tisdag 22 juli 2014

Madrid - Promenera bland historiska byggnader


Vi besökte Madrid i maj 2014. Staden överträffade mina förväntningar klart och hamnar högt upp på min lista över favoritresmål. Madrid är det perfekta resmålet för en stadsweekend då alla sevärdheter ligger koncentrerat till de centrala delarna och är lättillgängliga. Av denna anledning transporterade vi oss endast till fots, trots att kollektivtrafiken är väl utbyggd. Dock är kollektivtrafiken dyr för en stad med Madrids mått. Alla priser hittas för övrigt längst ner i inlägget.

Med sina vackra historiska delar med små torg och bakgator, vilka kryllar av små mathak, är Madrid en perfekt stad att bara strosa runt i. Utan att för den skull känna sig stressad över att inte hinna se alla sevärdheter.

Jag och min pojkvän skulle ursprungligen resa till Spanska solkusten men valde ändå att flyga till Madrid för att därifrån ta oss med tåg till Malaga och vidare till vårt mål: Nerja. Jag hade inga höga förväntningar och såg det mest som ett stopp på vägen och hade endast bokat in tre övernattningar på hotell.

Från flygplatsen 

Flygplatsen utgör en ändhållplats på tunnelbanans rosa linje från vilken du når i princip vart som helst så länge ditt hotell inte ligger väldigt långt utanför Madrid. Ska du ta dig kollektivt in till city kommer du, inne på flygplatsen, först komma till en stor turistbyråliknande glasbyggnad. En liten brasklapp: här säljer de inte "rena" kollekektivtrafikbiljetter utan endast paket som även inkluderar vissa inträden och diverse saker. Förmodligen till ett överpris då man som nyanländ turist härifrån inte ser det "riktiga" biljettcentret utan tror att det är här saker ordnas. Åk då istället ner för nästa rulltrappa så kommer ni till ett hörn där ni kan köpa "rena" biljetter, om det nu endast är transport till city ni är ute efter.

Kollektivtrafiken i Madrid är väl utbyggd och lättnavigerad, dock är biljettsystemet svårt att förstå och sätta sig in i. På flygplatsen finns det ett biljettbås vid nedgången till tunnelbanan där man kan få hjälp med biljetter. Då kön oftast är lång till detta enda bås och hen i båset inte klarar av att ta emot kontanter bör man förslagsvis komma ihåg att ta ut pengar i den intilliggande automaten innan man placerar sig i kön, dvs gör inte om vårt misstag. 

Den modige (och otålige) försöker istället bemästra en av biljettmaskinerna bredvid båset där man även kan betala med kort. Dessa var dock enligt mig väldigt svåra att förstå sig på och efter att ha knappat lite kändes priset maskinen gav mig väldigt dyrt för en enkelresa mellan flygplatsen till puerta del sol. Ett annat problem man kan ställas inför vid maskinen är att inte veta vilken station man ska till utan att först ha rådgjort med hen i båset eller på något sätt kollat upp närmaste tunnelbanestation till hotellet i förväg. Sammanfattningsvis=Ta ut kontanter och vänta på er tur i biljettbåset. Biljetten kostade för övrigt 5€/person (enkel resa till puerta del sol).

Boende- Kanske det mest prisvärda hotellet vi bott på?

Har man en karta över Madrid framför sig och sätter fingret i mitten av kartan så pekar man högst troligt rakt på torget där hotellet är beläget. Hostal El Pasaje är ett litet hotell mitt i staden, på en bakgata bakom det stora torget - och stadens mittpunkt - Puerta del Sol. Hotellet ligger omringad av restauranger, butiker och hotell. Tycker man om att promenera så har man härifrån gångavstånd till alla stora sevärdheter.


Rummen var fräscha med helkaklade badrum. En intressant sak med spanska badrum är att de ofta saknar lås till toaletten. Detta kan leda till diverse pinsamheter så för min del rekommenderar jag att du känner dig trygg med din resepartner för att komma på ett bra sätt att parera detta lilla problem.

Det absolut bästa med hotellet (förutom det centrala läget) var att det hade en mycket bra frukost. Frukosten åt man på ett sammarbetshotell strax över gatan - Victroia- och bestod av en buffé med rostbröd, diverse pålägg såsom ost och olika sorters skinkor, marmelad, youghurt, te, kaffe, tre olika sorters juice, massa färsk frukt och det bästa av allt - färska bakverk(croissant).

Trots allt detta kostade rummen inte mer än ca 72 €/natt vilket är mycket prisvärt för denna standard i absolut centrala Madrid. Alltså, helt klart ett hotell som jag varmt kan rekommendera.

Ta sig runt 

Jag har tyvärr inte koll på vad ett 3-dagars kort eller liknande kostar då vi transporterade oss till fots, vilket såklart är det billigaste alternativet och klart motiverat eftersom vårt hotell samt alla sevärdheter låg så koncentrerat till stadens centrum. Det jag vet är att när vi åkte från flygplatsen till hotellet första dagen så betalade vi 5 euro per person, enkel väg.  

Sevärdheter Jag har valt att dela upp sevärdheterna efter dagarna och den ordningen som vi besökte dem för att visa på i vilken ordning man smidigast hinner se dessa samt hur mycket man egentligen hinner se under en och samma promenad i staden. Jag vet inte hur många gånger vi kollade på en karta och kom fram till att vi bara behövde följa vägen en bit framåt för att hitta sevärdheten i fråga. För att sedan lägga ner kartan och börja promenaden för att inse att vi redan efter några steg hade nått vårt mål.


Dag 1 - Eftermiddag 

Vi kom till hotellet vid lunchtid och lade oss direkt för att vila. Detta är inte likt oss då vi är av åsikten att befinner man sig på semester i en ny stad så skall den ägnas utomhus, inte inne på hotellrummet. Saken var den att vi båda hade feber och mådde kasst så vi såg till att vila innan vi gav oss ut på en riktigt långsam promenad. Vi lämnade hotellet runt 16- tiden.

Då vi redan befann oss mitt i staden började vi med att kolla in det centrala torget Puerta del Sol som var beläget precis vid hotellet.


Stopp 1: Puerta del Sol 


Ett centralt beläget torg som verkar fungera som stadens mittpunkt. Madrids tre största shoppinggator strålar ut från denna punkt. Torget är en plats för demonstrationer, festligheter och andra evenemang. Här händer det i princip alltid något. 

Från Purta del Sol gick vi längs Calle de Allcala som vi följde via flera stora sevärdheter: 

Stopp2: Metropolis 


Metropolis är en vacker byggnad som ligger längs med gatan Calle de Alcala, ganska nära Puerta del Sol. Visst är byggnaden mycket vacker men skall jag vara ärlig så såg jag flera, lika vackra byggnader i staden som visade sig inte vara några sevärdheter.

Stopp 3: Palaceo de Comunicaciones 


Madrids vackra katedralliknande huvudpostkontor ligger mitt i rondellen vid Plaza de Cibeles. Under vår visit i staden var det på kvällen säkert hundratusentals människor här som trängdes för att fira Real Madrids vinst mot Athletico Madrid i Champions league finalen 2014. 

Ett intressant fakta är att bara 500 meter ner längs samma gata, vid Neptunus statyn och Plaza de las Cortes, hade Athletico Madrid anhängarna samlats om det hade varit de som stått som segrare i denna final. Tänk dig att ha AIK och Djurgården anhängare i 10 000 tal så nära varandra. Jag vet inte om det säger mer om Sverige än om Spanien men faktum är att vi under denna dag såg flera Real supportrar sitta på restaurang tillsammans med Athletico supportrar. Och på stan behandlade man varandra med respekt på gatorna som kantades av både vitklädda(Real) som vit-rödrandiga(Athleticos) supportrar. Detta var härligt att se men tyvärr långt ifrån den hets kring fotboll som råder i Sverige.


Stopp 4: Atochaporten 

Atochaporten ligger belägen mitt i en rondell precis bredvid porten som leder in till stadens största park: Retiroparken. En negativ sak med Madrid är att trots att staden är så pass kompakt så trängs det väldigt mycket bilar på gatorna, som i sig är breda och tillåts ta mycket plats. Detta är ett minus dels för att många sevärdheter blir väldigt svåråtkomliga då de ligger i rondeller eller i anslutning till stora vägar. Samt är framkomligheten som fotgängare på dessa ställen är ett skämt. 

Madrid verkar ha en fascination för stora fina rondeller. Som fotgängare kan det ta runt 5 minuter att ta sig runt en sådan rondell med alla trafikljus som ska passeras. I och med att en stor rondell kan ha 5-6 vägar som strålar utifrån denna blir det väldigt tidskrävande att bara ta sig rakt fram förbi en rondell. Det finns dessutom gott om avenyer där det är skilda trafikljus för varje riktning man skall ta sig över. 

Stopp 5: Retiroparken 


Kommer man från Calle de Alcala och Atochaportens håll så möts man först av den välkända dammen, El Estanque. Här kan man på sommaren hyra roddbåt eller bara sitta på trappan intill monumentet och blicka ut över den lilla sjön. En av mina favoritplatser i Madrid.Palaceo de Cristal (Kristallpalatset) är en mycket vacker byggnad som ligger intill en liten sjö mitt i parken. Enligt min resebok som jag hade med mig så använts det för konstutställningar och det är inträde för att komma in. Men när vi var där var det tomt och det kostade ingenting att gå in. Så är det gratis - missa inte att gå in och sätt er i en av de utställda gungstolarna och bara njut några minuter innan ni går vidare.

La Rosaleda (Rosenträdgården) är en helt fantastisk del av parken där man får se praktfulla rosor i alla dess färger och former. Som trädgårdsfantast blir man nostalgisk och imponerad. Bästa tiden för besök april-juni enligt min resebok. Vi var där sista veckan i maj och då hade blommorna redan börjat vissna, så några veckor tidigare är det nog ännu finare här. Men det var fortfarande vackert och väl värt ett besök. 


Stopp 6: Atocha stationen 
Atocha stationen fungerar som Stockholms T-centralen. Härifrån går såväl T-bana inom staden som långdistanståg inom och utom Spanien. Det var härifrån vi tog höghastighetståg (AEA) till Malaga. Inne i byggnaden ryms en botanisk trädgård som skall bidra till lugn för stressade pendlare. 

Dag 2: Heldag 

Inte heller andra dagen var vi särskilt pigga utan tog en lugn morgon med frukostbuffé och inväntade den riktiga värmen innan vi gav oss ut. 

Stopp 1: Plaza Mayor 

Plaza Mayor (Stora torget) är en av Spaniens mest kända sevärdheter.  Här finns flera uteserveringar, som tar betalt efter läget, utan att ha särskilt imponerande menyer. Man kommer in på torget genom ett av de nio valvbågarna som inte släpper igenom motorfordon. Torget är helt dessutom helt omgett av byggnader. Följer man Calle Mayor västerut kommer man till Mercado San Miguel, se nedan. 

Stopp 2: Mercado San Miguel 

Den klassiska inomhusmarknaden som man finner på många platser i Spanien. Här kan man köpa med sig smårätter, småplock (tapas), drycker, färskt kött och fisk och mycket annat gott. Kanske en picknick i det gröna? Eller också äter man direkt över disken eller håller tummarna för att få tag på en av de få stolarna som står i mitten av marknaden. 


Stopp 3: Gamla husen och världens äldsta restaurang 


Står man vi Mercado San Miguel och kollar nedåt gatan ser man dessa gamla, sneda hus som man inte kan låta bli att stanna upp vid och fota. Husen liksom sträcker sig över gatan.


Följer man gatan ner, passerar de sneda husen så ser man snart en restaurang som sticker ut. Inte minst då det ofta står horder med turister utanför. Anledningen är att restaurangen är världens äldsta restaurang som fortfarande är i bruk. 

Stopp 4: Iglesias Cathedral 

En mycket vacker katedral på en bakgata mellan Plaza Mayor och Slottet. När vi passerade pågick dessutom någon sorts cermoni (giftemål) på den lilla plan mellan kyrkans ingång och vägen. Cermonin såg väldigt traditionsenligt ut där männen och kvinnorna var klädda precis så man ser dem på äldre spanska filmer.


Stopp 5: Slottet och Catedral de la Almudena Bilden ovan visar det magnifika slottet som rymmer tvåtusen rum. Väljer man att gå in (vilket vi inte gjorde) så är det inträde och så får man självfallet endast se en bråkdel av rummen.

Bilden ovan visar den vackra Almudena katedralen. 


Stopp 6: Plaza de Espana 

Plaza de Espana ligger i slutet av gatan Gran Via, innan den övergår i Calle de la Princesa. Två höga skyskrapor dominerar torget och nedanför ligger cervantesmonumentet. 

Stopp 7: Temple de Egipcio Debod 


Strax intill Plaza de Espana ligget Temple de Debod som är en utsiktsplats. Härifrån kan man bland annat se slottet. Längst upp på toppen ligger temple egipcio som är tre monument omringade av vatten. Här ska tydligen vara extra vackert efter mörkrets inträde då templets lampor tänds som tillsammans med vattnet sägs skapa en mäktig känsla. 

Stopp 8: Real Basilica de San Francisco 


Denna krämgula katedral är så vacker att jag valde att gå dit två gånger för att bara njuta av byggnaden och ta ett tiotal foton, den ena vackrare än den andra. Nedanför ligger en grön plätt där man kan lägga sig och vila i skuggan av ett träd och beundra synen. 

Stopp 9: Fotbollsarenan Vincente Caleron - Athletico Madrid's hemarena 


I och med att jag reste med min kära, fotbollstokiga pojkvänn, så var det självklart att besöka åtminstone en fotbollsarena. Vincente Caleron stadion (Athleticos hemmarena) ligger mest centralt av lagens två arenor och i Madrids mer södra delar(en kort promenad från Real Basilica San Francisco), längs floden Rio Manzanares. Vi hade dessutom sådan tur att det var Champins league final samma kväll -mellan två Madrid lag! Då staden inte ville riskera bråk mellan lagens supportrar genom att sända matchen på storbilds-TV på ett torg hade respektive lag istället fått tillåtelse att sända matchen på storbilds-TV inne på lagets arena.  Vi resonerade så att biljetterna till stadens största lag Real troligtvis redan var slut och att vi borde satsa på Ahleticos. Jag vet inte om antagandet var helt rätt men vi fick tag i biljetter till Athelticos match, till vår stora glädje.  Vi fick sedan se hur 60.000 galna Athleticos, som de kallas, var 1 minut från att snuva ärkerivalen på den största titeln ett klubblag kan vinna. Real kvitterade nämligen på tilläggstid och avgjorde matchen i förlängningen. Mäktig upplevelse. 


Real Madrids arena Santiago Bernabeu ligger för övrigt i stadens norra delar. Arenan är både större och mäktigare än Vincente Calderon med en publikkapacitet på uppemot 86.000. Arenan ligger INTE på gångavstånd från Madrids centrala delar men precis vid arenan ligger en tunnelbanestation med samma namn som arenan. 

Stopp 10: Puerta de Lotedo 


Ännu ett monument som ligger placerad i en rondell mellan Vincente Caleron och Plaza Mayor. 

Stopp 11: Plaza de Santa Ana 


Ett torg nära Puerta del Sol som domineras av den stora vita byggnaden ni ser i bakgrunden. Här ligger även Madrids äldsta teater. Ett populärt ställe att käka en tapasmiddag på- dock kan man nog komma betydligt billigare undan om man väljer en restaurang på en närliggande bakgata än precis på torget. 

Dag 3: Heldag- Soft 

Den tredje dagen började vi med att gå till Atocha stationen och köpa biljetter för morgondagens resa till Malaga. Vi var mycket trötta och bestämde oss för att ta oss ner till floden Rio Manzanares som slingrar sig genom staden, förbi arenan Vincente Calderon. 


Längs med floden har man gjort cykel- och promenadvägar som slingrar sig mellan träd och buskar och olika platser för avslappning. 


Det perfekta stoppet för den som vill svalka sig en varm dag. Här kan man leka runt i vattnet och sedan hyra en solstol för att vila. 


Klätterställningen är det självklara stoppet för barnfamiljen.

Arganzuela bron- Vi såg denna mäktiga bro på håll då vi dagen innan var på Vincente Calderon stadion men idag fick vi möjlighet att se den på nära håll.

Resa Madrid- Malaga 
Morgonen den fjärde dagen gick vi från hotellet vid Puerta del Sol till Atocha stationen, som tog ca 20 minuter. Från Atocha stationen tog vi ett AEA (snabb)- Tåg till Malaga. Biljetterna köpte vi dagen innan i en av deras maskiner som står lite överallt på stationen.

Deras kontor ligger längst bort på stationen till vänster, bredvid tunnelbanestationen men där var det så lång kö att vi valde att testa maskinerna istället och det var inte svårt. För att ge er en uppfattning så hade vi könummer 167 medan nummer 70 avhjälptes.

Att vara tågresenär i Madrid fungerar lite som att vara på en flygplats. På skärmarna står vilken gate du skall igenom vilket dyker upp på skrämen ca 15 min innan avgång. Det är också viktigt att hålla koll på planta baja (plan 0) och planta primera (plan 1) för att veta vart gaten återfinns.

Biljetterna kostade 82 €/ person men man kan troligtvis komma billigare undan om an bokar en tid i förväg. Resan tog två timmar och 20 minuter och gick med en topphastighet av 300 km/ timmen. Tågen var mycket bekväma och de visade film på tåget och delade ut gratis hörlurar.

Övrigt


Folket


Även då jag oftast är kritiskt inställd till vad resebyråerna skriver åker jag alltid till ett nytt land i tron att de bofasta är vänligt inställda till turister och ger ett trevligt bemötande. Kanske är det på grund av dessa höga förväntningar som de också oftast grusas. Tyvärr måste jag i ärlighetens namn säga att jag inte kände mig så värst vänligt bemött av Madrids spanjorer. 

Till att börja med är engelskakunskaperna hos genomsnittsspanjoren en katastrof och inte nog med detta så envisas de med att ändå prata spanska även om man tydligt visar att man inte förstår ett ord. En grundregel att följa är: Ju yngre spanjoren ser ut, desto bättre engelska kan denne (och ju trevligare bemötande kan du nog räkna med att få).

Såklart är alla människor olika men skulle jag återge genomsnittsupplevelsen av bemötandet på restauranger skulle jag nog ändå sammanfatta det med att genomsnittsspanjoren är tämligen ointresserad av att ge dig ett leende och en bra service, snudd på arroganta.

*Jag skriver "spanjorer" även då jag menar madridbor. Alla städer har olika kultur vad gäller turistbemötande.

Maten


Som så ofta efter att ha läst alla reseguiders högtravande beskrivningar om landets rika mattradition måste jag återigen förklara mig besviken. Även om landet skryter något väldiga om sin tapas grundar sig min besvikelse i med vilken dålig fantasi man håller denna matkultur vid liv. Jag kommer här, på några få rader, återge ca 90% av innehållet i menyerna i stadens genomsnittsrestaurang. 

Genomsnittsrestaurangen är en tapasbar. På menyn finns varken mer eller mindre än dessa rätter:
Bläckfiskringar, Spansk omelett, Iberico skinka, Manchego ostbricka, paella, räkor i vitt vin och vitlök, grillad grön paprika, spanska köttbullar i tomatsås, chorizo, champinjoner samt den underbara gazpachon. Jag kan ha glömt någon men ni förstår principen...

Inget fel på dessa rätter men när man den tredje besöksdagen går förbi exakt samma meny om och om igen så blir man lite smått irriterad, särskillt om man är hungrig. Att restaurangerna inte vågar utmärka sig mer vad gäller menyn har jag svårt att förstå.

Självklart kan problemet avhjälpas med hjälp av antingen mer efterforskning eller en avhållsam inställning till pengar. Men vill man som vi bara strosa runt och hitta restauranger på vägen måste man vara redo att göra en uppoffring vad gäller maten.

Spanjorernas matbeteende är dock något som är värt att ta efter. De flesta spanjorer nöjer sig ofta med att bara stanna och ta en dricka och lite småsnacks för att sedan gå vidare. Lunch verkar inte ha högsta prioritet i detta land där man oftast nöjer sig men en enkel toast. 

När det väl är dags för riktig mat ser man dem ofta flera tillsammans på restaurangen. Runt matbordet är spanjorerna ofta glada och högljudda, fast på ett avspänt sätt som man sällan ser hemma i Sverige där vi förefaller lite mer stela och organiserade som restaurangbesökare. Spanjorerna beställer in mycket mat som man gärna delar mellan varandra. Just denna del av spanjorernas matkultur är något jag anser vara beundransvärd, den gemenskap och avspändhet de visar gentemot varandra kring matbordet.

Många tapasrestauranger använder sig av "1/2 raciones" och "raciones", halv och full portion. Kom då ihåg att de verkligen menar detta. Beställer du två raciones och väntar dig att kunna ta dig an båda två som måltid tror du förmodligen fel. Beställ då hellre in halva portioner så blir det både billigare och du får chansen att testa flera olika rätter om du nu lyckats hamna på en mer fantasifull restaurang än genomsnittet.


Budget 


Flyg Arlanda-Madrid 2742 kr för två personer (man kan komma betydligt billigare undan om man är flexibel med när man vill åka). 
Tunnelbana flygplatsen till Puerta del Sol- 5 €/ person (flygplatsen är ändhållplatsen på rosa linjen)
Hotell Hostal el Pasaje 42 €/ natt och rum 
Tåg Madrid- Malaga: 82 €/person
Typsikt lunch : 6-12 €/person 


Sammanfattningsvis 


Trots att jag kanske låter lite väl kritisk ibland så gillade jag verkligen Madrid. Staden andas historia, kultur och tradition vilket är häftigt att ta del av. Här finns gott om sevärdheter med en bra balans mellan parker, torg och historiska byggnader. Och det bästa av allt är att allt ligger på gångavstånd till de centrala delarna. Perfekt för den lata resenären som vill varva täta bar och restaurangbesök med historiska byggnader.

Hade jag gjort resan igen hade jag i förväg använt Tripadvisor och kollat ut både ett antal lunch- och middagsrestauranger som jag skulle vilja besöka och vävt in detta i min planering. Ytterligare ett tips är att iallfall ta med både något att ha på huvudet när solen steker som mest.


Min topp tre lista - 
Det bästa med Madrid 

1. Basilica de San Francisco
2. Arganzuela-bron
3. Retiroparken 

Mindre bra med Madrid

1. Biltrafiken
2. Svårfotade sevärdheter
3. Svårigheten att hitta menyer med variation på restauranger
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar