: 6 pund, tur och retur: 9 pund

ParkenOvan ser ni först en bild på Palm house. Här inne kan man få se bananplantor och mycket, mycket annat. Korta beskrivningar finns även till de olika växterna. Bilden under är från Waterlily house (näckrosor). Ovan ser ni bilder på, enligt mig, Kew Gardens allra häftigaste sevärdhet, X-strata treetop walkway. Här får man en möjlighet att ta sig en promenad bland trädtopparna, hela 18 meter ovanför marken. 

I parken finns det mycket annat sevärt, såsom tunnlar under marken, massvis med vackra blommor, det kinesiska pagoda-tornet och mycket, mycket mer. Missa inte världens största inomhusväxt i temprate house. Här finns även restauranger och café där man kan ta en paus. I butiken kan man även köpa med sig något litet minne. Vad sägs som lite frön att så när man kommer hem eller några blommiga muggar?


Som ni själva hör finns det en hel del att se och man blir trött bara av att tänka på avstånden dessemellan. Men det finns en lösning.  Åker man med barn, äldre eller helt enkelt inte orkar eller har tid att promenera i timtals kan man för 4 pund (vuxen) 1 pund (barn under 17) åka med det lilla tåget Kew explorer. Fungerar som en hopp-on-hopp-off-buss i parken och har sammanlagt sju stopp. 

För mer information se hemsidan: Kew Garden

Mat och Restauranger
England har egentligen ingen spännande matkultur men som tidigare nämnts består London av ett enda virrvarr med influenser från hela världen. I matväg innebär det en massa olika sorters mat från olika länder och kulturer, oändligt med restauranger i alla prisklasser och smaker. Missa inte att pröva indiskt, finns en hel del indiska restauranger, naanbrödet blev en favorit. Det finns även många annorlunda snabbmatskedjor såsom spaghetti house som serverar pasta med alla möjliga såser, underbart gott och prisvärt! Wasabi, här kan man köpa sushi också självklart de vanliga McDonalds, Burger King och Kentucky fried Chicken.


Den enda maträtten som återkom på många restauranger och som kanske ändå är en riktig brittisk klassiker är fish'n'chips. Friterad fisk med pommes och en majonnässås.  


Budget
Lördag-onsdag (påskhelgen) Obs, vi lyckades taima resan riktigt bra, pundet var lägre än på 16 år, det var nere på ca 10,20 
Resa: 319 kronor per person och väg = 638 kronor / person
Transfer till och från flygplatsen: 17 pund = 174 kronor / person 
Hotell: 2513 (4 nätter) = 1259 kronor / person 
London Eye = 320 kronor / person 
Oystercard: 15 pund + 5 pund påfyllning = ca 205 kronor / person
Inträde Kew garden: 14 pund = 144 kronor / person
Båt Kew garden: 12 pund = 123 kronor / person
Musikal: 40 pund = 411/ person 
Mat, 4 luncher + 3 middagar + 2 frukost + vin, chips, drinkar, glass m.m= ca 1000 kronor /person


Sammanlagt: ca 4000 kronor / person 


Min topp-tre-lista
Det bästa med London: 
1. Tower Bridge 
2. Dubbeldäckarna 
3. Big Ben Inga kommentarer:

Skicka en kommentar