torsdag 25 maj 2017

Meteora - Berg, kloster och vacker natur


När jag i början av 2017 satt och funderade över vad vårens resmål skulle bli kollade jag på olika städer i Europa som vi ännu inte besökt och vad som fanns att se i dess närområden. Och jag föll pladask för området Meteora som ligger inom ett rimligt bilavstånd från Aten. Jag har aldrig haft något direkt sug över att åka till Aten då jag inte hört så gott om staden. Men Meteora kändes klockrent så det blev början och höjdpunkten på vår resa till Grekland våren 2017. 

Reseupplägget- 
21 April- Flög till Atens flygplats. Hyrde direkt en bil och sov en natt på ett hotell nära flygplatsen. 
22 April - Fyra timmars bilresa till Meteora (separat inlägg). 
23 April - åkte tillbaka mot Aten och på vägen tillbaka såg vi Delphi 
24 och 25 April- Inne i Aten (separat inlägg) 
26 April- Hemresa 

Dag 1


Efter jobbet tog vi flyget från Arlanda till Aten. Hyrde en bil på flygplatsen och körde till hotellet som vi förbokat. Det låg ca en halvtimmes körtid från flygplatsen. Anlände sent och lade oss direkt. 

Dag 2 - Ditresa..


Efter frukost satte vi oss i bilen och började köra mot Meteora. Resan tog fyra timmar och vi kom fram runt 13-tiden. Första delen av resan var Atens förorter som framstår som relativt risiga. Sedan glesas bebyggelsen ut och man kommer till mindre orter. Under första halvan av körningen blåser man fram på en 120 km/timmen- motorväg med tullar då och då tills man kommer till ett område med höga berg som man måste över. Då övergår vägen till mindre landsväg och man får sänka farten. Efter att man kört över bergen och slingrat sig uppför och nedför serpentinvägar blir det återigen platt mark. Bitvis påminner lapptäcket av åkrar om Sveriges Skånelandskap. 


Köra bil i Grekland 

Att köra bil i Grekland är inte alls svårt. Det man skall tänka på är att det finns mycket herrelösa djur; hundar och katter i Grekland som ibland, främst inne i städer går längs med och över gator. Så var vaksam. En annan sak är att grekerna är vana vid att köra på små serpentinvägar och lätt blir frustrerade över oss turister. Vilket leder till helt galna omkörningar. Över heldraget och i kurvor med dålig sikt. Så det gäller att samarbeta för att undvika att det värsta händer. Överallt längs med vägarna ser man minnesplatser för personer som dött i trafiken vilket är oroande. Det ligger också mycket skräp längs med gatorna. 


Tullar 
För att få köra på vissa vägar måste man betala tullavgift. Kostnaden ligger mellan 0.60 och 3.25 euro. Se mer under budget. När man kommer körandes mot en tullstation skall man hålla höger och man kan inte betala med kort så se till att ha med dig kontanter i bilen. 

Tanka 
Det är inga svårigheter att tanka. På de flesta stationer kommer personalen ut och tankar åt dig. 


Dag 2 fortsättning..

När vi var i Grekland var det säsong för vallmo och jag fick bita mig i läppen för att inte stanna gång på gång för att ta foton längs med vägkanten. En otroligt vacker blomma som i och för sig gör sig bäst på ett visst avstånd. Det var väldigt tydligt, på långt avstånd när vi började närma oss Meteora då man tidigt fick syn på de helt otroligt vackra bergen som skjöt upp som en vägg precis bakom byn Kalambaka. Eftersom vi inte hade varken hotell bokat eller fått i oss någon lunch var vi tvungna att börja prioritera detta innan vi kunde bege oss uppåt bergen. 


Så vi körde igenom Kalambaka då vi ville bo så nära bergen och klostren som möjligt och åkte upp i den mindre byn Kastraki. Här hittade vi ett hotell som ligger i princip så långt upp man kan komma mot klostren innan byn övergår till landsväg, kloster och natur. 


Boende

Vi hade inte förbokat hotell då det inte var lätt att veta hur det ser ut i Meteora och hur man helst vill bo. Så vi åkte helt enkelt igenom de två byarna när vi kom fram och valde ett hotell som föll oss i smaken. Det var inga som helst problem. Hotellet hade plats. Däremot inte säkert att det alltid är så lätt då vi inte var i Meteora under högsäsong. 
Hotellet vi valde heter Doupiana House och ligger lite avsides (men bara några meter så absolut inget som stör). Det ligger på en mindre väg och från hotellets framsida har man en fantastisk utsikt över de mäktiga bergen. Vi unnade oss ett av deras finaste rum med panoramautiskt. 

Dag 2 fortsättning.. - eftermiddag

När vi väl slängt in våra saker på hotellrummet och fått i oss lite souvlaki med tillbehör tog vi bilen upp till bergen. Det bästa sättet att se Meteora är med bil. Det går nämligen en bilväg upp i bergen, som leder mellan klostren som inte är särskilt promenadvänliga då den hela tiden är trafikerad. Man kan gå längs med kanten men det känns inte särskilt tryggt. När vi var där var det dock inte mycket bilar men under högsäsong kan jag tänka mig att det står bilar parkerade mer eller mindre längs med hela vägen. Man tar alltså bilen mellan klostren och vid varje kloster får man parkera antingen på en parkeringsplats eller längs med vägen. Det finns också flera rastplatser varifrån man har en helt fantastisk utsikt. 

Det tog inte lång tid innan vi insåg att vi verkligen skulle njuta av vår visit i Meteora. Att vi ville spendera många timmar här och att platsen snabbt skulle hamna på vår topplista, Att väderprognosen för morgondagen spådde en varm dag med solsken och klar himmel gjorde ju inte saken värre precis. Vägen som leder upp i bergen, mellan klostren delar sig efter en stund och man välja att åka höger eller vänster. Välj en och ta sedan den andra senare. Men man måste se båda. Enligt oss var de vackraste delarna längs med vägen som tar av mot vänster. Bilderna får tala för sig själva. Även om bilderna inte lyckas göra platsen helt rättvis. 


Det går knappt att se men om man förstorar bilden (klicka på bilden) kan man se klostren längst upp på  klipporna., 

Jag på en av rastplatserna. På denna plats rekommenderas man stanna om man vill njuta av sol- upp- eller nedgången. 

Efter att ha vilat en stund åkte vi neråt byn Kalambaka och tog en promenad. Vi åkte igenom den mindre byn Kastraki på vägen. 
Dag 3 

Satte klockan och gick upp vid sju. Tog bilen upp i bergen och tog en joggingtur mellan klostren, Det låter väldigt romantiskt. Vilket det var.. Lite kallt kanske men väldigt vackert. Turisterna hade inte hittat hit. De bilar som hittat hit var lokalbefolkningen som skulle på mässa och från byn ljöd kyrkklockor. 
Mer eller mindre samma bilder men nu under soluppgång.. 
Sedan ner till hotellet för en frukost i svårslagen miljö. Hotellet serverade hemmagjord grekisk yoghurt (utan tvekan den godaste yoghurten jag någonsin ätit), hemmagjord korv (mums), oliver från trädgården och mycket annan lyx. En buffé med det lilla extra 
Vid ett- tiden lämnade vi Meteora och körde mot Delphi (se separat inlägg) 

Folket 
Grekerna pratar bra engelska och är trevliga och hjälpsamma. Hände att vi stod med en karta och såg förvirrade ut och då kom folk fram och frågade om vi ville ha hjälp. 

Budget 
Eftersom Grekerna blivit något brända ekonomiskt så är det flera restauranger och butiker som inte tar kort. Inte ens metron tar kort utan man måste betala kontant. Så var beredd på att du kommer behöva ta ut kontanter under resans gång. 

Hela resan 21- 26 April, två personer 
Flyg: 3793 kr 
Hotell 5 nätter: 2813 kr 
Mat: 2799 kr 
Inräden: 834 kr 
Ta sig runt i Aten: 588 kr 
Hyrbil: 962 kr + bensin 798 kr + tullavgifter 195 kr 

= 13'000 kronor för två personer 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar