Nordic Visitor
Första gången, 2014 åkte vi alltså med Nordic visitor som lade upp hela planeringen åt oss. Vi valde att åka en anordnad resa då Island kändes så annorlunda och främmande. Detta i kombination med att det är dyrt att resa till Island gjorde att vi valde att åka med en researrangör och boka ett färdigskapat weekendpaket. Något vi aldrig gjort tidigare. Vi fastnade för Nordic visitor och bokade ett paket som innehöll det vi allra mest ville uppleva: city sightseeing i Reykjavik, Blå lagunen, rida islandshäst och självklart - se en Gejser (Gyllene cirkeln) samt boende med frukost. För detta betalade vi 9844 kr för 4 personer exkl. flyg.
Vi är verkligen nöjda med Nordic visitor och kan varmt rekommendera dem om man man vill åka på en anordnad resa. Varenda transport kom i tid (förutom en gång då de var 5 minuter sena och då ringde de receptionen och meddelade detta). Vi kördes direkt till samtliga sevärdheter och lämnades på hotellet eller annan plats om så önskade. Vi fick tydlig information om de sevärdheter vi fick se samt en broschyr unikt skapad för vår vistelse med tider och upplägg. Imponerande!
Boende (2014)
Boende ingick i paketresan och vi fick inte direkt vid bokningen veta vilket hotell vi skulle få bo på utan vi lovades ett centralt hotell och sedan fick vi veta mer exakt några dagar innan avresa. Det blev ett hotell som heter hotell Klettur och som låg på av en sidogata till huvudgatan- alltså mycket centralt. Det var också fräscht med trevlig personal.Hyrbil
Andra gången, 2016 hyrde vi alltså bil istället och det är något vi varmt rekommenderar. Vi hann se mycket mer under denna resan trots att vi bara var där en dag mer än under föregående resa. När man åker bil får man ju se så mycket mer av landet och det som utmärker Island är ju dess otroligt vackra natur.
Om man skall ut på landsbygden och köra bör man hyra en mer stabil bil. Småbilarna skall man nog bara hyra om man endast tänkt åka på stora vägar och i städer.
Vid ett tillfälle valde vi att ta en genväg på en lite mindre väg för att tjäna lite tid. Det var ingen bra idé. Vägen var i mycket dåligt skick och vi kunde bara köra 20 km/h på vissa platser och det tog istället mycket längre tid än det hade tagit att ta deras stora vägar. Så i den mån det går gör man klokt i att hålla sig till huvudvägarna.
Lavafält finns det gott om |
Under stora delar av bilresan skymtade vi glaciärer |
Väder och "doft"
Island kan inte direkt skryta med sitt väder. Det är som regel grått och kallt. Vi hade under båda resorna en otrolig tur. Första resan fick vi en dag med sol under våra tre dagar i landet. Andra resan fick vi sol under hela vistelsen, varje dag fyra dagar i rad. Det märktes tydligt att folket där njöt till det yttersta när solen tittade fram. 2014 berättade en busschaufför, den dagen vi hade sol att det var första dagen på sju veckor. Och då åkte vi ändå i Augusti. Många tror nog att vintern blir väldigt kall på Island men trots dess namn är det faktiskt så att det sällan blir lika kallt på vintern som det blir i Sverige, men heller inte lika varmt på sommaren.
Jag hade innan avresa fått höra att det luktar speciellt på Island av svavel. Jag hade svårt att förstå vad det innebar men kan i efterhand sammanfatta det som ruttet ägg. Inget man missar. Inte minst vid de varma källorna kunde man känna av detta. Det tog flera veckor från det att vi kom hem innan jag kunde äta ägg igen.
Folket
Under vår visit i landet 2016 gick vi på humorföreställningen "how to become Icelandic in 60 minutes". Det är, precis som det låter en timmes föreställning med en komiker som berättar om hur islänningar är och hur man skall vara för att passa in i landet. Under föreställningen sa man bland annat att islänningar är oförskämda men vi fattade absolut ingenting. Vi har under båda resorna fått känslan att invånarna i landet är mycket trevliga och att turister är mer än välkomna till Island. Alla vi mötte var mycket trevliga och verkade stolta över sitt land och dess natur. De pratade också bra engelska vilket alltid underlättar.Resan till Island 2014 (med arrangör)
Dag 1: Blå Lagunen
När man bokade paketresan ingick det inträde till Blå lagunen. Då Blå lagunen ligger mellan flygplatsen och Reykjavik fick man välja att ta besöket antingen på ditvägen eller hemvägen och vi valde att ta det på ditvägen, innan vi åkte till Reykjavik och hotellet.
När vi kom till flygplatsen gick vi ut i hallen och hämtade våra bussbiljetter samt inträdesbiljetter till Blå lagunen.
Sedan gick vi ut till bussplatsen och väntade till bussen Reykjavik excorsion kom. Denna tog oss raka vägen till Blå lagunen. Detta tog ca 30-45 minuter. När man kom fram fanns det ett ställe där man kunde förvara bagaget medan man badade.
Sedan fick man ett armband som man skall ha på armen hela tiden för att komma in i sitt skåp. Man registrerar även köp som man gör såsom dryck eller mat och betalar när man går ut. Mycket smidigt så slipper man gå runt med pengar eller kort och oroa sig över detta.
Blå lagunen är ett utomhusbad där vattnet kommer direkt från geometriska källor. Vattnet håller 36-39 grader. På vissa platser, framför allt i kanterna är det varmare. Vattnet är mineralrikt och här finns stationer med lera som sägs vara bra för huden som man kan smörja in sig med- gratis. Det finns även en bastu och ett "vattenfall" där vattnet kommer med sådan kraft att man kan få en hård massage om man ställer sig under strålen.
Vi fullkomligt älskade denna upplevelse. Den får 10 av 10 möjliga och vi ville verkligen inte åka därifrån. Det var helt magiskt med det varma vattnet och området är fantastiskt vackert med sitt turkosa vatten, lava och byggnadernas arkitektur. Vi var där inne i 7 timmar och såg ut som russin när vi åkte därifrån.
I Blå lagunen finns det barer i vattnet där man kan köpa drycker. Sedan finns det en enklare lunchrestaurang och en finare restaurang. Eftersom att området ligger väldigt avsides så säger det sig självt att det är dyrt att äta mat inom området. Men har man inte köpt med sig något har man inte heller något direkt val. Vi ville ju verkligen inte stressa därifrån. Vi delade på sushi och en tallrik med ost, vindruvor, korv samt ett varsitt litet glas med mousserande vin och detta blev ca 400 kr.
Tillslut var vi tvungna att åka vidare och vi tog en buss till hotellet. Det gick bussar en gång i timmen och man fick ta vilken avgång man ville. Man meddelade busschauffören vilket hotell man skulle till som sedan körde en runda för att släppa av alla på rätt hotell.
På kvällen gick vi en promenad och åt på en restaurang som min kille hittat på Tripadvisor, Icelandbar. Läs mer under mat och restauranger.
Tydligen har de flesta hus på Island plåtfasad för att klara av klimatet.
På kvällen gick vi en promenad och åt på en restaurang som min kille hittat på Tripadvisor, Icelandbar. Läs mer under mat och restauranger.
Hallgrimskirkja |
Inne i Hallgrimkirkja |
Jag trodde inte det var sant när jag såg vilken färg man valt att måla huset i. Fanns ett och annat neonfärgat hus i Reykjavik som stack ut. |
Ett konstverkt nere vid hamnen "The sun Voyager" |
Dag 2: Sightseeing & Islandshäst-ridning
Andra dagen åt vi frukost på hotellet och 8.30 kom det en buss och hämtade oss för sightseeing i och i närområden kring Reykjavik.
Nybyggt vattentorn "Perlan" med en restaurang ovanpå som snurrar runt under tiden man äter |
Från vattentornet har man bra utsikt över staden |
Sightseeingen höll på till 11.30 och sedan åt vi en snabb lunch.
Klockan 13.00 blev vi återigen hämtade på hotellet och denna gång kördes vi till Laxnes horse farm där vi skulle rida islandshäst. Vi tilldelades varsin häst och började traska iväg i en stor grupp, ca 20 personer/hästar tillsammans med ledare. Efter ett tag delades vi upp mellan erfarna och nybörjare. Hästarna är verkligen otroligt vackra. De är pigga men tryggheten var att de har gjort detta så många gånger tidigare att de följde varandra och den förbestämda rutten. Även om min kille fick en livlig häst som gav honom en spännande eftermiddag.
Klockan 13.00 blev vi återigen hämtade på hotellet och denna gång kördes vi till Laxnes horse farm där vi skulle rida islandshäst. Vi tilldelades varsin häst och började traska iväg i en stor grupp, ca 20 personer/hästar tillsammans med ledare. Efter ett tag delades vi upp mellan erfarna och nybörjare. Hästarna är verkligen otroligt vackra. De är pigga men tryggheten var att de har gjort detta så många gånger tidigare att de följde varandra och den förbestämda rutten. Även om min kille fick en livlig häst som gav honom en spännande eftermiddag.
Vi var långt ute på landet och ridturen gick mellan höga kullar och över forsande bäckar. Vackra vyer och fantastisk natur. Det tråkiga var att man inte kunde ta med sig sin kamera på utflykten (vi har en systemkamera). Men min kille var smart nog att ta upp sin Iphone och även om han studsade runt en del på hästryggen så lyckades ha få till en del bra bilder - ovärderligt. Vi red ca 2 timmar. Kostnaden för ridning ingick i paketet med Nordic visitor men i broschyren från Laxnes såg vi att det skulle kosta (9900 ISK- Isländska kronor)- 700 svenska kronor att boka separat.
Dag 3: Puffintur, Promenad i Reykjavik & Gyllene Cirkeln
Tredje dagen hade vi en fri förmiddag och jag ville verkligen åka ut med båt och se de fina Puffinfåglarna (Lunnefåglar). Lunnefågeln är Islands nationalsymbol. En otroligt vacker liten fågel med färggrann näbb som befinner sig på tre mindre öar utanför Reykjavik under de varma månaderna maj-augusti. Avgångar mellan 9.30-15 och man är ute i 1,5 timme. Detta ingick inte i Nordic Visitors paketet utan vi bokade detta utöver på plats. Det finns anordnade turer nerifrån hamnen och vi åkte med bolaget "Elding". För detta betalade vi 33 euro per person. Barn upp till 6 år åker gratis och barn mellan 7-15 kostar 16,5 euro.
Det var bara vi, ett par till och en guide som åkte ut. Det var verkligen häftigt och vi såg massor med fåglar (även om det var på långt håll). Vi fick låna kikare och vi tog serie-bilder med vår nya fina systemkamera och lyckades få några bilder där man kunde se vad motivet var. Man kunde även låna varma kläder och regnkläder.
Efter båtturen tog vi en promenad i staden och gick bort till den gamla kyrkogården som vi sett en glimt av under sightseeingen under gårdagen. Här är det tydligen tradition att plantera ett träd på gravarna så kyrkogården kändes som en trollskog. Mysigt och annorlunda.
På eftermiddagen blev vi upphämtade på hotellet för en eftermiddag i buss mellan olika sevärdheter längs med gyllene cirkeln, pågick mellan 13.00-19.00.
Första stopp nationalparken Pingelvir (Tingvalla)
Tyvärr ingen bra bild från denna resan. Se inlägget nedan från vår resa 2016.
Tyvärr ingen bra bild från denna resan. Se inlägget nedan från vår resa 2016.
Andra stopp Gullfoss
Ett enormt tvåstegs vattenfall, riktigt häftigt. Det blåste så att man knappt kunde stå rak. Att ta med regnkläder är ett tips. Samt skydd till kameran. För man vill gå nära och man vill fota.
Ett enormt tvåstegs vattenfall, riktigt häftigt. Det blåste så att man knappt kunde stå rak. Att ta med regnkläder är ett tips. Samt skydd till kameran. För man vill gå nära och man vill fota.
Tredje stopp Geysir
Svårt att hitta ord för hur häftigt detta var. Att stå och titta på ett hål i marken som bubblar av hetta för att sedan explodera rakt ut. Vi stod redo med kameran i högsta hugg och tog seriebilder för glatta livet för att inte missa när Gejsern var som allra mäktigast.
Det gick väldigt fort så det gällde att fokusera. På området fanns flera Gejsrar men den allra äldsta- som heter Geysir och som alla andra fått sitt namn ifrån är inte längre så aktiv och får endast något utbrott per dag efter att folk förr i tiden kastade ner saker i den såsom tvål och annat. Men när den väl får utbrott är den tre gånger så hög som den andra gejsern Strokkur som ligger precis bredvid och som aktiveras med bara några minuters mellanrum. Så under vårt korta stopp på ca 30 minuter hann vi se ett flertal utbrott. Vissa större och mäktigare än andra.
Det gick väldigt fort så det gällde att fokusera. På området fanns flera Gejsrar men den allra äldsta- som heter Geysir och som alla andra fått sitt namn ifrån är inte längre så aktiv och får endast något utbrott per dag efter att folk förr i tiden kastade ner saker i den såsom tvål och annat. Men när den väl får utbrott är den tre gånger så hög som den andra gejsern Strokkur som ligger precis bredvid och som aktiveras med bara några minuters mellanrum. Så under vårt korta stopp på ca 30 minuter hann vi se ett flertal utbrott. Vissa större och mäktigare än andra.
Saker vi gjort annorlunda - (skrivet efter vår resa 2014)
Vi är som tidigare nämnts mycket nöjda med Nordic Visitor. Men om vi skulle åka på samma resa igen hade vi nog övervägt att inte boka gyllene cirkeln genom en arrangör. Detta då det är en lång resa och stoppen var mycket korta. Exempelvis vig Gejser-området var det ett stopp på ca 30 minuter och vi ville verkligen ha tid att njuta och ta bilder. Det fanns även en möjlighet att klättra upp för en liten höjd och se området från ovan men detta hann vi inte och de första fem minuterna gick åt till att försöka lokalisera sig och bestämma hur man skulle prioritera. Och detta kändes lite tråkigt när man rest så långt också ska man stressa. Hade nog varit bra med en heldag till Gyllene cirkeln. Hade vi åkt igen hade vi hyrt bil och tagit god tid på oss.
Hade vi åkt en liten längre resa hade vi även velat vandra i den isländska naturen och hitta en varm källa att bada i. Det finns fantastiska bilder man kan se från sådana vandringar och det hade inte varit helt fel att hinna med det.
Resan till Island 2016 (med hyrbil)
Tryck på bilden för att se vår resrutt
Dag 1: Sydkusten med vattenfall och lavastränder & del av Gyllene cirkeln
Första stopp: Seljandafoss
Seljandafoss är ett högt men ganska smalt vattenfall som man faktiskt kan gå bakom. Häftigt! Man bör ha oömma skor och kläder som klarar väta. Här fanns en ordentlig parkering och en liten butik som sålde souvenirer och enklare mat som mackor och soppa.
Andra stoppet: Skogafoss
Efter Seljandafoss fortsatte vi på samma väg i 20 minuter tills vi kom fram till ett betydligt bredare vattenfall: Skogafoss. Här kan man gå uppför en trappa till toppen av vattenfallet. Det märks att detta vattenfallet är lite mer känt. Här finns (till skillnad från vid förra vattenfallet) flera restauranger, hotell och folk smäller upp sina tält precis framför vattenfallet. Här passade vi på att äta lunch innan vi åkte vidare. Inga gourmetrestauranger precis men helt okej för en lunch.
Jag och min man ovanför Skogafoss vattenfall |
Tredje stoppet: Reynisfjara vulkaniska sandstrand
En halvtimmes körning till och vi nådde fram till den kända lavastranden som ligger bara bakom krönet från den lilla byn Vik. Det var en mycket vacker strand med den "stolpformade" stenväggen och vågarna var helt otroligt höga.
Fjärde stoppet: Byn Vik
10 minuter från lavastranden ligger byn Vik. Här finns en outlet som säljer typiskt isländska souvenirer och kläder. Vi hittade inget av intresse. Åkte upp till kyrkan för att fota och få en utsikt över den lilla byn innan vi drog oss inåt landet mot hotellet mitt i den gyllene cirkeln.
Femte stoppet: Gullfoss
Från Vik tog det cirka två timmar att köra inåt land, till det enorma vattenfallet Gullfoss. Gullfoss är en av gyllene cirkelns tre stopp som vi därmed hade sett tidigare. Senast fick vi se det en mulen dag. Nu var vi inte här förrän vid 19-20 tiden så denna gång fick vi se det i solnedgång. Det är ett mäktigft vattenfall i två steg. Man kan se det både från ovan men även gå ner för en stig och komma till en plattform som ligger mitt i vattenfallet.
Sen var det 10 minuters körning till dagens sista stopp.
Jag och min man på stigen som leder mot plattformen mitt i vattenfallet Gullfoss |
Sjätte (och sista) stoppet för dagen: Gejserområdet
Ännu ett gyllene cirkeln stopp. Enligt mig det absolut häftigaste som Island har att bjuda på. Man kan inte låta bli att fascineras av de varma källorna som med minuters mellanrum sprutar ut kokande hett vatten i luften. Naturen är häftig!
Boende natt 1: Geysir Hestar
Eftersom hela mitt sällskap ville till hotellet och checka in var jag nu tvungen att slita mig från det fantastiska Gejser- området som var helt magiskt såhär på kvällskanten vid 21 tiden med den vackra rosa/röd/ orangea himlen bakom.
Vi hade bokat två rum på ett hotell bara ca 2-3 minuters körväg från Gejser-området. Hotellet har hästar och erbjuder ridturer. Men vi skulle inte rida utan bara sova över en natt. Hotellet är troligen ett stall som gjorts om till hotell. Rummen var fräscha. Man delade på badrum och kök med resten av gästerna. Helt okej för en natt, inget att klaga på. Läget är ju fantastiskt.
Norrsken!!!
Vi åt middag på hotell Geysir som ligger precis vid parkeringen vid Gejser-området. När vi sammanfattade dagen- med blå himmel, sol och 14-16 grader var vi mer än nöjda och jag tänkte att det enda som fattas nu är att få se norrsken. Nu var det ju den 31 augusti och norrskenet skall tydligen vara synligt från september månad. Så man kan ju ha tur. Och jag hade sett en artikel på facebook om att norrskendet hade synts redan i augusti detta år. Jag hade läst på om norrskenet och förstått att det visar sig efter en klar dag och vädret hade ju varit perfekt. På vägen tillbaka till hotellet ser jag en skugga, som ett tunt suddigt mol som går som en strimma över hela himlen. Jag säger, "kolla! början på norrsken!" till mina medpassagerare som hånar mig för att jag tror att jag kan se det redan nu. Men jag fick faktiskt rätt. Efter någon timme låg ett fantastiskt vackert, grön-gult norrsken över hela himlen. Magisk avslutning på dagen. Jag lyckades dock inte fånga det på bild.
Utanför fönstret betade flera vackra islandshästar |
Dag 2: Gejser-området Pingvellir, kratern Kerid & humorshow
Vi åt frukost på hotell Geysir. Frukostbuffé som var dyr men till belåtenhet. Sen fick vi äntligen gott om tid på oss att utforska och njuta av Gejser-området. När vi var här 2014 och åkte en anordnad resa hade vi här ett 30-minuters stopp och jag var besviken över att inte ha hunnit se området ordentligt. Så nu var jag överlycklig över att vara här och inte ha någon tid att passa. Läs mer om de olika Gejsrarna från resan 2014.
Min man framför Gejsern Strokkur som får utbrott med bara några minuters mellanrum |
Min man framför den ursprungliga gejsern Geysir som bara får ett utbrott om dagen |
Andra stoppen: Pingvellir
Efter att ha njutit ordentligt av gejser-området och tagit lite bilder i det fantastiska vädret, som man ser- helt blå himmel även idag- åkte vi vidare till sista stoppet på gyllene cirkeln: Pingvellir. Detta ställe var nog det vi kände att vi såg minst av på vår senaste resa. Området är enormt och vi fick bara en kort stund på oss där vilket gjorde att vi egentligen bara såg en utsikt över del av området. Men nu hade vi gott om tid. Det tar en timme att köra mellan gejser-området och Pingvellir.
Pingvellir är en nationalpark där de två kontinentalplattorna möts. Plattorna ligger inte precis intill varandra och själva nationalparken ligger mellan plattorna. Här kan man snorkla i en djup reva där vattnet är helt otroligt klart. Det finns också ett vattenfall.
Började med att ta en fika intill en otroligt vacker sjö precis vid en av nationalparkens parkeringar |
Här kan man snorkla. På vissa platser är det hela 40 meter djupt!! |
Områdets vattenfall |
Tredje stoppet: Kratern Kerid
På vägen till Reykjavik stannade vi till vid kratern Kerid som formades för 6.500 år sedan. Det är en halvtimme mellan Pingvellir och Kerid och det blir en liten omväg på vägen till Reykjavik men det är det värt. Detta var också den första sevärdheten hittills (och den enda sevärdheten ute i naturen som jag varit på på island) där man tog betalt. Tror det var ca 50 svenska kronor per person.
Min man nöjd med att ha hittat denna sevärdhet |
Fjärde stoppet: Reykjavik och humorshowen "how to become icelandic in 60 minutes"
Vi checkade först in på det hotellet som vi skulle bo på resten av vistelsen på Island. Sen gick vi ner till stadens teater Harpa nere vid hamnen.
Här köpte vi biljetter till kvällens föreställning "how to become icelandic in 60 minutes". Det är en komiker som har en humorshow om- precis som det låter- hur man blir islänning på en timme. Jag har sett hans show i Sverige "how to become swedish in 60 minutes" och tyckte han var riktigt bra. Kan varmt rekommendera då den har vissa roliga inslag och man lär sig lite om landet och invånarna på ett roligt sätt. Kostade 4400 ISK per person.
Sen åt vi middag nere i centrum på restaurang tapas barinn, se under restauranger.
Boende: 4th floor
Hotellet ligger på en sidogata från huvudgatan. Från hotellets entré ser man också ner till vattnet. Först fick vi ett pyttelitet rum utan fönster så vi valde att uppgradera oss. Då fick vi bra rum. Hotellet har ett bra läge och var väll ändå helt okej. Frukostbuffén som ingick i priset var riktigt bra men jag skulle ändå rekommendera det hotellet vi bodde på senast vi var här, även om det ligger en liten bit längre bort från centrum.
Dag 3: Reykjadalur "smokey valley" (ridning) - vandring och bada i varm källa
Ridtur- Eldhestar
Min mamma älskar hästar och har ridit hela sitt liv. Jag ville inte att hon skulle missa denna sevärdhet heller så jag hittade ett stall som hade ridturer upp till de varma källorna: Eldhestar, länk här. Mamma blev upphämtad på hotellet på morgonen, vid 8.30 tiden och lämnades igen vid hotellet vid 17-tiden. Hon var mycket nöjd med ridturen och kan rekommendera Eldhestar. Man rider i dalen och upp till en plats där man ställer hästarna, Sedan går man 15 minuter fram till badstället och sedan tillbaka och rider ner igen. På vägen tillbaka delar man upp gruppen i nybörjare och erfarna.Vandring
Men jag, min man och min pappa är inte mycket för att rida. Vi tog bilen till Hvergardi (45 minuter utanför Reykjavik) och ställde bilen på en parkeringsplats precis där vandringen börjar, det var inte svårt att hitta. Sen var det en vandring uppför kullar, i dalar som ryker av varma källor. Vandringen tar ca 45 minuter om man går effektivt men på vägen dit tar det längre tid då man ofta vill stanna och njuta, fota och kanske ta ett fikastopp.
Denna dag var utan tvekan en av de bästa dagarna i mitt liv och hamnar högt på min bästa- resmål- lista. Magiskt, vilken mystisk och fascinerande natur Island har. Jag kan inte sätta ord på det. Så istället har jag tagit väldigt många bilder och här följer bara ett urval av dem.
Redan i början av promenaden är vattnet i bäcken ljummet |
"mud pods" med kokande lera som det ångar ifrån |
Ett vackert vattenfall |
På vissa platser är vattnet över 100 grader. Så man får gå en bit innan man når området som det går att bada i |
Får går helt fria i dalen |
Ett hål i marken som kokar och som det ryker ifrån (syns dock inte på bilden) |
Sen nådde vi äntligen fram till badstället. Vattnet är så varmt att man måste ta det försiktigt för att vänja kroppen. Det riktigt bränner och man klarar inte att vara i för länge. Alltså det är så vackert här. En bred bäck mitt i en vacker dal. Överallt finns hål i marken med lera som kokar och det ryker från flera håll.
Vi mötte min mamma vid badstället och sedan följde jag med henne tillbaka till platsen där man parkerat hästarna för att vinka av henne innan hon red neråt dalen igen.
Sen gick jag tillbaka till badstället och badade lite till tillsammans med min man. Min pappa valde att gå tillbaka till bilen men jag och min man kunde inte låta bli att gå en liten bit till. Man vill hela tiden se vad som finns bakom nästa hörn..
Och tur var väll det - för nu blev det om möjligt ännu vackrare..
Efter att ha gått uppför en hög höjd (på en utmarkerad led- grusgång) fann vi den plats som jag nog ändå vill påstå var den vackraste platsen jag såg på resan och kanske den vackraste platsen jag någonsin sett. Jag låter bilderna tala för sig själva även om bilder sällan gör en plats rättvis. Upplevelsen stärktes av att det var helt folktomt på platsen.
Många har nog tagit sig upp till den varma bäcken för att bada och vänder sedan men min rekommendation är att följa grusstigen bara uppför höjden och njuta av de varma källorna där och utsikten över dalen innan man går nedåt igen.
Hittade en grottliknande ingröpning i ett berg. Vattnet på marken var iskallt och det syns inte på bilden men från hålor i "väggarna" pyste det ut varm luft. Går inte att förstå, själv var jag helt mållös över mystiken i det hela.
Sen tillbaka till Reykjavik och åt middag på en restaurang inne i de centrala delarna.
Dag 4: Reykjavik stadsvandring, lake Kleifarvatn, hot springs *2, två kontinenter och Keflavik
Tryck på bilden för att se dagens resrutt
Började med att ta bilen upp till vattentornet Perlan med utsikt över Reykjavik.
Sen tog vi bilen ner till Hallgrimskirke och parkerade bilen och tog en promenad i staden.
Tillbaka på samma bänk som jag satt på under besöket i staden 2014 |
Självklart ville vi visa mina föräldrar den häftiga kyrkogården som vi tyckte mycket om sist vi var i Reykjavik. Här är det tydligen tradition att plantera ett träd på gravarna så kyrkogården känns som en trollskog.
Sen gick vi tillbaka till bilen och åkte ut från staden.
Stopp 2: Lake Kleifarvatn
Efter 30 minuters körning kom vi till lavasjön Kleifarvatn
Stopp 3: Seltun Hot springs
Bara några minuter bort med bil ligger området Seltun med hot springs. Här stannade vi och tog en fika/ lunch. Sen var det 30 minuters körtid till Blå lagunen.
Stopp 4: Blå lagunen
Sedan var det äntligen dags för blå lagunen som jag längtat tillbaka till ända sedan jag var där senast. Väl där visade det sig att det var fullt och vi hade inga biljetter. Jag blev så otroligt ledsen och någon timme försvann åt att vara ledsen, arg och besviken på mig själv hur jag kunde vara så dum att jag inte bokade inträdet hemifrån.
SÅ alltså, boka alltid inträde till blå lagunen hemifrån!!
Btw har jag hört ryktas om att man inte längre får fota inne på blå-lagunen området vilket man fick 2014.
Men vi kunde åtminstone visa mina föräldrar omgivningarna och gå in genom receptionen och få en utsikt över området. Sen var det bara att ta nya tag och vi valde att åka till flygplatsen och be om hjälp med tips på saker att se nära flygplatsen då vi skulle åka hem samma kväll. Personal på flygplatsen rekommenderade Bridge between continents, hot-spring området Gunnhver och en fyr så vi åkte och kollade på dessa.
Stopp 5: Bridge between continents
Precis som namnet skvallrar om är det en plats när kontinentalplattorna ligger så nära varandra att man på bron står emellan två olika kontinenter.
Stopp 6: Gunnhver hot springs och fyren
Ännu ett område med hot springs. Nu hade vi sett en hel del av detta, inte minst idag och kände oss nöjda.
Stopp 7: Keflavik
Sista stoppet på resan, innan vi lämnade tillbaka hyrbilen och begav oss till flygplatsen för hemresa var den lilla staden Keflavik där vi åt middag på en restaurang.
Keflaviks huvudgata |
Sammanfattning av resan 2016
Resan till Island 2016 var helt fantastisk. Vi hade helt otroligt väder under hela vistelsen och att vi hade hyrbil gjorde att vi var fria att stanna hur länge vi ville på varje plats, stanna när vi ville och hinna se mycket på kort tid. Att vandra ute i naturen är obeskrivligt vackert och de varma källorna gör dessa vandringar än mer spännande. Från att inte ha varit särskilt intresserad av att ens besöka landet kan jag nu konstatera att det är ett av mina absoluta favoritländer och jag är ganska övertygad om att jag kommer att komma tillbaka en tredje gång, och kanske en fjärde och femte också.Isländsk mat
Island har mycket unika rätter man borde pröva
Puffin- Islands otroligt vackra nationalsymbol som brukar serveras som förrätt tillsammans med blåbär och sallad- gott och rekommenderas!
Torkad fisk med smör - inte gott alls enligt hela sällskapets mening. Men jag har hört om personer som tycker att det är gott.
Rutten haj - ja, det är minst lika äckligt som det låter. Helt fruktansvärt. Så fort man öppnar den förslutna burken börjar det stinka rejält och sedan sköljer man snabbt ner den med snaps. Jag var tvungen att fråga en inhemsk om Isländare verkligen tycker att det är gott och han svarade kort och koncist: nej.
Val Serverades tillsammans med pommes och bearneassås. Köttet smakade som en kombination mellan rött kött, fågel och fisk. Speciellt och i min mening mycket gott!
Lamm Detta är inget unikt för Island men vi skriver till det ändå då min kille tyckte att restaurangen tillagade lammet mycket bra och kan rekommendera den.
Icelandbar (2014)
En mysig restaurang med isländska rätter, Ligger på en sidogata till huvudgatan i de mest centrala delarna. Länk här.
Forretbarinn (2014)
En mycket bra restaurang där man kan beställa in smårätter, typisk isländsk mat, kan varmt rekommenderas. En lugn restaurang nere vid hamnen. Se länk här
Restaurang Barinn- Tapas (2016)
2016 åt vi på en tapasrestaurang tapas barinn som ligger väldigt nära forretbarrin nere vid hamnen, se länk här. En stökig, populär restaurang med livemusik och mycket gäster. Maten var bra. Man kunde testa mycket olika typiskt isländska rätter då den hade på spanska och isländska influenser.
Restauranger vi kan rekommendera
Icelandbar (2014)
En mysig restaurang med isländska rätter, Ligger på en sidogata till huvudgatan i de mest centrala delarna. Länk här.
Forretbarinn (2014)
En mycket bra restaurang där man kan beställa in smårätter, typisk isländsk mat, kan varmt rekommenderas. En lugn restaurang nere vid hamnen. Se länk här
Restaurang Barinn- Tapas (2016)
2016 åt vi på en tapasrestaurang tapas barinn som ligger väldigt nära forretbarrin nere vid hamnen, se länk här. En stökig, populär restaurang med livemusik och mycket gäster. Maten var bra. Man kunde testa mycket olika typiskt isländska rätter då den hade på spanska och isländska influenser.
Topp-tre Island
1. Reykjadalur, dal med varma källor mitt i naturen
2. Blå lagunen - Mer turistiga varma källan
3. Gejser-området