söndag 7 april 2013

Prag - plånbokens fröjd




Prag är huvudstad och största stad i Tjeckien. Genom Prag ringlar sig floden Moldau, (Vltava på Tjeckiska). Staden är känd för att vara liten och kompakt men det är inte förrän man är där som man inser hur liten den verkligen är. Om man är effektiv och som jag inte har mycket till övers för att köa och betala för att gå in på museum och gamla kyrkor, skulle man troligtvis hinna de största sevärdheterna på en dag vilket gör staden till ett perfekt weekend- resmål. Men det faktum att språket är aningen förvirrande gjorde att jag och min resevän tappade bort oss titt som tätt och därmed tog det ett tag att få en översikt över staden. Vi var där under påsken och det var kallt och disigt. Tack vare den billiga maten kunde vi unna oss många fikapauser för att värma oss.

Resan hit 
Vi flög från Arlanda på 1 timme och 40 minuter med Czech airlines. Resan kostade oss 1300 kronor per person tur och retur. Jag gillade flygbolaget. Inte minst för att man fick gratis snacks och valfri dryck under resan. Väl vid flygplatsen (Ruzyne airport) tog vi taxi till min kusin i Andél där vi skulle bo. Taxi mellan flygplatsen och staden ligger runt 150-250 kronor. Var vaksam med vilket taxibolag du väljer. Åk med de gula taxibilarna som det står AAA på.

På hemvägen åkte tog vi buss till flygplatsen, mycket smidigt och man kan åka på de vanliga buss - och tunnelbanebiljetterna.

Boende 
Som nämnts bodde jag hos min kusin när jag besökte staden så jag har inte koll på vad hotell kostar. Vi bodde i Andél som ligger två tunnelbanestationer från citykärnan.

Ta sig runt 
Det var mycket smidigt att åka tunnelbana i staden till skillnad mot att åka spårvagn. Spårvagnarna går ofta men det var för mig helt omöjligt att förstå vart de går, var man skall byta osv. Vi började med att gå till närmsta station för att kolla vilka spårvagnar som stannar utanför oss. Även min kusin som vid vårt besök bott i staden i två månader chansade ännu när han skulle runt i staden.

Det är mycket billigt att åka kommunalt i Prag och biljetterna man köper gäller för tunnelbana, linbanan, spårvagn, buss och buss till flygplatsen.

Sevärdheter 




Prag delas upp i fyra områden:
- Gamla staden - inklusive de judiska kvarteret
- Borgområdet
- Lillsidan
- Nya staden

Karlsbron förenar staden som är delad på mitten av floden Moldau/ Vltava.

Gamla staden 



Gamla stadens torg är hjärtat av gamla staden och verkade en gång som stadens viktigaste marknadsplats.


På gamla stadens torg ligger rådhuset, hit kommer de flesta för att se det astronomiska uret. Varje hel timme framför urets figurer en ritual. Det är kul att ha sett men för mig mest skrattretande. Gubbar som påminner om skyltdockor tittar ut genom ett liiitet fönster, På slutet galer en tupp. 



Tornen som tillhör Tynkyrkan, ett enormt gotiskt byggnadsverk från 1400-talet reser sig ståtliga bakom fasaden på andra sidan torget mot rådhuset hela 80 meter ovanför de omgivande medeltida gatorna. 


Skall man ta sig från gamla stadens torg till Karlsbron kan man passa på att passera den livliga Karlsgatan. När vi kom gående på gatan blev vi mycket osäkra på om vi verkligen var på rätt gata. Den var trång och inte särskilt mäktig. Men det faktum att det kryllade av folk samt var den var belägen skvallrade om att vi var rätt.   



Om man från gamla stadens torg tar Parizskagatan (som precis som namnet skvallrar om påminner om en trädprydd Parisboulevard med fina och dyra boutiquer) kommer man snart till det judiska kvarterets mittpunkt.  

Judiska kvarteret 

Gammalnya synagogan är det första man ser när man kommer gående på Parizskagatan. Det är den äldsta överlevande synagogan i Europa, uppfördes i början av 1200-talet.


Gamla judiska begravningsplatsen ligger strax intill och var en gång den enda begravningsplatsen för judar och därför har en och samma plats använts av familjer i genrationer. Man tror att det finns över 12.000 gravstenar här. Ändå är det på en ytterst begränsad yta vilket göt att gravstenarna ligger huller om buller och bidrar till en häftig känsla. För att komma in fick vi köa ett bra tag och inträdet kostade 100 kronor per person.


Spanska synagogan 
Denna synagoga skall vara väldigt vacker inuti och påminna om ett palats i Alhambra i Spanien. Därav står den i stark kontrast till gammalnya synagogans enkelhet.


Karlsbron


Karlsbron förenar staden som är delad på mitten av floden Moldau/ Vltava. Den 520 meter långa bron är kanske en av världens mest berömda broar och har stått sedan 1300-talet. Det var först i början av 1500-talet som de många statyerna tillkom. Tidigare var bron den enda förbindelsen över bron men idag finns det fler broar och Karlsbron är reserverad för fotgängare.

Bronsreliefen nedanför Nepomuks staty, den med fem stjärnor på glorian ovan huvudet poleras varje dag av händerna på tusentals turister som hoppas att den skall bringa lycka, och vem vet.


På lillsidan av Karlsbron slingrar sig en kanal som få en att tänka på Venedig. 

Borgområdet 



För 1000 år sedan uppfördes slottet på höjden för att ge utmärkt utsikt över staden och floden. På senare tiden har slottet renoverats för att ge plats åt Tjeckiens president.


St:Veitskatedralen påbörjades 1344 och blev klar först 1929. Katedralen är oerhört mäktig och när man kommer in i katedralen slås man av dess enorma storhet. Personligen kunde jag inte sluta gapa. Vi var där sen kväll under en mässa. Vakterna vägrade oss inträde men vi blev upplockade av en nunna som visade oss in genom en ingång på sidan.

Personligen tröttnade jag snabbt på borgområdet och kollade inte runt så mycket. Men det finns säkerligen mycket att se i området på höjden.
Jag rekommenderar varmt ett sent kvällsbesök. Skuggorna och ljuset som lyser upp katedralen ger den en mystik och mäktighet som stannar kvar.




Lillsidan 



55 år tog det att bygga min personliga favorit St: Nicolauskyrkan. Den 75 meter höga domen dominerar de omgivande husen. I vissa vinklar ser det ut som att kyrkan är inbyggd i husen. 


Petrinkullen 
Är man hurtig kan man välja att gå uppför kullen men vill man spara på krafterna kan man ta bergbanan upp som trafikerar kullen dag som kväll. De vanliga buss/tågbiljetterna som man kan ta sig runt med i staden gäller här vilket jag anser generöst.

Uppe på Petrinkullen kan man besöka det lilla eiffeltornet för en magnifik utsikt som byggdes 1891 för Prags industriutställning. Här uppe finns även en spegellabyrint, två kapell och en kyrka. Genom området löper hungermuren. En mur som uppfördes som ett offentligt projekt för att ge arbete och mat åt de fattiga.


Nya staden



Nya staden var jag inte så nyfiken på. Dock passerade vi lyckligtvis Tancici dum, den sansade byggnaden på vår promenad från boendet i Andél in mot gamla staden. I folkmun kallas byggnaden tydligen för Fred och Ginger byggnaden.

I övrigt passerade vi mest nya stadsdelen när vi åkte spårvagn mot andra sevärdheter och min uppfattning är att den delen inte kan mäta sig med någon av de andra då husen känns tråkiga och enkla i jämförelse med stadens i övrigt genomgående prakt.

Shopping 

När det kommer till shopping är Prag inte det ultimata resmålet då det inte är billigare att shoppa i Prag om man jämför med Sverige. Min reflektion är även att invånarna inte är något föredöme då det kommer till mode. Som jag uppfattat det så är det smycken man skall köpa på sitt besök i staden. Det kryllade verkligen av smyckesbutiker i staden.




I många butiker men inte minst i stånd över hela staden fanns prydnadsägg i olika storlekar och färger. Nu var vi i Prag under påsk vilket troligtvis eldade på försäljningen men tydligen skall äggen finnas året runt.


Personligen köpte jag inte en enda liten sak med mig hem från staden då det inte var något som direkt lockade.


Mat
I Tjeckien är det mycket billigt att äta ute. Min kusin som bor i Prag har kommit fram till att det troligtvis blir billigare för honom att äta ute varje dag än att handla hem mat och ha matlåda till skolan. Nedan skriver jag exempel på vad vi betalade när vi var ute och åt.


Den Tjeckiska nationalrätten vepro-knedlo-zedlo, finns på i stort sett varenda restaurang.  Den består ursprungligen av kumminstekt fläsk, knödel och surkål. Jag valde bort fläsk och bytte ut mot anka. Som person är jag kräsen med maten och äter med ögonen. Jag såg mig själv som mycket modig när jag beställde in rätten men jag måste erkänna att det var gott. För denna rätt betalade jag 53 kronor. 

Tjeckisk knödel serveras till många rätter. Den kan bestå av bröd eller potatis. Även surkål är återkommande till många rätter.


Oblozené chlebicky, är små smörgåsar med diverse pålägg. Vi åt detta som lunch på ett café och betalade 6 kronor styck.







Andra rätter som återkom på många menyer var klassisk schnitzel, vanliga soppor är potatissoppa och köttsoppa som mest verkade bestå av buljong och några nudlar. Finns även en gryta som serveras i ett stort vitt bröd. Mycket är friterat och en vanlig rätt som finns att köpa på restauranger och i stånd över hela staden är friterad ost. 


Fika 
Tjeckien har mycket olika bakverk till billiga priser. Mycket påminner om den fika man stött på i Österrike eller Tyskland. Bland annat fanns sachetårta och apfelstrudel. Apfelstrudel smakade som äppelpaj men enligt mig snäppet vassare. En apfelstrudel på det cafét vi var på kostade ca 10 kronor.




Är man i prag går det inte att missa de stånd som står över hela staden och som doftar ljuvligt. De består av cylindrar gjorda på bulldeg och rullade i socker och kanel. Man kan även välja till olika smaker eller bred på någon kräm. Inte mycket kan slå en varm Trdelnik en kall dag. Varför finns de inte i Sverige?  


Alkohol 

Ingen har väll missat att Prag har billig och tydligen god öl. Tyvärr är jag ingen öldrickare och detta kändes nästan som ett handikapp när jag var i staden. Mycket i Prag kretsar kring öl, eller alkohol i det stora hela. Utanför många restauranger fanns stora planscher om vilken dryck de hade och när man gick in frågade de om man skulle äta. Såg man sig omkring var det oftast fullt med folk som bara satt och drack öl och åt kringlor. Det var uteslutande billigare med öl än cola.


Det är tydligen vanligt med pubar i Prag som brygger sitt eget öl.

Nedanför slottet hittade vi en absint shop där man kan köpa glass av absint. Helt galet!











Budget
Som tidigare nämnts så betalade vi 1300 kr per person tur och retur för flyget mellan Arlanda och Prag.

Under vår vistelse klarade vi oss på 2500 för mat inklusive många fikapauser, taxi till flyget, ta sig runt i staden och inträde till judisk begravningsplatsen och lilla eiffeltornet. Alltså ca 1250 kr per person.

Notera då att vi inte hade någon kostnad för hotell. Men det är tydligt att det är mycket billigt att besöka staden.