tisdag 2 augusti 2011

Sveriges högsta vattenfall


Sommaren 2011 var vi inte sugna på utlandet utan ville spendera vår lediga tid i vårt vackra hemland Sverige. Både jag och min sambo har spenderat de flesta somrar nedåt landet och vi var nu överens om att den här sommaren skulle vi bryta trenden och ta en biltur uppåt med stopp i Värmland, Dalarna och Härjedalen. Naturupplevelser och äventyr! 

Andra stoppet: Fulufjället i Dalarna 

Boende
Vid vårt besök bodde vi i en egen stuga på Fulufjällsgården. Fulufjällsgården ligger precis vid Fulufjällets nationalpark, nedanför parkeringen till Njupeskär (vattenfallet) utanför Särna.


Fulufjällsgården består av ett stort hus med rum man kan hyra, dusch, toa och kök. Sedan finns det flera mindre stugor som inte har egen dusch eller toalett, dock en egen kokvrå och kyl och frysfack. Det finns även ett hus med café och liten butik med småsaker, mest med älgmotiv på. Det var helt okej att bo här. Man lever mycket självständigt och det finns bra möjligheter att laga mat. Här finns även en älgpark där alla garanteras få se älg på sitt besök. 

Mat 
Närmsta butik ligger i Särna och dit var det ca 2-3 mil. Så tips är att man köper med sig mat redan på vägen dit. Det fanns ingen mat på boendet men däremot kan man äta i stugan vid parkeringen till nationalparken. Det ligger bara uppför backen, men inte heller här är det något stort utbud. Jag var aldrig inne men jag tror det var mest våfflor och liknande. 

Vandringsleder
I nationalparken finns det många vandringsleder man kan välja mellan. De har olika mål och är olika långa så man kan anpassa vandringen efter tid, lust och ork. Sammanlagt finns det i parken 14 mil markerade leder. På Naturum som ligger vid parkeringen vid starten kan man få vandringstips, titta på utställningar, delta i aktiviteter, föresläsningar och guidade turer. Man får gärna gå in hit och meddela sin färdplan.

Urskogen och vattenfallet (nedifrån) var vi på redan första eftermiddagen då vi kom, (vi kunde inte hålla oss och solen sken). Det blev mina favorittimmar på hela resan. Urskogen med sina gröna nyanser, blommor och bäckar som dånar fram tar nästan andan ur en. 


Njupeskär är Sveriges högsta vattenfall med en total fallhöjd på 125 meter och högsta fallhöjd (fritt fall) på ca 70 meter. Vattenfallet ligger i nationalparken Fulufjället 2,5 km från parkeringen vid parkens start. 


Vattenfallet ligger mycket vackert beläget, ovanför ser man Fulufjällets kala topp och nedan den vackra gröna urskogen. För oss var Njupeskär värt hela resan hit. 

Dagen efter var vi uppe och vandrade på fjället. Vi besökte även vattenfallet ovanifrån. Personligen har jag inte varit uppe och vandrat på många fjäll men min pojkvän som var med på resan, och som har varit på liknande utflykter tidigare var så lagom imponerad av vandringen på Fulufjället då det inte fanns några tydliga toppar. 


Läs mer om Fulufjället på sveriges nationalparkers hemsida 


måndag 1 augusti 2011

Cykla i natursköna Funäsdalen


Sommaren 2011 var vi inte sugna på utlandet utan ville spendera vår lediga tid i vårt vackra hemland Sverige. Både jag och min sambo har spenderat de flesta somrar nedåt landet och vi var nu överens om att den här sommaren skulle vi bryta trenden och ta en biltur uppåt med stopp i Värmland, Dalarna och Härjedalen. Naturupplevelser och äventyr! 

Tredje stoppet: Funäsdalen i Härjedalen

Boende - Hotell Funäsdalen 
Då Funäsdalen var vårt sista stopp valde vi att bo lite lyxigare här. Vi var ganska trötta på att städa, laga mat och handla. Vi valde därför att bo på "hotell Funäsdalen" som ligger längs med den stora gatan som går genom byn Funäsdalen. 


Hotellet var verkligen fräscht och restaurangen hade helt underbar mat. Frukostbuffén höll bra standard och det fanns pool och möjlighet att hyra jacuzzi, biljard mm. Personalen var mycket trevlig. Hotellet ligger även nära en ica butik så man kan gå och handla lite gottis till kvällen. Det finns även flera restauranger i närheten. Läs mer om hotellet och boka på deras hemsida: http://www.funasdalenberghotell.se/en/

Mat
De var väldigt dyrt att äta ute i Funäsdalen. 
Första middagen åt vi på hotellet. Vilket jag starkt rekommenderar. Lunchen åt vi på en pizzeria (minns inte vad den hette), en pizza kostade 135 kronor. Andra middagen åt vi på Vera bar, också dyrt men mycket fräsch och god mat. 

Cykla i naturen 
Varken jag eller min kille hade tidigare cyklat cross country. Från början hade vi funderingar på att köra down-hill men det är tydligen ingenting man gör bara sådär. De cyklarna är tydligen väldigt tunga och inget för nybörjare. Så det fick bli cykelleder, det låter ju enkelt och bra- trodde vi ja. 
När vi tänkte oss att cykla på cykelleder i Funäsdalen trodde vi att det skulle vara på fjället. Men här cyklade man nere i dalen. Vi körde på en blå led som är 25 km som hette Funäsdalen-Vivallen-Flon. Ett tips är att man tar en avstickare och cyklar till Bruksvallarna och äter lunch där. Läs mer om de olika cykellederna på Funäsfjällen.se. Jag rekommenderar verkligen att man köper en karta, vi hade svårt att hitta.

Vi hade tur och kom till Funäsdalen en dag då det var uppehåll men då det hade regnat i flera dagar var stenarna blöta och hala och den leden vi körde bestod stundvis av djupa kärr som vid vårt besök var fyllda med vatten. Man var då tvungen att köra snabbt och bestämt genom pölarna och hålla tummarna för att man inte körde på något och ramlade.


Min pojkvän körde på men jag som är lite mer försiktig av mig tyckte det var ganska obehagligt. Det var först på slutet, då vägen blev lite mindre bucklig som jag vågade satsa och då var det jättekul. 


Hyra cykel 
Att hyra cykel (för cross-country) i Funäsdalen för en dag kostar 400 kronor vilket är ett ganska hyfsat pris. Vi hade först tänkt åka till Åre och cykla men det skulle ha kostat ungefär det dubbla att hyra cykel där. Vi hyrde vår cykel på butiken topsport som ligger snett över gatan från hotellet. Där kan man få tips på cykelleder och köpa kartor. 


Kanotpaddling i högsommar-Värmland



Sommaren 2011 var vi inte sugna på utlandet utan ville spendera vår lediga tid i vårt vackra hemland Sverige. Både jag och min sambo har spenderat de flesta somrar nedåt landet och vi var nu överens om att den här sommaren skulle vi bryta trenden och ta en biltur uppåt med stopp i Värmland, Dalarna och Härjedalen. Naturupplevelser och äventyr! 

Första stopp: Värmland

Boende: De två första nätterna på vår resa spenderade vi på värmlandsgården som ligger strax utanför Hagfors. Här kan man hyra stugor, sängar eller campa. Vi hade tänkt tälta men då det skulle bli regn hela veckan (och vi inte hade någon mer gemensam ledighet) valde vi att trotsa vädergudarna och helt enkelt boka sängplatser inomhus. 

För mer information se Värmlandsgårdens hemsida 



Vi hyrde alltså varsin säng, inte en hel stuga. Men vi fick bo ensamma. Ägaren sa att under hela hans tid som han jobbat där har man aldrig behövt dela rummet med andra, så det var ett billigt alternativ som ändå blev privat.  


Hade vi varit lite mer våghalsade hade vi inte bokat något boende alls innan avresa. Det borde inte ha varit något problem eftersom att det finns campingar precis överallt. Och många betydligt mer vackert belägna än den vi bodde på. Ett tips är att man har med sig tält så kan man ju anpassa boendet efter väder, plånbok och utbud. 

Mat 
Närmsta butik ligger i Hagfors, så det kan vara en bra idé att köpa med sig mat som man kan tillaga i det gemensamma köket. Det finns även kylskåp och frysfack, vattenkokare, kaffekokare och lite stekpannor, kastruller o.d. Eller gör som vi, köp en kylväska och ett stormkök och ha med på hela resan. Andra dagen åkte vi in till Hagfors, hittade en fin badplats och satt i solnedgången och lagade tacos, myspys. 


































Kanotpadling
Hela poängen med att ta sig in djupt i Värmlands skogar var densamma som poängen med hela resan. Nämligen naturupplevelser och äventyr. Första stoppet ägnade vi åt kanotpaddling. Campingen ligger på en smal passage mellan två sjöar så det passade ju perfekt. Vi packade med oss lunch, hyrde en kanot och drog ut på vattnet. På sina ställen fanns det näckrosor. För att ta sig ut i de större sjöarna fick man paddla under två broar och på vissa platser var det tämligen grunt. Efter många om och men hamnade vi på en egen liten ö. Här stannade vi och åt lunch och vilade. Då det var ganska jobbigt att paddla (jag hade träningsvärk i flera dagar), räckte det gott och väl med en dags paddlande. 



Brattfallet
Dagen därpå packade vi väskorna och bar oss av mot Fulufjällets nationalpark i Dalarna. Vi valde att åka tidigt och stanna och äta frukost på vägen. Vilket var ett av de bästa besluten vi har tagit. För i samband med det hittade vi ett riktigt smultronställe. 

Brattfallet hamnade vi alltså på av en slump då vi tog en avstickare efter att ha kört längs med Klarälven. Vi såg en skylt och följde vår intuition. Brattfallet var ett vackert beläget, dånande vattenfall mitt i den värmländska naturen. Här fanns även vandringsleder. Men vi var tvungna att dra vidare. 





Klarälven
Är man i närheten skall man inte missa klarälven. Längs med älven går en väg där man stundvis får en vacker utsikt. Man åker även förbi många campingar. Här skulle vi definitivt ha stannat om det inte var för att vi redan hade boende bokat. På en del campingar, bland annat Klarälvens fiskecenter kunde man bygga sin egen timmerflotte. Det hade nog varit roligt.