fredag 2 februari 2018

Lissabon - en stad med blandade influenser

Lissabon är en stad som aldrig riktigt lockat mig. Jag besökte staden 5-7 juni 2017 på väg mot vårt primära resmål; den Portugisiska ö-gruppen Azorerna. Eftersom man inte kan resa direkt till Azorerna och det mest naturliga är att mellanlanda i Portugals huvudstad var det en självklarhet att passa på att se staden innan vi åkte vidare. Och tur var väl det för den överraskade positivt och dagarna i Lissabon innefattade stadspromenader, god mat och en känsla att att befinna sig i en storstad med influenser från många städer både i Europa men även från andra delar av världen.  


Inte minst var det svårt att undgå den vackra bron som är en kopia av Golden gate i San Francisco, i sin tur enligt mig världens vackraste bro. Och för att inte tala om att staden är byggd på kullar och bland annat trafikeras av spårvagnar som samsas med bilarna i staden, även detta en stark koppling till vackra San Francisco (även om Lissabon är betydligt trängre). På andra sidan bron står ett monument som påminner om den världsberömda statyn i Rio de Janeiro. I övrigt var staden lik många andra Sydeuropeiska storstäder med allt vad det innebär. 

Ditresa 

Vi flög mellan Lissabon och Arlanda. Flygresan tog 4 timmar och 20 minuter och kostade 3716 kr tur och retur för två personer.

När vi kom fram vid 22-tiden var det en extremt lång kö för att få taxi så vi valde att ta metron istället. Resan från flygplatsen till stadskärnan (station: Baixa- Chiado) tar 25 minuter exklusive väntetid och kostar 1.95 euro per person, ett byte. Hade vi tagit taxi hade det kostat 15 euro och tagit 15 minuter enligt mina efterforskningar. Nu var det en del väntetid på båda linjerna eftersom vi kom så sent på kvällen. 


Boende 

Vi bodde mycket centralt, runt hörnet från huvudgatan väldigt nära kusten på hotellet Hotel Duas Nacoes på Rue Victoria. Läget var perfekt, rummet rymligt och helt okej. Frukosten var under all kritik och knappt ätbar. Det fanns bara vitt bröd, marmelad, söt yoghurt och äckligt kaffe. Vi hade väntat oss lite mer utifrån att vi ändå betalade 1974 kronor för två nätter för rummet. 


Dag 1 - Ditresa 

Flyg från Arlanda till Lissabon. Tunnelbana från flygplatsen till stationen Baixa- Chiado som låg bara några steg från vårt hotell på Rue Victoria som i sin tur låg runt hörnet från huvudgatan. 


Dag 2 - Staden och Belém 

Började dagen med att gå en promenad längs med huvudgatan ner till havet. 

Arco da Rua Augusta
Vi passerade det stora valvet Arco da Rua Augusta med dess intilliggande torg och sedan gick vi upp till området Alfama. 

Alfama 
Området ligger på en höjd och är charmigt att promenera runt i. Snirkliga gator och mysiga restauranger och torg  Ett annat kännetecken för Lissabon är dess arkitektur med kakelklädda fasader


Lissabons katedral 
Passerade Lissabons katedral tillika Lissabons äldsta kyrka
  
Sao Jorge borgen 
Sedan gick vi mot Sao Jorge- borgen som ligger ovanför området Alfama, 8,5 euro per person i inträde. Härifrån kan man njuta av utsikten över staden. Det är klokt att börja dagen här. Vi behövde inte köa alls när vi kom dit på morgonen men när vi lämnade en timme senare var kön väldigt lång. Missa inte att kolla in de vackra påfåglarna som bor inne på området och som inte är särskilt skygga för människor. 

Utsiktsplatsen Miradouro 
I närheten ligger utsiktsplatsen Miradouro som tyvärr var under renovering under vårt besök. Men annars är det en vacker utsiktsplats med fritt tillträde. 

Lämnade området Alfama för en promenad i de centrala delarna. 

Elevador de Santa Justa
En av Lissabons absolut största sevärdheter som ligger mycket centralt nära huvudgatan 


Belém 
Sedan gick vi till tågstationen Cais do Sodré och tog tåget till Belém. Belém är den historiska stadsdelen i Lissabon. Många sevärdheter finns i detta område. Tågresan tog bara 7 minuter och kostade 2,60 euro per person tur och retur. Väl framme i Belém gick vi en promenad till stadens huvudgata. Vi tog vänster och hittade cafét med de kända bakverken. 
Konditoriet Pasteis de Belem 
Konditoriet har varit öppet sedan 1837 och säljer de populära bakverken i original. Dagligen har det många besökare och kön är ofta lång men bli inte avskräckt, det går snabbt då personalen har vanan inne och tack vare omsättningen får man bakverken rykande färska och nygräddade. De populära bakverken har förfalskat och säljs runt om i hela Portugal. Vi köpte med oss varsin som vi avnjöt i parken. Bakverken smakar som crema catalana i en smulig degform och serveras ljummen med florsocker och kanel- mycket gott. 

Sedan tog vi en promenad längs med Beléms huvudgata och passerade Jeronimos klostret (Mosteiro dos Jeronimos) som ligger längs med huvudgatan

Mosteiro dos Jeronimos


Sedan ner mot kustpromenaden, först gick vi ner till Torre de Belém och Padrao dos Descobrimentos och sedan vände vi och tog en promenad tillbaka mot Lissabons stadskärna. 

Torre de Belém


Padrao dos Descobrimentos25:e April bron 
Under promenaden passerade vi under den vackra 25:e April bron. Det är ingen tillfällighet att bron ser ut som en kopia av den kända Golden gate bron i San Francisco. Båda broarna byggdes nämligen av samma amerikanska företag. Monumentet Cristo Rei 
På motsatt sida av bron kan man se Kristusstatyn Cristo Rei. Att den påminner starkt om Kristusstatyn i Rio de Janeiro är inte heller det en tillfällighet. 1934 besökte en kardinal från Lissabon Rio och kom sedan med en önskan om att bygga en liknande staty i sin hemstad. När andra världskriget bröt ut beslutade Lissabons stift om att de verkligen skulle få sin Kristus om Portugal lyckades förbli neutralt efter att kriget lagt sig. Och sagt och gjort!  

Sedan tog vi oss uppåt stationen som ligger mellan Cais do Sodré och Beléms station och åkte tillbaka för att spara tid och energi. 

Time out Mercado da Ribiera När vi tidigare under dagen tog tåget från stationen Cais do Sodré mot Belém såg vi att det låg en saluhall precis mittemot stationen som såg mycket fräsch ut så när vi kom tillbaka valde vi att gå in i saluhallen Time out Mercado da Ribiera för ett glas vin, ost och chark. Detta blev riktigt lyckat. Ett otroligt mysigt ställe med en massa god mat med hög kvalité och livlig stämning. Redan nästa dag återkom vi dit för lunch. Jag läste senare att marknaden öppnade i Lissabon 2014 och kopior byggs i tre amerikanska städer; Miami 2017, Boston och Chicago 2019.  
Dag 3 - Staden och resa vidare mot Azorerna 

Eftersom vi hade hunnit se de flesta sevärdheter vi ville prioritera under gårdagen började vi med en lugn promenad. Det var 30 grader och solen stekte så därmed passade det bra att gå i lugn takt. 

Spårvagn 
Tog spårvagnen uppför en brant backe till en utsiktsplats. 


Parc Eduardo
Sedan gick vi till parken Eduardo 


Vi tog sedan metron till stationen Cais do Sodré  och åt lunch på samma marknad som vi åt ost, chark och drack vin på igår. Det var riktigt lyckat och jag åt faktiskt en av de godaste måltiderna i mitt liv; konfiterat anklår med apelsinsås. 

Spårvagnslinje 28 
Under ett besök i Lissabon bör man inte missa en resa med den populära spårvagnslinjen 28. Till invånarnas förtret har just linje 28 blivit en populär turistattraktion och de äldre som åkt med linjen hela sitt liv för att transportera sig i vardagen får nu tränga sig in i fulla spårvagnar och kan bara drömma om en sittplats. Linjen går mellan Martim Moniz- torget och slutar i närheten av Estrella basilikan. Vi valde att gå på vid Martim Moniz- torget och lät några som stod efter oss i kön gå förbi när en spårvagn kom för att på så vis vara först i kön till nästkommande spårvagn som kom strax därpå. Vi fick därmed varsin sittplats. 

Spårvagnen snirklar sig fram på gator där den samsas med bilar och andra trafikanter. Ibland körde den bara decimeter från parkerade bilar och husväggar, upp för branta backar. Mycket trevlig resa som starkt rekommenderas. En biljett för att åka med spårvagnen kostar 3,70 euro per person. 

Estrella basilikan
Spårvagnslinjen 28 passerar bland annat denna vackra byggnad. Precis intill ligger en lugn park.  


Vidare resa Efter middagen tog vi vår packning och åkte mot flygplatsen för vidare flyg ut mot ögruppen Azorerna 


Staden 

Staden var, för att vara en Sydeuropeisk storstad åt det fräschare hållet även om det, precis som i de flesta sydeuropeiska storstäder finns en del nedgångna områden. De kakelklädda husen med vackra mönster lyfter verkligen intrycket av staden. 


Invånarna var mycket trevliga. Vi hann se de flesta sevärdheter första dagen och hann dessutom med Belém. Mycket tack vare att vi bodde så centralt. 

Ta sig runt i staden 

Förutom att det finns spårvagnar i staden finns det även bussar, metro och pendeltåg. En enkelresa med metron kostar 1,45 euro per person och metrosystemet är lättförståeligt och smidigt. 


Mat 

Kött i kaffesås Är precis vad det låter som. En rejäl köttbit i sås med kaffesmak. Serveras med pommes. Jag tyckte det var gott. Och detta trots, eller vad vet jag, kanske tack vare att jag annars inte dricker kaffe. 
Vinho verde Direkt översatt; grönt vin på portugisiska. Ett ungt lätt vin, friskt och lätt bubbligt utan att vara mousserande. Vinho verde- vinet kan vara både vitt och rött. Jag testade det vita och jag tyckte det var mycket gott. 
Ginjinha Körsbärslikör. Man ser folk sitta med små snapsglas med denna röda likör lite här och var. Jag testade aldrig under besöket i Lissabon men kan nog räkna ut ungefär hur det smakar.  
Portvin Portugiserna älskar sitt portvin och i vinbutikerna blir man ofta bjuden på smakprov. Mums. 
Bakverken i Belém smakar crema catalana i en smulig degform. Serveras ljummen med florsocker och kanel. Goda! 


Budget för vistelsen i Lissabon

Flyg Arlanda - Lissabon (tur och retur, 2 personer) 3716 kr
Hotell Lissabons stadskärna (2 nätter, 2 personer) 1974 kr
Metro flygplatsen - Lissabons stadskärna 1,95 euro/ person och väg  
Inträde Sao Jorge borgen (2 personer) 17 euro 
Tåg Belém 2,60 euro/ person tur och retur 
Spårvagn 28 3,70 euro/ person och resa 
Metro inom staden 1,45 euro per person och resa 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar