Här nedan följer två inlägg från två olika resor som jag har gjort till Gotland. En romantisk resa ensam med min man och en resa full med lek tillsammans med våra söner, 4 och 5 år gamla.
2023: Gotland - Lekvänliga platser, äventyr i naturen och picknick i blåsten
Sommaren 2023 åkte jag på mitt livs andra resa till Gotland. Denna resa skilde sig mycket från min förra resa som jag gjorde till Gotland sommaren 2021. Detta främst då jag denna gång förutom min älskade man även hade med våra två söner, 4 och 5 år gamla. Resan gick i lekens och picknickens tecken. Vi började med att spendera två dagar i Kneippbyn med svärmor, svärfar och min mans bror med familj. Sedan följde tre dagar på egen hand. Vi åkte Ekstakusten ner till Fide äventyrscamping som hela familjen fullkomligt älskade. Efter två övernattningar där, utflykt till ett raukområde och Hoburgen bar det av mot Visby där vi bodde en natt, gick en promenad och såg en miljon rosor, innan det var dags för hemfärd.
Dag 1
Denna gång tog vi färjan till Gotland från Nynäshamn. Vi åkte hemifrån i god tid och åt medhavd frukost nere vid hamnen. En fin miljö perfekt för att döda lite tid på. Det fanns en lekplats med en stor båt, hoppetossa där barnen lekte en stund. Sedan gick vi och kollade in de små söta bodarna med restauranger och butiker i.
Sedan var det dags att köra ombord och börja utforska färjan. Vi hade platser i barnkupén vilket var et smart drag eftersom våra ungar är minst sagt aktiva. Det visades en film. Vi köpte hörlurar och hoppades på en lugn stund, men icke. Hörlurarna satt kasst i barnens öron och det brusade så att man knappt hörde ljudet. Det fanns en liten "lekplats". Den bestod av en plasttrappa som barnen kunde klättra på. Det fanns även en lekplats mitt i restaurangen som var avstängd på grund av att den gått sönder och inte lagats. Jag kan tycka att det är ganska kasst att man inte har lagt ner mer energi på att göra platser för barnen att leka på. Det är väldigt mycket barn som åker till Gotland.
Det var en fin och solig dag så vi passade på att hänga lite uppe på däck.
Väl framme hade vi en timme väntetid innan vi skulle möta upp svärföräldrarna och min mans bror med familj. Vi valde att åka till vackra Högklint då det ligger bara några minuters körtid från Kneippbyn där vi skulle ses för att checka in i vår stuga.
Från Högklint kunde vi se Gotlandsfärjan från Oskarshamn anlända till Visby hamn.
Högklint är otroligt vackert. Det ligger på en hög höjd och man får en fantastiskt vy över kustlinjen. Det var lite läskigt att vara där med små barn. Vi fick ta ett allvarligt snack med pojkarna innan om att hålla våra händer och inte springa runt.
Efter högklint åkte vi till Kneippbyn och checkade in i vår stuga.
Campingen ligger i direkt anslutning till lek- och vattenlandet och de allra flesta stugor har havsutsikt. Pojkarna var nu riktigt taggade inför morgondagen då det var dags för bad och lek.
Medan svärföräldrarna tog barnen kunde jag och min man gå en lugn promenad för att njuta av solnedgången. Gotland har verkligen helt makalösa solnedgångar.
Dag 2
Jag vaknade som vanligt före alla andra. Jag började dagen med en lugn morgonpromenad på campingområdet
Efter frukosten var det dags att kicka igång leken. Vi började med vattenlandet under förmiddagen för att sedan efter lunch inviga sommarlandet. Jag ville inte fotografera på vattenlandet men inne på sommarlandet tog jag lite bilder.
Våra barn orkade ungefär 2-3 timmar på vattenlandet. Det fanns mycket att göra, många ruschkanor i olika läskighetsgrad och ett stort skepp man kunde leka på. Men sedan började det huttras och killarna var helt slut. Vi gick tillbaka till stugan för lunch, kaos-hantering och vila.
Efter lunchen var det dags att se sommarlandet. Hjärtat av sommarlandet är Pippis hus som man kan gå in i. Utanför huset spelas det dagligen upp en Pippiteater. Det finns flera åkattraktioner i parken som passar barn i alla åldrar. Jag hade en föreställning om att Sommarlandet skulle vara helt enormt stort men det var mindre än jag väntat mig. Jag skulle säga att man hinner ta sig igenom sommarlandet på en heldag och då få testa det mesta. Sen beror det kanske lite på hur folktätt det är när man är där. Vi var där under Almedalsveckan, precis innan högsäsongen drog igång och då var det otroligt lugnt och luftigt i båda parkerna.
Jag var väldigt förtjust i Pippis hus. Lite oväntat så var det ganska läskigt på övervåningen. Det var mörkt, med hög skrämmande musik. Kanske inte helt passande för mindre barn.
Det finns en liten sjö där man kan låna tramp- eller roddbåt.
Dag 3
Vi började dagen med att leka lite mer i sommarlandet. Sedan var det dags för den dagen jag sett mest fram emot på resan. Nämligen dagen då vi skulle köra längs med Ekstakusten ner till Fide äventyrscamping. Jag och min man åkte längs med Ekstakusten förra gången vi var på Gotland och älskade det. En så otroligt fin kustväg. Redan då minns jag att jag tänkte att jag med säkerhet skulle komma tillbaka dit snart för att visa mina barn. Hela kuststräckan från Djupvik till Langstiteviken är helt otroligt vacker.
Vi började med att stanna till vid en stenstrand för lite mellanmål och fika. Vi kastade macka med de vackra, vita stenarna och letade efter stenar med roliga och spännande utseende. En helt magisk plats att ta bilder på.
Sedan åkte vi vidare längs med kusten med karaktäristiska sneda träd på ena sidan och stenig kust och hav på den andra.
Vi kunde inte låta bli att stanna till lite då och då för att fota. Vi stannade även till vid ett tillfälle för att kika in i den snåriga skogen med dess krokiga träd som var mycket klättervänliga.
Den sista delen innan kustvägen viker av inåt land är ett stort öppet område med hagar där får betar fritt. Det är så otroligt vackert att se fåren i denna karga miljö. Vi stannade till och lät barnen med visst avstånd få iaktta djuren. På vägen därifrån fick vi krypköra efter en får-familj som lade beslag på vägen och tog sig en långsam promenad utan att låta vår bil påverka dem det minsta.
Sedan bar det av mot Fide äventyrscamping. Som jag sett fram emot detta. Jag bokade vistelsen redan i februari. Campingen har en lek-del med hinderbana och från restaurangen kan man köpa ett pannkakskit för att steka pannkakor över öppen eld. Det skulle även finnas bra pizzor på restaurangen. Det lät så idylliskt och som ett paradis för små pojkar. Man kan campa, hyra stuga eller bo i en koja med unikt tema. Jag valde disco-kojan. Och oj oj oj vilken succé det blev.
Fide äventyrsby och camping ligger sju mil söder om Visby, längst in i Burgsviken. Lek-delen består av flera olika banor med en massa däck i olika storlekar som man kan hoppa mellan, små trädkojor som man kan åka ruschkana från, studsmattor, linbanor och gungor. Ett paradis för barn, precis som jag misstänkt. Lekparken har öppet 10-18 dagligen. När man bor på campingen kan man dock leka när man vill (förutom några delar av parken som personalen stänger av utanför öppettiderna). Vill man komma dit bara för att leka betalar man en avgift. När man bor över ingår det i boendepriset.
Kojorna som har olika teman ligger precis intill lekparken och restaurangen. Där finns även de gemensamma utrymmena. Toaletter, duschar, ett litet kök med en ordentlig spis och utrymme för att diska.
"Kojan" som var mer av en stuga med tema hade ett litet kök med kylskåp, två kokplattor, vattenkokare, kärl att bära vatten i och en stor skål för att ha till handtvätt och annat. Diska var det lättast att göra i det gemensamma utrymmet. Det var absolut ganska bökigt att inte ha toalett och möjlighet att diska i direkt anslutning till huset men det funkade eftersom vi bara skulle bo där i två nätter. Mycket mer än så hade nog varit lite intensivt. Och med blöjbarn hade jag nog inte pallat det.
Och självklart hade stugan en discolampa!
En av stugorna, mysstugan hade en ruschkana ut från sängloftet. Hur coolt!? Däremot tyckte jag kanske inte att den stugan var lika spännande i övrigt som discostugan som verkligen hade en crazy inredning.
I anslutning till campingen finns det en havsbassäng. Härifrån kan man få se fantastiska solnedgångar.
Dag 4
Den här morgonen var planeringen att köpa ett pannkaks-kit och steka pannkakor över öppen eld på campingen men vår 4 åring hade fullskaliga utbrott var tredje minut och störde alla omkring oss, så det var omöjligt att få till. Vi fick snabbt packa ihop oss, ta med picknickmackor och dra ut i naturen där vi inte skulle störa någon.
Vi ville såklart visa våra pojkar Gotländska raukar. Att hitta raukar på södra delen av Gotland är inte det lättaste. Det vi hittade var Holmhällar naturreservat. Här satte vi oss och tog en picknick i lugn och ro. Sedan gick vi en promenad. Kryssade mellan raukar i olika formationer, klättrade och kröp in i små mellanrum. Riktigt spännande och vackert! Däremot var raukarna inte mycket att skryta med om man jämför med de vi såg på vår förra resa till Gotland, på Fårö och i Folhammar naturreservat. Men barnen är inte direkt kräsna.
Efter Holmhällar naturreservat åkte vi vidare till Hoburgen. Jag var i ärlighetens inte så värst nyfiken på Hoburgen. När jag googlade bilder såg det ganska trist ut och gubben som man lockar med ser inte alls ut som någon gubbe. Att någon har målat en röd näsa på gubben för att man skall upptäcka den känns faktiskt lite som ett hån mot turisterna. Kan man inte se att det är en gubbe utan färgen kanske det helt enkelt är så. Sedan finns det ju faktiskt en otroligt häftig gubbe på Fårö som man inte marknadsför som en gubbe.
|
Till vänster Hoburgen som marknadsförs som en gubbe och till höger en rauk på Fårö som helt enkelt marknadsförs som en rauk |
Jag hittade en blogg när jag sökte info om Hoburgen där personen var minst sagt upprörd över detta faktum och menade att det troligtvis är för att man försöker locka fler turister till den södra delen av Gotland som har betydligt färre sevärdheter än Fårö och norra delen. Och jag är helt klart beredd att tro på den teorin. Den södra sidan har riktigt mesiga raukar i jämförelse med mellan och norra delen, och definitivt i jämförelse med Fårö.
Vid parkeringen med utsikt över stranden och klipporna ligger restaurang Majstre som marknadsför sig som en restaurang med ett modernt Gotländskt kök. Vi tog en mycket kort promenad i området då det börjat småregna och små ben var mycket trötta. Sedan tog vi en fika på cafét innan vi drog oss tillbaka till campingen.
Barnen somnade på vägen tillbaka till campingen och väl där var dem riktigt taggade på att få fortsätta leka i hinderbanan. Jag och min man satte oss i restaurangdelen och njöt av lugnet i några minuter. Från restaurangen blickar man ut över lek-delen vilket är helt perfekt.
När barnen blev hungriga beställde vi in pizza. Pizzan på campingen var mycket god. Tyvärr glömde jag helt att ta bild. Efter pizzan kröp jag och sönerna ner under två filtar och åt lördagsgodis fast det var en fredag. En riktigt mysig stund.
Dag 5
När vi vaknade dagen därpå var lillebror på betydligt bättre humör än under gårdagen så vi vågade ge oss på att ta en pannkaksfrukost. Vi beställde ett pannkaks-kit klockan 10 när restaurang/cafédelen öppnade. Man betalar per person och sedan är det som en buffé och man säger bara till om man vill ha mer av något. Tillbehören är jordgubbssylt och grädde. Vi hade tagit dit även socker, kanel och ketchup (som min lilla son tyvärr börjat ha på pannkakorna). Det tog en pannkaka eller två innan man fick in snitsen men sedan gick det bra. De blev ibland lite degiga då värmen inte alltid var jämn över järnet men kanterna blev knapriga och goda. Pojkarna matvägrade och ville bara leka i hinderbanan. Jag försökte att andas lugnt och acceptera läget. Det var helt otroligt mysigt att stå och steka pannkakor över öppen eld så jag gjorde det helt enkelt för mig själv. Jag fick okej från personalen att ta med pannkakorna vi stekt. Barnen fick helt enkelt äta senare.
Jag kam varmt rekommendera att köpa deras pannkaks-kit och stå och steka över öppen eld tillsammans med andra föräldrar. Man kan även köpa och steka korv eller hamburgare om man föredrar det.
Efter att ha stekt pannkakor i en evighets evighet (som det alltid tar att steka pannkakor) åkte vi vidare mot Visby där vi skulle sova i natt. Men eftersom incheckning var först klockan 15 började vi med att åka till området vid Lummelundagrottorna. Vi hade inte för avsikt att gå ner i grottorna. Det intresserar inte mig eller min man och sen hade vi dessutom fått veta att det endast är guidade turer. Det är också kallt i grottorna. Aldrig i livet med en 4 och en 5 åring. Skulle säkert också kunna vara läskigt att gå ner där. Men jag hade läst att det är fin natur omkring grottorna och att det finns flera naturstigar. Så vi åkte dit och tog en picknick i extremblåsten som var och tog en ordentlig promenad på en av naturstigarna (den som börjar nere vid parkeringen).
Det var en mysig promenad och absolut fint. Det var däremot lite risigt då det var mycket fallna träd och en del delar kändes lite eftersatta. Det finns nog väldigt många vackra platser att vandra på på Gotland och i närområdet till Visby. Men detta passade bra in i vårt tidsschema och innehöll inga höga höjder eller stup. Så vi kunde slappna av och låta pojkarna springa av sig utan oro.
Efter promenaden tjatade jag på min man tills jag fick igenom att vi skulle åka till populära Själsö bageri och ta en fika innan vi begav oss mot nattens boende. Jag mindes det som att latten jag drack där senast var den godaste jag någonsin druckit. Och visst var det gott. Så även bullarna. Men med andan i halsen över att barnen hoppade runt på en sittbänk med tavlor ovanför deras huvudet med prislappar på 15.000, var det definitivt inte lika mycket njutning denna gång som 2021 då jag och min man tog en lugn frukost på cafét.
Så var det dags att bege sig mot Visby för att checka in på vandrarhemmet Fängelset som ligger nere i hamnen. När vi bokade rummet stod det att det ingår gratis parkering. Väl på plats fanns det fyra parkeringsplatser varav en var ledig. Tack gode gud för det. Annars hade vi nog tvingats parkera på hamnparkeringen och betala en ordentlig summa för det. Vi parkerade bilen och beslöt oss för att inte flytta den förrän vi skulle på båten under morgondagen.
Vandrarhemmet fängelset har ett otroligt bra läge. Det tar inte många minuter att gå upp till Visbys stadskärna och det är även nära ner till strandpromenaden. Själva boendet var dock väldigt nedgånget och ofräscht. Rummet var väldigt trångt men det hade allt vi behövde, tillräckligt med sängar för oss, kylskåp och toalett. Kök fanns i gemensamma utrymmet. Jag fick en känsla av att målgruppen är folk som är där för att festa och hålla nere kostanden för boendet. Inte par eller barnfamiljer. Men vi fick en natt på boendet för 1365 kr. Med tanke på att vi är fyra personer och med tanke på hur centralt det ligger var det ändå okej.
När vi väl fått in vår packning tog vi en promenad upp mot stadskärnan. Pojkarna var väldigt trötta och gnällde större delen av promenaden. Men vi hittade en gata som jag varmt kan rekommendera, Björngränd som var kantad av helt makalöst mycket rosor, stockrosor och andra blommor. Vi gick gatan, njöt och vände sedan tillbaka till boendet igen.
Efter att ha ätit middag på innergården (totalt kaos med en 4 åring som fick flera utbrott), frågade jag snällt min man om jag kunde gå ut och ta en kvällspromenad. Det kändes lite slöseri att spendera kvällen på rummet och kolla Pyjamashjältarna på Netflix när solen sken över Visby. Det fick jag. Så jag begav mig ut och strosade längs med Visbys gator. Jag kryssade mellan små gator och gick sedan ner till hamnen. En underbart vacker promenad i kvällssolen.
|
Fiskargränd |
|
Kärleksporten |
Dag 6
Så var det dags för dagen för hemresa. Det var en minst sagt trött familj som drog runt på Visbys gator den dagen i avvaktan att få åka på båten mot Nynäshamn som avgick vid 16 tiden. Vi började med att leka på lekplatsen i Almedalen som jag tror är den största i Visby. Där åt vi även picknick. Vi vilade en stund i gungmattorna vid strandpromenaden och sedan promenerade vi runt en stund.
När det började regna styrde jag oss mot St Hans café som vi kollade in under vår förra resa. Det är ett café med en helt otroligt fin innergård. Efter en kort stund sprack det upp och blev soligt. Då kunde vi njuta lite av innergården innan det var dags att packa in oss i bilen och åka på färjan.
Nästa resa till Gotland
Jag är ganska säker på att jag kommer komma tillbaka till Gotland igen. När jag gör det hoppas jag få möjlighet att vandra mer. Gotland verkar ha många vackra områden och stigar för vandring men det var inte direkt läge när man hade en 4 och 5 åring med sig på resan. Vi missade Gotlandståget i Dalhem. Dit tänker jag att vi kommer åka om vi åker till Gotland med barn igen. Sen är jag sugen på Krysmyntagårdens grillkvällar som låter riktigt mysiga. Nästa gång kanske vi bokar en stuga tillsammans med våra föräldrar eller en vän-familj. Men jag tror att vi väntar några år. Nu har vi sett mycket av Gotland och kan börja med att prioritera andra resmål.
Budget
Att åka till Gotland är inte billigt. Denna gång var mina svärföräldrar generösa nog att bjuda oss på både färjan (med bil) och boendet och inträdet i Kneippbyn.
Färja med bil, tur och retur från Nynäshamn, cirka 5000 kr (flexbiljett)
Boende Kneippbyn, semesterstuga 2 nätter, cirka 5000 kr
Inträde Kneippbyn 2 dagar, cirka 500 kr / person (men tror att det var rabatt på inträdet när man bokade boende i Kneippbyn)
Fide äventyrscamping 2 nätter i koja (inklusive slutstäd), 2375 kr
Vandrarhemmet fängelset 1 natt, 1365 kr
Sammanlagd kostnad för resan (exklusive kostnad för mat och fika) = cirka 16.000 kr
Resan 2021: Raukar, rosor och solnedgångar
När Coronapandemin slog till med kraft mot Sverige i mars 2020 var jag inne i något av en tuff period i livet. Jag hade precis kommit tillbaka till jobbet efter min andra föräldraledighet. Innan jag gick på föräldraledighet hade det skett saker på jobbet som gjorde att jag inte längre trivdes på arbetsplatsen. Jag hade jobbat där i många år och ville jobba kvar men insåg att det inte skulle fungera. När jag tidigare i livet mått dåligt har jag ofta målmedvetet lagt om mitt fokus till något roligt medan jag tagit mig igenom det svåra. Inte sällan har jag bokat resor. Jag har planerat resorna in i minsta detalj och drömt mig bort. Och det var precis vad jag hade gjort även denna gång. Bokat resor och gjort upp planer. Förbokat restauranger, hotell och planerat utflykter. Den våren hade jag hade hela tre resor inbokade att se fram emot de närmsta månaderna; Amalfikusten i Italien, första resan ensam med min man sedan vi fått barn. Sen Edinburgh med min mamma bara några veckor senare också Rom med min mamma och syster till hösten. Coronan tvingade mig att avboka resa efter resa och det som skulle ha blivit spännande äventyr och ge ny energi blev istället energikrävande tid som gick till att försöka förstå avbokningsregler hos tre olika flygbolag mitt i en kaotiskt världspandemi. För mig var det den tuffaste perioden av pandemin.
När sommarsemestern 2021 närmade sig insåg jag att det inte skulle bli läge att resa utomlands denna sommar heller. Jag och min man är född 1989 och tidsbokningen för att boka vaccin öppnades i slutet av juni. Vi ville inte resa innan vi fått andra dosen. Framförallt inte utan barnen med risk för att hamna i karantän i ett annat land. Så vi fick börja skissa på en hemester istället. Året innan hade jag varit frestad att åka till Gotland eftersom jag aldrig varit där tidigare men snabbt avfärdat tanken då alla verkade tänka exakt samma sak och ryktet sa att "det är som att åka utomlands, fast man inte lämnar Sverige". Så när svärmor och svärfar erbjöd sig att ta våra små pojkar (2 och 3 år gamla) några dagar i sträck denna sommar så att vi skulle få komma iväg tog vi tillfället i akt och drog dit.
Vi kom dit onsdagen den 7 juli 2021 och stannade till lördagen den 10 juli. Vi hade tyvärr otur med vädret. Veckorna innan vi kom och veckorna efter vår visit var det fantastiskt väder men just under våra dagar var det en del regn. Men det blev ändå en lyckad resa. Vi planerade våra dagar efter vädret och den bästa väderdagen körde vi järnet och hann se väldigt mycket. De andra dagarna tog vi det lite lugnare.
Ditresa - Gotlandsfärjan
Gotlandsfärjan går från Nynäshamn och Oskarshamn. Även om vi bor i Stockholm så åkte vi från Oskarshamn. Detta beror kort och gott på att svärföräldrarna som skulle ta hand om barnen bor utanför Oskarshamn. Oavsett om man åker från Nynäshamn eller Oskarshamn så tar resan lite drygt 3 timmar. Det är bilfärjor med två bildäck och ett däck för passagerare. Jag gick visserligen inte runt i båten så mycket men utifrån vad jag kunde se fanns det ett litet lekrum och en film(bio)-salong för små barn. En restaurang som serverar ungefär det man kan vänta sig; hamburgare, fish and chips, köttbullar och mackor. En liten butik med glass, godis, chips och dryck. Det fanns även en egen glass "kiosk" med mjukglass och en massa roliga strössel och tillbehör. Man rekommenderas ladda ner en app där man kan beställa maten och hämta ut på angiven plats. Så slipper man köa för maten. Det fungerade väldigt smidigt.
Alla som bokar en resa med färjan får en egen sittplats. En bekväm stol som går att luta om man behöver vila.
Att köra över med bil var inga konstigheter. Det kostade såklart betydligt mer än om man skippat bilen men vi ville se hela ön och därför var bilen en självklarhet för oss. Vi betalade 3150 kr för bilen och två vuxna. Man hade såklart kunnat hyra bil på ön istället men eftersom vi redan hade en hyrbil som vi bokat för hela sommarsemestern kändes det mer rimligt såhär.
Boende
Eftersom vi bokade vår resa till Gotland mindre än en månad innan vi skulle åka var det svårt att hitta prisvärda boendealternativ. Det fanns bara två hotell i hela Visby under 2500 kr per natt (fyra på hela Gotland)- när jag sökte på hotels.com (som jag alltid bokar mina hotell genom). Samtliga av dessa hotell/ vandrarhem kändes inte så lockande så vi valde att kolla på alternativ via Air BnB istället och bokade in oss hos en privatperson. Vi hyrde en liten ministuga som låg på en lantlig gård, 8 km utanför Visby. Innan resan var jag väldigt orolig över att det skulle bli problem med att hitta parkering varje gång vi skulle in till Visby men det blev det aldrig. Det kändes som att 20% av Visbys yta bestod av parkeringsplatser vilket säkert är nödvändigt under årets mest turisttäta veckor. Boendet låg bara 2-3 minuters körväg från Själsö bageri och deras kaffe var det godaste jag druckit sedan jag var i Rom.
Boendet kostade oss 1940 kr för tre nätter. Jag brukar försöka hålla nere boendekostnaden så mycket som möjligt när jag reser. Man vill ju gärna bo någorlunda centralt (nära det man vill se allra mest), i det här fallet; Visby. Men standarden är jag inte så noga med eftersom man mest skall sova där. Vi lämnade boendet tidig morgon och kom hem sen kväll och eftersom vi hade bil var det inte heller några problem att bo utanför Visby. Men i efterhand har jag ändå funderat kring om det inte hade varit mer värt att bo inne i Visby ändå. Mest då vi båda hade kunnat ta oss ett glas till middagen utan att tänka på att en skulle behöva köra bilen hem. Men så hade det också blivit minst det dubbla priset för boendet (nästan tredubbla).
Ta sig runt
Åker man över till Gotland bara för att se Visby kan man skippa bilen. Det är promenadavstånd in till Visby och det anländer färjor hela tiden som bara stannar till för ett kort stopp för att sedan åka vidare. Visby ser man lätt på en dag. Det är inte särskilt stort. Vill man uppleva Visby på riktigt skall man gå ut och käka och njuta av långa kvällar, uteserveringar och med lite tur, solnedgångar nere vid strandpromenaden. En del tar med sig eller hyr cyklar för att uppleva Gotland. Detta är för mig helt oförståeligt. Det är ganska långa avstånd mellan sevärda platser och utifrån vad jag kan se så cyklar man mestadels på bilvägar vilket ser livsfarligt ut. Har man otur och prickar dåligt väder (som vi gjorde på vår resa) blir det inte heller någon särskilt mysig upplevelse.
Dag 1 - Onsdag
Vi kom till Visby med färjan runt 15-tiden. När vi körde av färjan insåg vi att det regnade och jag vägrade se Visby för första gången i regn. Vi hade förbokat kvällens restaurangbesök och sittningen var från 19.30 så vi hade några timmar kvar och beslutade oss för att cruisa runt med bilen på den norra delen av Gotland, strax nedanför Visby där restaurangen för kvällen låg. Vi tog väg 140 och passerade den populära Tofta strand. Strax efter Tofta börjar vägen köra längs med kustlinjen, mycket nära vattnet.
Första stopp: Kovik
Jag satt och läste kartan på mobilen medan min man körde och noterade en sevärdhetsymbol vid en vik som hette Kovik. Kovik ligger cirka 30 minuter norr om Visby längs med väg 140. Vi bestämde oss för att köra av på den smala grusvägen och göra ett snabbt stopp här. Sevärdheten var ett fiskeläger med söta små trähus och ett större stenhus som stod ensam på en åker. Det var verkligen vackert och väl värt ett stopp.
Kustväg Sandhamn- Djupvik- Ekstakusten
Sedan körde vi vidare längs med väg 140 tills vi kom till Sandhamn i Klintehamn. Här tar väg 140 av inåt land men vi hade sett på kartan att en mindre väg tog av ner mot kusten.
Den lilla, nästan helt otrafikerade vägen gick sedan en mil längs med kustlinjen, via Djupvik och hela vägen ner till Ekstakusten. Vi rundade Ekstakustens udde och sedan åkte vi ut på väg 140 igen för att köra till restaurangen som vi bokat för kvällen.
Det blev många stopp på vägen för att njuta av vackra platser.
Nästa stopp: Middag på gårdsrestaurangen Stelor
Nu hade klockan hunnit bli 19.30 och det var dags för vår förbokade sittning på hotell Stelors gårdsrestaurang. När jag inför vår resa frågade en kollega om tips på vad man borde se, göra och uppleva på Gotland vidaresände hon mig en lista som en tjej på instagram skrivit med hennes 10 bästa tips på Gotland. Som nummer 2 på listan stod det; middag på Stelor. Så jag bokade ett bord och hade i och med detta ganska höga förväntningar. Hotell Stelor ligger cirka 5 minuters körväg norr om Tofta strand.
Såhär skriver Stelor på sin
hemsida:
"I stelors sommarmatsal serverar vi vår gårdsmiddag, det är en fast meny i fem serveringar som följer bondens säsong. Råvarorna till gårdsmiddagen kommer nästan alltid från bönderna häromkring (förutom fisk från västkusten, ekologiska citroner från Sicilien och lite ost då och då. Det är både kul och viktigt för oss med dessa relationer, det är som att cirkeln sluts och vi ser dem som familj"
När vi kom till hotellet blev jag först och främst golvad över hur fantastisk miljön var. Hotellet är otroligt vackert och ladan där restaurangen huserar är otroligt mysig. Nu blev mina förväntningar på maten med ens ännu högre.
Det började med att det kom in en i personalen och rekommenderade mig ett vin som skulle passa bra till samtliga rätter då jag endast önskade mig ett glas vitt. Vinet smakade väldigt speciellt och hon sa att det var någon speciell blandning dem har så jag tänkte "kör på". Men ganska snart insåg jag att det var ett misstag. Det smakade riktigt illa. Jag såg sedan att det ingick i vinpaketet (som jag inte tog). Alla fick det vinet och få såg ut att njuta. Jag såg en man som bad at få ett annat vin. Det var grumligt och väldigt annorlunda. Sedan kom första rätten in; Rödbeta med röra på blast. Vackert men smakade inte bra. Starkt och surt, ganska trist. Min man kunde inte ens äta den. Sedan kom det in en sallad som var helt okej.
Förrätten bestod av bränd gurka med lök, mynta, sås och yoghurt. Av kvällen rätter tyckte jag att det var den godaste. Den var ändå lite speciell och hade en fräsch smak. Min man gillade inte förrätten.
Huvudrätten var lammragu med pasta. Helt okej men inget speciellt enligt mig.
Desserten var crème brulee med vispgrädde och rabarber. Jag är en efterrättsperson. Jag älskar desserter och det skall mycket till för att jag skall lämna en efterrätt utan att ha ätit upp hela men den här var verkligen inte god. Grädde på brulee var en av de sämsta kombinationerna jag varit med om.
Sammantaget kan man alltså säga att vi var ganska missnöjda med själva matupplevelsen. Kanske hade vi för höga förväntningar utifrån att det är en gårdsretaurang som ändrar menyn efter vad som går att få tag på för dagen men så betalade vi ändå 1500 kr för middagen och varsitt glas (varav ett alkoholfritt).
Men ungefär i samband med att vi höll på at avsluta huvudrätten kom ett otroligt sken in genom fönstren till ladans utbyggnad och det visade sig vara en helt magisk solnedgång som lyste upp min man. Det såg helt drömlikt ut. Jag gick ut en snabbis för att kolla hur det såg ut utifrån och upptäckte då en hel regnbåge som prydde himlen. Jag beslutade mig då för att vi direkt efter desserten skulle åka till Tofta strand som skall vara känt för att vara en vacker plats att avnjuta en solnedgång på. I den listan med Gotlandstips som jag läste innan avresa var "njuta av en magisk solnedgång på Tofta strand" tips nummer 1 och att äta en burgare och ta en drink på Surflogiet (en restaurang mitt på stranden) nummer 7. Det visade sig bli ett riktigt bra initiativ.
Dagens sista stopp: Tofta strand
Precis när vi kom fram slutade det att regna. Hela himlen var rosa- lila och orange. Personalen på strandserveringen höll precis på att packa ihop för kvällen och vi fick stället nästan helt för oss själva. Vi hade precis ätit så det gjorde oss inget att missa maten och drycken. Det kan inte höra till vanligheten att som par ensamma få se en solnedgång på Surflogiet som annars är fullpackat med människor när solen är på väg ner en sommardag på Gotland.
Såhär i efterhand kan jag tänka att det dystra molniga och regniga vädret kanske faktiskt gjorde våra första timmar på Gotland till det bättre. Det blev väldigt vackra bilder längs med kusten. Vädret liksom passade den kala miljön. Och hade det inte regnat hade vi aldrig fått en fantastisk regnbåge som sällskap på en nästintill folktom Tofta strand. Redan nu kände jag mig riktigt tacksam.
Dag 2 - Torsdag
Morgonpromenad i Visby
Det här var dagen med stort D. Den enda dagen som SMHI spådde sol hela dagen, från morgon till kväll under de dagar som vi skulle vara på Gotland. Vi satte klockan på 7 och åkte direkt in till Visby för en morgonpromenad innan det var dags att äta frukost på Villa Alma. Vid den här tiden på morgonen (8-9.30) var det nästintill folktomt i Visby.
Vi strosade mest runt på känn. Passerade stora torget.
Vi var helt ensamma på Fiskargränd. Det var såklart fint men ganska överskattat som sevärdhet kan jag tycka. Det finns så många vackra gator inne i Visby och jag kan inte se att just denna gata är så speciell.
Det var tydligen detta hus som var godisbutik i filmen om Pippi Långstrump.
Vi gick sedan igenom Botaniska trädgården. Det var mysigt men besöket gick snabbt då det inte är särskilt stort.
Den berömda kärleksporten. Fint i morgonljus men det skulle bli ännu vackrare senare på kvällen när vi skulle få se en solnedgång igenom den.
Frukost på Villa Alma
På topp-10 listan med Gotlandstips som jag tittat mycket på inför resan kom Villa Alma på hela tre platser, 5, 9 och 10. Enligt hon som skrivit skulle hotellfrukosten vara otrolig, så även deras middag och drinkar. Hon rekommenderade att man skulle bo där och att inte missa deras innergård. Precis som igår hade jag nu extremt höga förväntningar. Men till skillnad från igår gjorde Villa Alma mig inte besviken. Jag fullkomligt älskade frukosten. Både maten i sig och miljön som är helt magisk. Buffén hamnade på en delad förstaplats med min sedan tidigare bästa hotellfrukost i Barcelona. Den innehöll inte det gamla vanliga utan lyx, lyx, lyx och kostade 250 kr per person. Så värt det! Vi orkade ingen lunch den dagen.
Villa Alma är en vit villa som ligger på Strandpromenaden, precis intill Almedalen och som öppnade sommaren 2020. Hotellet med dess restaurang verkar ha tagit sig rakt in i Stockholms rikemansbarns hjärtan. Jag följer själv inga influenser och läser inga bloggar men vänner som gör det säger att det är Villa Alma man skall bo på "om man är något". Det är alltså hög skrytfaktor på att bo här. Vi var där under Almedalsveckan (men som var digital i år i och med pandemin). Vi satt på baksidan och tryckte ihop oss under ett parasoll för att få skugga och undvika den brännande solen. Jag visste redan då att jag skulle komma tillbaka till Villa Alma under min visit på Gotland. Jag kollade till och med upp vad det skulle kosta att bo där om man kommer tillbaka till Gotland i framtiden men den tanken gav jag upp direkt då jag såg summan visa sig på mobilskärmen.
Almedalen Vi gick igenom Almedalen på väg mot bilparkeringen. Almedalen är inte stort men det kändes ändå lite speciellt att gå där med vetskapen om att vi befann oss mitt i Almedalen, under Almedalsveckan.
Visby hamn
Vi passerade även hamnen på vägen mot parkeringen. I hamnen ligger några märkesbutiker, restauranger också det berömda glassmagasinet med hela 346 olika smaker på glass. Det blev aldrig någon glass för vår del då det aldrig passade in i planeringen men skall man dit kan det nog vara klokt att ha lite tid (lång kötid) och ha kollat in vilka smaker man är intresserad av på förhand på deras hemsida.
Fårö
10.15 satte vi oss i bilen och började köra mot Fårö. Från hamnen i Visby till Fårösund varifrån färjan till Fårö avgår är det 50 minuters körtid. Dagen vi var där fanns det tre färjor som körde nonstop och vi fick köa i 40 minuter innan vi kom på färjan.
Vi var alltså över på Fårö strax efter 12 och efter den frukosten vi intagit var det inte tal om att vi skulle behöva äta lunch idag. Så vi hade gott om tid att utforska Fårö innan vi skulle vara tillbaka i Visby för middag på Suppers 19.30.
Dagens upplägg
Upplägget för dagen var att köra runt ön i ordningen: Fårö färja - Gamle Hamn - Farnaviksjön- Lauters lada - Digerhufvuds raukområde - Helgumannens fiskeläge - Langhammar raukområde - Sudersand strand - creperie Tati - Fårö färja. Sammanlagd körtid: 1 timme, 20 minuter. Vi anlände till Fårö vid 12 och tog sedan färjan tillbaka vid 18-tiden och på tillbakavägen var det ingen kö till färjan.
Att köra bil på Fårö är en fröjd. Särskilt sträckan som slickar sig längs med kusten och börjar strax efter Lauters och ända upp till Langhammars raukområde. En sträcka på strax över milen. En mil som man skall avsätta mycket tid för, köra långsamt och stanna många gånger.
Gamle hamn Det finns några specifika raukar på Gotland som nog många känner igen. Gubben med den stora näsan och hunden var de raukar vi kom att tänka på sådär spontant och som vi gärna ville se. Gubben med den stora näsan visade sig ligga i det mest turisttäta Langhammar raukområde och var svår att missa. Hunden däremot låg i ett lite mer undangömt raukområde dit inte lika många turister verkar ta sig. Eller åtminstone inte den dagen som vi var där. I Langhammar var den stora bilparkeringen fullproppad med bilar medan vi i Gamle hamn delade en liten parkering i skogen med bara två andra bilar.
Gamle hamn var jättevackert och väl värt ett stopp. Det var Gamle hamn som blev min mans favoritraukområde medan Digerhufvuds blev mitt.
Farnavik sjö
På vägen mellan Gamle hamn och Lauters ligger en väldigt vacker sjö som heter Farnavik. Tyvärr var vi inte badsugna men jag kunde inte låta bli att stanna till då stora delar av sjön ser vit och helt magisk ut. Det ser ut som att stor del av sjön är långgrund.
Lauters lada
Jag hade sett bilder på cafét på nätet och sett att det här skulle finnas möjlighet att sitta inne i en ruin och ta en kopp kaffe. Väl på plats fattade jag ingenting tills jag insåg att man byggt in ruinen i den lada som numer står på samma plats. Man kan se om man kollar på bygget att man byggt på rutinen och sedan satt på ett tak. Vackert absolut men jag tyckte det var synd.
Digerhufvuds raukområde Medan min mans favoritraukområde var Gamle hamn var Digerhufvud som sagt mitt, utan någon som helst tvekan.
Den här platsen som man kommer till efter att ha klättrat ner till stranden och hoppat ut på stenplattorna ute i vattnet tog andan ur mig. Jag finner inte ord för att beskriva hur vacker denna vy är. Detta var den vackraste platsen jag såg under resan till Gotland. Magi!
Helgumannens fiskeläge
På vägen mellan Digerhufvuds och Laghammars raukområden passerar man detta vackra fiskeläge. Väl värt ett stopp för att njuta av de enkla fiskestugorna i detta karga landskap.
Alltså körsträckan mellan Digerhufvud och Langhammar går verkligen inte av för hackor. Det är bara att njuta! Och att vi hade bra väder den här dagen så vi verkligen fick njuta av den tackar jag min lyckliga stjärna för.
Langhammar raukområde
Det var uppenbart redan när vi skulle parkera att Langhammar är det mest turisttäta raukområdet på Fårö. Här fanns fler bilar än vi sett sammanlagt under vår visit på Fårö dittills. Jag vet ärligt talat inte varför så många samlas här. Absolut, gubben är riktigt cool men det var utöver det det minst charmiga raukområde jag såg under resan. Det kan i och för sig vara att man uppskattar att stranden är väldigt kal och att de raukar som finns där står ensamma och stolta. Men det var inget som vägde upp det vackra jag sett på andra platser.
Sudersand strand
Nu var det dags att byta kust och vi korsade Fårö över till Sudersand strand för att ta något att dricka på strandbaren mitt på stranden - Suderannas. Sudersand strand är en mycket vacker vit sandstrand. Hade jag varit en person som gillar att hänga på stranden hade jag älskat den här platsen - men nu är jag inte det. Jag tål inte sol, jag blir uttråkad och man får sand överallt. Jag är inte heller så förtjust i att bada i havet. Jag avskyr också campingområden och vid stranden ligger ett stort campingområde. Det var bilar och människor överallt. Det var inte lätt att få en parkering och stranden var packad med människor. Kön till Suderannas ringlade sig lång och vi tappade helt lusten att stanna och valde därför att direkt åka vidare till Creperie Tati istället.
Kutens bensin/ Creperie Tati
Creperie Tati ligger på en stor gård tillsammans med två andra matställen; Albatross (restaurang) och Elsies café. I området står en massa gamla skrotbilar, tunnor och annat rostigt avfall. Creperiet är det som drar flest besökare och många som besöker Fårö ser det som ett självklart stopp på resan.
I ärlighetens namn så är jag ingen crepe-älskare. Eller snarare, jag är väldigt kräsen när det kommer till crepe och blir oftast missnöjd. Som tur var var vi ännu inte hungriga efter den stora frukosten och eftersom det bara var några timmar till vår middag på Suppers delade vi på en söt crepe; Sommarnattens leende. En crepe med Gotländska smaker; saffransglass, Gotländs salmbärssylt, grädde och rostad mandel. Jag tyckte den var god.
Efter fikat åkte vi vidare till färjan och tillbaka till Fårösund. Det var ingen kö till färjan utan det hela gick snabbt och smidigt.
Blå lagunen
Från Fårösund tar det bara 15 minuter att köra till populära Blå lagunen och efter en varm och intensiv dag passade det bra att ta ett badstopp. Blå lagunen var verkligen jättefin och det var otroligt häftigt att det fanns en sådan variation runt kalkbrottet. Större delen bestod av en hög klippvägg som den modiga kan hoppa från. Resterande bestod av en stenig kalkstrand med en kort 90-graders höjning ovan vattnet där man kunde sitta och dingla med benen.
Det finns en stor parkering och möjlighet att köpa glass.
Visby - Suppers
Så var det dags att dra sig tillbaka till Visby för middag på Suppers. Från Blå lagunen tar det cirka en timme att köra tillbaka. Vi var i god tid och tog först en lugn promenad genom Visby.
Det vackra vädret höll i sig och jag var så otroligt nöjd med att vi bokat Suppers just den här kvällen som blev den bästa vädermässigt under våra dagar på Gotland. Maten var jättegod och atmosfären passade perfekt som ett avslut för en fantastisk sommardag på Gotland.
Och som om inte den perfekta middagsupplevelsen inte var nog så serverade Gotland även denna kväll en helt magisk solnedgång. Vi tog oss ner till strandpromenaden, strosade längs med vattnet och satte och sedan och njöt.
Sen tog vi en kvällspromenad genom Visby innan vi åkte hem till stugan. Efter att vi innan avresan till Gotland haft en väderprognos som visade konstant moln och regn under vår resa var jag nu otroligt lättad och tacksam över att ha fått en dag med värme och sol. En helt fantastisk dag som gjorde resan väl värd.
Dag 3 - Fredag
Själsö bageri
Den här dagen visade väderprognosen moln och regn, även störtskurar så vi höll nere ambitionsnivån och började dagen med en lugn frukost på Själsö bageri. Alltså latten här! Bästa jag druckit sedan jag var i Rom.
Visby klätterklubb och promenad i Visby
Efter frukosten gick min man och klättrade i några timmar på Visbys klätterklubb som ligger nere i hamnen. Under tiden gick jag en promenad inne i Visby. Killarna som driver klubben berättade att det högst upp i byggnaden kan bli uppåt 45 grader en varm sommardag då solen ligger på.
|
Sankta Maria domkyrka |
|
St Hans café |
Efter promenaden mötte jag upp min man som klättrat klart. Vi åt lunch på Max och sedan körde vi mor Furillen kalkområde.
Biblioteket
Strax innan man kör ut på ön Furillen passerar man ett litet bibliotek där man kan låna böcker gratis. Väldigt charmigt och innovativt. Tyvärr verkar många inte respektera uppmaningen att se till att lämna snyggt.
Furillen
Furillen är en ö som är förbunden till fastlandet med en liten smal vägremsa. Här finner man en nedlagd kalkstensfabrik som numera huserar ett lyxigt designerhotell. Byggt i industriell, modern och avskalad stil. När vi hemifrån såg väderprognosen över våra Gotlandsdagar sa jag direkt till min man att vi skulle se till att spara besöket på Furillen till en molnig dag då jag tror att det är snäppet häftigare att besöka denna karga plats som går mer eller mindre bara i brunt och olika gråa nyanser. Jag tror att jag kan ha haft rätt. Nu har jag i och för sig bara sett Furillen en molnig dag men det kändes rätt så mäktigt när färgerna i landskapet liksom smälte ihop med himlen.
Restaurangen på hotellet har bara 40 platser per kväll. Hotellet har öppet för allmänheten juli och augusti. Vill man boka events för grupper kan man höra av sig. När jag i september 2021 gjorde en sökning för att se om det fanns lediga rum kunde jag inte få fram ett ledigt datum förrän i 2025. Oklart om det är så populärt att det är fullbokat flera somrar framöver eller om rummen ännu inte lagts ut men vad jag fick fram var i alla fall att det billigaste rummet kostade strax under 3000 kr.
Min man var inte särskilt imponerad av Furillen medan jag var helt tagen. Verkligen en häftig miljö.
Smöjen
Efter Furillen kalkbrott åkte vi vidare till Smöjen som ligger 5 mil från Visby, belägen på nordvästra Gotland. I Smöjen finns en 300 meter lång sand och grusstrand och intill ligger två stora kalkbrott. I kalkbrotten skall det tydligen finnas ädelfisk och kräftor.
I kalkbrotten badar man på egen risk. När vi var där var bad något av det sista vi tänkte på. Det var kyligt och det blåste på rejält. Hade det varit en ljummen och solig dag hade det nog varit en betydligt mer tilltalande plats men jag tror ändå inte jag skulle rekommendera platsen då det finns betydligt charmigare sevärda platser, däribland badplatser på Gotland som man kan lägga sin tid på.
Visby - Eatery social
Efter Smöjen åkte vi tillbaka till Visby för middag på Eatery social som var en sommar pop up signerad världskocken Marcus Samuelsson. Vi var väldigt missnöjda med middagen. Menyn var konstg med väldigt mycket små rätter med fisk och kött och väldigt få tillbehör vilket gjorde det svårt att få till en välkomponerad måltid.
Villa Alma Efter en molnig och regnig dag kom ljuset och vi tog oss återigen ner till strandpromenaden. Denna gången för en drink på Villa Alma där vi åt frukost under gårdagen. På sidan av huset finns en otroligt fint inredd uteplats med en bar. Härifrån har man en vacker utsikt över havet. Vi satte oss och tog en drink och en efterrätt och jag kan konstatera att jag älskar detta hotell. Allt håller hög kvalité. Också kostar det därefter såklart.
Dag 4 - Lördag
Dagen för hemfärd. Eftersom det var dags för våra sista timmarna på Gotland för den här gången började vi dagen med att se över vad vi ännu inte hunnit med. Båten till Oskarshamn gick vid 17-tiden på kvällen så vi hade gott om tid. Vi beslutade oss för att prioritera Folhammar raukområde och Högklint för att sedan avsluta dagen med tapas och promenad i Visby.
Folhammar raukområde
Vi började med att ta oss till Folhammar raukområde som ligger i Ljugarn. Det är lite drygt 5 mil mellan Visby och Ljugarn. Jag gillade detta raukområde. Dels för att det var ganska höga, toppiga raukar som står en bit ifrån varandra och dels för att man med hjälp av raukarna kunde klättra ut en bit i vattnet där det var en väldigt tydlig gränsdragning mellan raukområdet/ stranden och havet. När vi var där var vi själva nästan hela tiden. Det blåste enormt mycket och solen kom fram emellanåt. Att vara ensamma i ett raukområde gör upplevelsen snäppet häftigare så det bidrog kanske en del till att jag gillade denna plats. Raukområdet ligger precis utanför ett campingområde och bara några minuters körväg från Ljugarns strandcafé.
Högklint
Efter att vi tagit en macka och kaffe på ett enkelt konditori i Ljugarn åkte vi direkt till Högklint. Högklint är en 1,3 km lång sträcka av hög och brant kustlinje strax söder om Visby. Efter att man svängt av från väg 140, på väg mot Högklint passerar man Kneippbyn som har både ett sommarland och ett vattenland för barn. Här finns bland annat Pippis hus Villa Villerkulla. Vi kan säkert komma att återvända till Gotland om några år och då bo och spendera en hel del av vår tid i Kneippbyn tillsammans med våra barn men den här gången kunde vi passera och helt ägna oss åt det som vi ville utan att tänka på leksugna barn.
Jag blev halt tagen av Högklint. Så otroligt vackert! Vi hade dessutom turen att solen tittade fram precis när vi kom dit och med det även värmen.
Fridhems kaffestuga
Efter att ha varit uppe på Högklints höjd tog vi bilen ner till Fridhems kaffestuga. Nedanför cafét ligger en stenstrand som är helt otroligt vacker. Utsikten bort mot Högklint är fantastisk.
Visby
Väl tillbaka i Visby satte vi oss och åt en lugn måltid på Eden tapas som ligger i ena hörnet av Stora torget. Det var en mysig plats att sitta på och maten var riktigt god.
Efter att vi ätit tog vi en sista promenad i Visby. Vi gick upp i området ovanför Visby domkyrka och sedan in i de mest centrala delarna där vi köpte presenter till svärmor, svärfar och barnen. Sedan var det dags att köra bort till hamnterminalen för att köra på färjan som skulle ta oss tillbaka till fastlandet.
Tankar om Gotland
Äntligen har jag sett Gotland och vet vad alla pratar om. För det känns som att alla har varit på Gotland. Det är ett av Stockholmarnas favoritresmål som ligger inom Sveriges gränser och särskilt under pandemin har det känts som att alla Stockholmare åkte till Gotland. Jag hörde ingen Gotländska under mina dagar på Gotland utan det var Stockholmare och Tesslor överallt. Det kändes lite som när jag var på Gran Canaria som liten men istället för att chockas över tätheten av svenskar var det nu Stockholmare. Men snacka om att kasta sten i glashus. Jag som inbiten Stockholmare var ju själv där och turistade.
Jag vet inte hur många gånger jag har hört folk säga att åka till Gotland är som att åka utomlands. Jag har varit skeptisk. Men efter att ha varit där kan jag ändå förstå vad man menar. Det är ett speciellt landskap med vissa mycket vackra inslag. Hade vi haft perfekt väder hade det säkert ökat på den känslan ytterligare.
Jag kommer med stor sannolikhet återkomma till Gotland. Som det känns just nu blir det troligtvis med barnen och svärmor och svärfar. Vi kanske hyr en stuga så man kan landa lite mer och uppleva Gotland i ett lugnare tempo. Och ha tid för att gå på lekland och annat som barnen skulle uppskatta. Jag tror inte att jag och min man kommer åka dit själva igen, åtminstone inte på länge. Släpper pandemin så kommer vi mer troligt vilja åka utomlands när vi får avlastning med barnen, eller se andra vackra platser i Sverige. Det känns som att vi såg det jag allra mest ville hinna med på Gotland samtidigt som man hör om folk som åker dit flera veckor varje sommar och som tycker att de varje år hittar nya guldkorn.
Min topp tre Gotland
1. Digerhufvuds raukområde (en specifik plats, kändes som att man satt i en vacker tavla)
2. Visby (de roskantade gatorna)
3. Högklint och Fridhem