söndag 30 april 2017

Aten- Trafik, lämningar och graffiti


När jag i början av 2017 satt och funderade över vad vårens resmål skulle bli kollade jag på olika städer i Europa som vi ännu inte besökt och vad som fanns att se i dess närområden. Och jag föll pladask för området Meteora som ligger inom ett rimligt avstånd från Aten. Jag har aldrig haft något direkt sug över att åka till Aten då jag inte hört så gott om staden. Men Meteora kändes klockrent och då såklart man passar på att även se Aten under resan. 

Reseupplägget- 
21 April- Flög till Atens flygplats. Hyrde direkt en bil och sov en natt på ett hotell nära flygplatsen. 
22 April - Fyra timmars bilresa till Meteora (separat inlägg). 
23 April - åkte tillbaka mot Aten och på vägen tillbaka såg vi Delphi (separat inlägg). 
24 och 25 April- Inne i Aten
26 April- Hemresa 

Ditresa

Att flyga till Aten tar ca 3 timmar. Det är relativt dyrt att flyga till Aten i jämförelse med många andra storstäder i Europa och de flesta flyg har mellanlandningar. Man får leta och jämföra lite för att hitta en bra resa, utan mellanlandning för ett rimligt pris. Vi betalade 3793 kronor för två personer tur och retur. 

Boende 

Delphi art hotel ****
Första två nätterna inne i Aten bodde vi på Delphi Art hotel, två nätter för 954 kr. Vi bokade rummet kvällen innan och när vi väl kom dit tilldelades vi sviten.


Rummet hade hög standard (vilket inte är konstigt när man bor i en svit). Det ingick frukost och frukostbuffén var helt okej och innehöll äggröra, korv, bacon, bröd, marmelad, grekisk yoghurt, honung m.m. Hotellet ligger ganska centralt men däremot ligger den i ett ganska nergånget och lite obehagligt område. 

Hotel Astor ****
Tredje och sista natten inne i Aten bodde på hotel Astor, en natt för 693 kr. Den har ett mycket bra, centralt läge precis vid Syntagmatorget, stora shoppinggatan och national garden i Aten. Nära promenadavstånd till allt. Rummen var inte alls fräscha men från restaurangen där frukosten också serverades hade vi den bästa utsikten över staden och Akropolis under hela resan. Fantastiskt fint och gjorde det värt att stå ut med rummet! 


Dag 3
Klockan 20 lämnade vi tillbaka bilen på flygplatsen efter att ha varit i Meteora och Delphi och tog sedan tåg in till Aten. Man kan bara köpa metrobiljetter med cash, inte kort. Det finna både bankomater och automater precis vid perrongen som man kan köpa metrokort i. 
Man kan ta metron eller snabbare tåg in till Aten, båda ingår i den biljett man köper mellan flygplatsen och de centrala delarna, 10 euro/ person. Den gäller bara under 1,5 timme. 

Dag 4 
Började dagen med en promenad från hotellet till Monastirakitorget. Det var en promenad som fick mig att fundera på om jag ens skulle stå ut hela dagen inne i Aten. Det var så risigt och nergånget, fullt med klotter och lite obehagliga människor som tittade konstigt på oss. 


Monistiraki - området runt torget 
Torget är ganska fint men inte i närheten så vackert som reklambilderna på olika informationsblad vill få oss att tro. Jag fick en stark känsla av mellanöstern och insåg plötsligt att vi ju faktiskt befinner oss långt ner i Europa, granne med Turkiet, Egypten och Libyen. Vi gick runt lite grann och hittade olika platser med lämningar men valde sedan att ta tåget bort till Syntagmatorget. 

Syntagma- torget
Från Syntagmatorget har man utsikt nedför den stora shoppinggatan Ermou och på motsatt sida ligger parlamentet och national gardens. 


Parlamentet 

National gardens 
En mycket fin och lummig park. Välbehövligt att få komma undan all trafik och stadens kaos. Zeustemplet 
Akropolis 
Vid ingången köpte vi inträdesbiljett som gällde för fem olika inträden i staden. Vi nyttjade bara Akropolis, Agoran och nästa dag gick vi in till Zeustemplet. Det finns tydliga anvisningar över hur man skall gå när man väl kommer in i Akropolisområdet. 

Från toppen av Akropolis har man fin utsikt över hela staden i olika riktningar. Här finns inte mycket skugga så ha med hatt och glöm inte solkräm och vatten. 

Arios Pagos - Mars hill
Mittemot Akropolis, ovanför Agora ligger en stenklippa som man kan klättra upp på och få fin utsikt över Akropolis. 

Agora 
Ett område med flera olika sevärdheter, ett tempel, en kyrka, statyer m.m. 
Efter att ha ätit en sen lunch tog vi metron ner till hamnen Piraeus. 

Piraeus 
Härifrån går flera färjor och båtar ut till flera öar utanför Aten. Många som skall båtluffa utgår härifrån. Rörigt och risigt och kaos är väll en bra sammanfattning. Det var inget fint område och vi åkte snabbt vidare. 
Strandpromenaden 
Vi åkte tillbaka en station till stationen Faliro där vi bytte till en Tram som går längs med kustlinjen. Först trodde vi att vi gjort ett misstag men efter ett tag åkte tåget ner mot vattnet och vi fick en fantastiskt fin resa. Vi gick av vid stationen Zefyros och promenerade tillbaka i den riktningen vi kom ifrån. Första biten fick vi gå på en trottoar precis ovanför stranden. Bitvis var det marinor med stora påkostade båtar och bitvis var det en vacker promenad precis vid havskanten. Här finns mysiga restauranger som såg riktigt inbjudande ut men vi valde att ta en kvällspromenad. När solen väl gått ner tig vi tramen till Syntagmatorget och bytte till metro till Monastirakitorget. 

Restaurang 360  
Vi gick upp i restaurangen som ligger precis på torget och som har en takbar. Men vi valde att sitta inne. Från restaurangen hade vi en perfekt utsikt över ett kvällsupplyst Akropolis. 

Dag 5 

Kongresshallen 
Började vid Syntagmatorget. Tog en promenad förbi national gardens som vi såg igår. Stadion
Separat inträde på 5 euro men man ser bra utifrån så man behöver absolut inte gå in. Plaka och trappan
Eftersom vi nu hade sett alla sevärdheter som vi ville hinna med innan hemfärd kunde vi nu börja strosa runt i lugn takt. Vi började med det populära området Plaka. Det är alltså här de flesta turister är och här hittar man mycket krims-krams-butiker. Men det är mysiga kvarter och här finns bra restauranger. 
Monastiraki 
Plakaområdet ligger precis intill Monastiraki. Här är inte riktigt lika mysigt men helt okej och fortfarande väldigt turistigt. 
Psiri 
Här glesar turisterna bort. Lite risigare i jämförelse med Plaka och Monastiraki men eftersom turisterna inte hittar hit var det lugnt och skönt. 


Staden  
Som tidigare nämnts så är staden väldigt nergången. Det är mycket klotter och det ligger skräp på vissa gator. Det är rörigt och mycket trafik. Ungefär hälften av alla bilar i staden är taxi. Vad vi kunde se så hade de flesta inte ens några passagerare och en gissning skulle kunna vara att det är på grund av landets höga arbetslöshet som många väljer att köra taxi. Jag kan ha hamnat i helt fel stad utifrån att jag inte är så intresserad av historia och mest blir provocerad när jag ser väldigt gamla lämningar överallt i staden som inte tagits om hand om över huvudtaget. Delar av stenpelare där det tidigare stått mäktiga tempel, stenar man får gå på, stenar man inte får röra vid. Jag kunde inte släppa tanken på hur mycket bättre flera andra städer har bevarat sina byggnader, inte minst Rom. Men sedan har ju också Grekland haft en svår period ekonomiskt. Efter första dagen var jag riktigt besviken på Aten och tyckte verkligen inte om staden. Men andra dagen strosade vi mest runt och var mycket i områdena Plaka och Monastiraki, som är de mest turistiga områdena. Och då fick jag en lite mer nyanserad bild av staden. Både av viss arkitektur, musik och smaker fick jag flera gånger en stark känsla av mellanöstern. 

Sammanfattningsvis kan jag säga att jag är glad att ha fått se Aten men att staden inte imponerade särskilt mycket på mig. Vilket var förväntat. Jag skulle inte rekommendera staden framför Paris, Rom, Barcelona, Madrid och många andra europeiska städer men har man sett många av de stora europeiska städerna kan det vara värt att ta en kort weekend till Aten men två dagar inne i staden räcker gott och väl. 

Folket 
Grekerna pratar bra engelska och är trevliga och hjälpsamma. Hände att vi stod med en karta och såg förvirrade ut och då kom folk fram och frågade om vi ville ha hjälp. 

Mat 
Förutom det mest uppenbara som tzatziki. souvlaki, oliver, moussaka och stekost fick vi lära oss att grekerna är bra på att göra god korv och zucchinibollar.
Budget 
Eftersom Grekerna blivit något brända ekonomiskt så är det flera restauranger och butiker som inte tar kort. Inte ens metron tar kort utan man måste betala kontant. Så var beredd på att du kommer behöva ta ut kontanter under resans gång. 

Hela resan 21- 26 April, två personer 
Flyg: 3793 kr 
Hotell 5 nätter: 2813 kr 
Mat: 2799 kr 
Inräden: 834 kr 
Ta sig runt i Aten: 588 kr 
Hyrbil: 962 kr + bensin 798 kr + tullavgifter 195 kr 

= 13'000 kronor för två personer 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar