tisdag 1 maj 2018

Sao Miguel (Azorerna) Atlantens Island med bubblande grön natur

Jag har för vana att fråga folk omkring mig som har rest mycket vad som varit deras mest lyckade resa och varför. När en granne till mig återberättade hennes föräldrars beskrivning av ö-gruppen Azorerna som deras absolut bästa resa blev jag direkt nyfiken och gick hem och googlade resmålet som jag inte visste någonting om sedan tidigare. Efter två resor till Island som är ett av de absolut bästa resmålen jag har besökt, har jag kunnat konstatera att både jag och min man uppskattar resor med mycket natur, inte minst puttrande natur med varma källor och mud pods vilket Azorerna har en hel del av. Vi gillar också grönska, vilket Island däremot saknar. Efter att under mina sökningar på nätet ha hittat följande mening på en blogg: "just think of Azores as if like one day someone grabbed Iceland, moved it south- no ice anymore, just greenery- and smashed it in nine pieces in the middle of Atlantic" var det inte längre någon tvekan- jag måste se Azorerna. Så resan bokades. 

Den 5 juni 2017 åkte jag och min man till Lissabon. Eftersom det inte går att flyga direkt till Azorerna och det mest naturliga är att mellanlanda i den portugisiska huvudstaden som vi ännu inte hade besökt, passade vi på att se staden innan vi kvällen den 7 juni tog flyget över till Azorernas huvudö - Sao Miguel. Ön 

Azorerna är en ögrupp som består av nio öar och ligger mitt i Atlanten, mellan Europa och Amerika. Ögruppen tillhör Portugal. Sao Miguel är Azorernas huvudö och det är hit flest turister som besöker ögruppen åker. Sao Miguel är den största och mest befolkade av de Azoriska öarna. Ön har en yta på 747 kvm2 och här bor cirka 140.000 invånare. Det finns resebyråer som har färdiga paket med boende i huvudstaden Ponta Delgada och därifrån utflykter till öns största sevärdheter. Det finns även möjlighet att ta sig runt med buss. Vågar och orkar man så rekommenderar jag starkt att man hyr bil så man är fri att ta sig runt ön och stanna när man får lust. Det finns så många vackra platser som är sorgligt att missa. Azorerna är inget charterresmål.


Vädret 

Som sagt, Azorerna är inget charterresmål. Det finns inga långa vita sandstränder och sol är snarare ett undantag än en regel. Vädret växlar snabbt. Det kan vara soligt för att 20 minuter senare ha molnat på rejält och regnet ligger i luften. Det kan också vara soligt på ena delen av ön och regnigt på den andra. Min största rädsla under resan var att jag skulle behöva åka hem utan att få ha sett de berömda sjöarna på öns toppar. Topparna är nämligen ofta beklädda med tjocka moln som gör att man inte ser någonting alls. För att underlätta för turisterna finns det en hemsida man kan gå in på och se webbkameror som visar vädret på topparna - live (spotazores). Jag gick in flera gånger dagligen de första dagarna och ju längre tiden gick desto mer orolig blev jag för att behöva åka hem utan att ha sett sjöarna.


Dimman ligger ofta som ett täckte på de höga topparna
Printscrreen från hemsidan "spot azores" som visar att det är ett så tjockt moln så att man inte ens kan se sjön Lagao do FogoNaturen
Man åker alltså inte till Azorerna för sol och bad utan de tyngsta argumenten till att välja just denna ö-grupp som destination är naturen, naturen och naturen. Men vi håller oss till huvudön Sao Miguel, också kallad Ilha Verde, direkt översatt: "Gröna ön" i detta inlägg. Låglandet består mestadels av fält och ängar. Kommer man en bit upp så finner man vinrankor och lummig grönska som påminner om regnskog. Ön är en vulkanö och på den östra delen av ön finner man varma källor och "mud pods" Längs med kusten möts man av dramatiska vyer. Inte minst på öns östra spets: Nordeste. I öns mittremsa finner man flera toppar och på två av dessa ligger de berömda sjöarna; tvillingsjöarna och Logoa do fogo. Jag skulle inte råda någon att åka till Azorerna någon annan tid på året än juni- juli- augusti, egentligen med endast ett argument: Hortensia! Denna vackra blomma pryder hela Sao Miguel (och även Flores). Det går inte att beskriva hur vackert det är att komma körandes längs med en väg kantad av hortensia i olika kulörter. Eller att få en vacker utsiktsbild med blomman i förgrunden. Innan avresa googlade jag som en galning när hortensian blommar på ön. På en sida står det juni- juli och på en annan sida påstår författaren att blomman blommar från mitten av maj till början av oktober, men att bästa tiden är juli- augusti. Det enda jag vet är att hortensian stod i all sin prakt på ön Sao Miguel när vi var där i början av juni 2017 med undantag från de högsta topparna. Men vädret kan påverka mycket så på ön Flores som ligger en bra bit längre ut i Atlanten gentemot Sao Miguel låg blomningen betydligt mer efter. Åker man i maj eller september är risken för regn och dimma större. På Sao Miguel odlas en rad tropiska frukter, bland annat ananas, papaya, guava, passionsfrukt och avokado. Det finns även teodlingar och ön gör sina egna likörer.


Köra bil på Sao MiguelDet är lätt att köra bil på ön. Eftersom ön inte är stor (747 kvm2) och långsmal (67 km lång) är det lätt att ta sig runt. Det går snabbt att ta sig från ena kusten till den andra och man kan köra kors och tvärs över ön. Ofta dessutom nödvändigt då man hela tiden måste anpassa sig efter rådande väder. Invånarna är snarare lite långsamma förare än tvärtom vilket känns tryggt. Ön är helt otroligt välskött. När man kommer körandes längs med vägar som kantas av hortensia är gräset omkring blomman ofta nyklippta eller planerade så att det är lummigt utan att se ut att vara bortglömt. Jag var riktigt imponerad över hur väl invånarna på ön tar hand om sin natur. 


"Rastplaserna"
En sak man bara måste vara beredd på är att man kommer vilja stanna ofta när man kör bil på ön eftersom det finns så mycket vackra utsiktsplatser. Dessa kallas för rastplatser men går inte att jämföra med rastplatser i Sverige och troligen inte i något annat land heller för den delen. Här är rastplatserna snarare stora vackra, lummiga, blommiga, grönskade trädgårdar med magisk utsikt. Välskötta. Alla rastplatser har parkering, sittplatser och platsbyggda grillar. Tydligen är det vanliga tillhåll för öns invånare att mötas på för att grilla och umgås med vänner och bekanta. Varenda stopp var en njutning. 

 Ditresa 

Flyg från Lissabon till Sao Miguel, flygresan tog 1,5 timme och kostade 2140 kr tur och retur. Från flygplatsen är det bara 2 km in till huvudstaden Ponta Delgada. Från flygplatsen går det bland annat flyg till Lissabon dagligen. 

Från flygplatsen in till huvudstaden på Sao Miguel kostar en taxiresa 110 kronor (10 euro). 


Ta sig till andra öar 

Det lokala flygbolaget Sata- Air Acores flyger regelbundet från den stora flygplatsen utanför huvudstaden mellan de Azoriska öarna. Det finns även färjeförbindelser mellan fem av de nio öarna, se hemsidan www.transmacor.pt för tidtabell.  


Boende 

Under vårt besök på Sao Miguel hann vi med att bo på flera olika hotell på olika delar av ön. Vi hade endast förbokat första natten och hade en hyrbil så vi skulle kunna röra oss fritt över ön. 

Natt 1: Hotel VIP Executive Azores (i utkanten av huvudstaden Ponta Delgada)- 887 kr/ 1 natt, 2 p 
Natt 2Hotel Vale do Navio (på orten Capelas)- 900 kr/ 1 natt, 2 p  
Natt 3: Quinta de Santana (Ribeira Grande) - 887 kr /1 natt, 2 p 
Natt 4Recidential Sao Miguel (i huvudstaden Ponta Delgada) - 595 kr/ 1 natt, 2 p 
Natt 5Vale Verde (i Furnas) - 793 kr/ 1 natt, 2 p
Natt 6: Lince hotell (i utkanten av huvudstaden Ponta Delgada)- 960 kr/ 1 natt, 2 p 


Dag 1

Vi kom till flygplatsen sent på kvällen och tog direkt en taxi till hotellet vi bokat för natten: Hotel VIP Executive Azores som ligger i utkanten av huvudstaden Ponta Delgada. 


Dag 2 

Efter frukosten tog vi vår packning och gick från hotellet ner till Ponta Delgadas hamn där bilfirman som vi bokat vår bil hos ligger. Promenaden tog cirka 15 minuter. Efter att ha fått ut bilen körde vi direkt till orten Furnas. 

På vägen passerade vi Furnas-sjön 
Parken Terra Nostra med varma källor (Furnas) 
Vi lyckades efter en stund hitta en parkeringsplats längs med en gata som det inte var någon avgift på. Det finns parkeringar i byn men de är ofta upptagna så man kan behöva leta ett tag. Gatan vi parkerade på låg precis längs med parken så vi kom nära. 

Parken är fantastiskt vacker, grön och lummig med sjöar som bubblar av den naturliga hettan på botten, varma källor, naturligt inbäddade i grönska samt ungdomens källa. Ett besök i parken kan varmt rekommenderas. 


Vi började med en promenad. Vi ville inte missa något av parken. Första stopp: den bubblande sjön.

Sedan tog vi oss ett dopp i de varma källorna som ligger precis intill ungdomens källa. Åh, vad jag älskar varma källor. Att ligga i en naturlig pool ute i naturen och njuta av värmen som man vet helt och hållet är naturlig och kommer från jorden. Det är något alldeles extra. Precis intill de små varma källorna ligger en stor varm källa, som mer ser ut som en vanlig (om än väldigt stor) pool- Ungdomens källa. Det sägs att man håller sig ung av att bada i det brungula vattnet. Vattnet har hög järnhalt och badkläderna färgas bruna av ett dopp så ta med badkläder du inte är rädd om. 
Mud pods (Furnas) 
I Furnas ligger även flera områden med mud pods. Vi började med området "Caldeiras Vulcanicas" som påminner mycket om platser man har besökt på Island. Däremot är det, som tidigare nämnts inbäddat i betydligt mer grönska än på Island och den otroligt vackra hortensian som man ser vart man än vänder sig på ön förhöjer upplevelsen ytterligare. 

I området finns en stor parkering, små stånd som säljer bland annat majskolvar som tillagats i mud podsen. Säkert gott men precis som alltid i områden som dessa luktar det starkt av svavel (äggmök) så själv blir jag inte så sugen på att stå och äta just där. Det ligger även restauranger och hotell i närheten. 

Vandring från Sanguinho 
Jag hade läst i en blogg om att det finns vandringsleder från byn Sanguinho så vi åkte dit på vinst och förlust. På vägen passerade vi en bonde som höll på att flytta sina kor. Väl framme var det skyltat mot vandringslederna som leder mot ett vattenfall långt inne i naturen. Vi valde att ta den kortare promenaden då klockan redan var ganska mycket och vi ville inte bli kvar inne i skogen när det började skymma. Den vandringsled vi tog var 2,1 kilometer lång. 

Det blev en mycket vacker vandring i regnskogsliknande natur. Vi hittade tillslut vattenfallet som verkligen låg inbäddad i grönska. Ingen av oss orkade bada men vi njöt av platsen en stund och sedan började vi vandra tillbaka.   

Nordeste - kusten 
Efter vandringen körde vi längs med de små och slingriga vägarna längs med Nordeste- kusten. Vi hittade en restaurang i Nordeste by, "Tronqueira" som vi verkligen var nöjda med. Här testade jag för första gången den berömda drycken Lima som finns att köpa överallt på de Azoriska öarna och till brödet innan maten får man en röra som är klassisk för Azorerna som påminner om tapenade, fast lite starkare som jag tyckte var väldigt god. Sedan åkte vi vidare till hotellet vi bokat för natten: Hotel Vale do Navio som ligger i orten Capelas. 


Dag 3 

Lugn morgon då alla väder-appar spådde dåligt väder och molnen låg tätt på öns toppar. Tog bilen till området Caldeiros med varma källor. 

Caldeiros - Varm källa ute i naturen 
Området ligger mitt ute i naturen. När man kommer körandes med bilen gäller det att hitta en parkering längs med gatan så nära ingången som möjligt. Det finns ingen parkering. Det bästa är att åka förbi ingången så man vet var den ligger för att sedan vända så kommer man dessutom kunna parkera på samma sida som övriga bilar. 

Inträdet kostade 2 euro per person. Väl inne leder en kort stig upp till ett område med två varma källor varav ett också har ett litet vattenfall. Fantastiskt vacker plats. Än mer naturlig än gårdagens besök i de varma källorna i parken Terra Nostra. Här är man verkligen mitt ute i naturen. 

På området finns omklädningsrum och toaletter. 

Furnas- Poca D. Beija- Varma källan/ spa
När jag kvällen innan på hotellet lade mig och planerade morgondagen insåg jag att det var flera saker som vi missat under vårt besök i Furnas. Vi hade åkt därifrån för snabbt, delvis då vi skulle hinna till hotellet vi bokat den morgonen och som låg på andra sidan ön. Men också då vi inte visste att det fanns mer att se i byn men Furnas har mycket att se som man bara inte får missa. Och ön är så pass liten att man kan åka kors och tvärs från ena sidan till den andra och tillbaka under en dag om man behöver så vi åkte tillbaka till Furnas efter vårt besök i Caldeiros. 

Ännu hade vi inte fått nog av varma källor (kan man få det?) så vi besökte ytterligare en. Denna varma källa ligger mitt i staden Furnas. Det finns en pytteliten parkering som ständigt är full. Så man får leta runt efter parkering längs gatorna i byn. 

Ponta D. Beija är en varm källa / ett spa som till skillnad från de tidigare varma källorna vi besökt på Sao Miguel är mer som en anläggning än inbäddad i naturen. Även om det såklart finns grönska runtomkring. Även här finns det omklädningsrum och man kan också låna skåp för att låsa in sina värdesaker. Man lämnar en peng som man får tillbaka när man lämnar tillbaka nyckeln. Ponta D. Beija är en otroligt vacker anläggning. Vi återkom faktiskt ännu en gång under vårt besök på ön. Vi kunde inte låta bli. Vi ville se anläggningen även på kvällstid, se bilder på det och mer info längre ner i inlägget. 

Mud pods vid sjön Furnas 
Lunchen åt vi inne i byn. Lyckades faktiskt få tag på den berömda grytan Cozido som är Azorernas nationalrätt och som lagas med naturlig hetta från jorden. Enligt kvinnan på turistinformationen i Furnas som vi besökte måste man förboka för att få smaka på den berömda grytan och den brukar ta slut ganska tidigt. Vi var nu för sent ute enligt henne då klockan var runt 14 men vi måste ha haft tur för den första restaurangen vi gick in på hade kvar så vi kunde få testa. Ingen höjdare enligt mig. En gryta gjord på köttbitar, korv, potatis och olika kålsorter. Sedan vidare till ytterligare ett område med mud pods. Området ligger precis intill sjön Furnas och är väldigt likt det andra mud pods området i Furnas som vi besökte under gårdagen. 
Här ser man att det står stora grytor i sanden med skyltar med namn på olika restauranger inne i Furnas. Alltså dagens Cozido som håller på att tillagas. Vi kunde till och med se en skylt på en av grytorna där namnet på den restaurang vi precis ätit på syntes. 

Te- plantagen Gha Gorrena  

På vägen mot nattens hotell besökte vi teplantagen Gha Gorrena med sina hela 40 hektar. Plantagen startade 1883. Det kostade inget i inträde och man kunde själv gå en guidad tur inne på plantagen. Det fanns även möjlighet att få testa deras te och på utvägen fanns ett café med teförsäljning. 

Sedan vidare till nattens hotell: Quinta de Santana 


Dag 4

När vi under frukosten satt på hotellets wifi och uppdaterade hemsidan "Spotazores" som visar live- kameror på öns toppar såg vi att vädret på topparna såg helt okej ut. Eftersom det kan växla snabbt slängde vi oss mer eller mindre in i bilen och tog sikte mot Sao Miguels kanske största sevärdhet: Tvillingsjöarna. 

Tvillingsjöarna Cete Cidades
Första stopp var en utsiktsplats med en intilliggande parkeringsplats. Andra stoppet var en krater som ligger precis intill vägen på väg ner mot byn. Eller snarare, man rundar hela kratern på vägen ner utan att man ser det. Det syns bara från utsiktsplatserna ovanför. 

Vi åkte sedan ner i byn men det var tydligt att byn inte har något speciellt att se. Utan det är just utsiktsplatserna ovanför byn med utsikt över sjöarna man skall se. Jag hade sett en bild på nätet som var tagen från en annan plats än de utsiktsplatser vi sett på vägen ner så vi besökte byns turistinformation och fick vägbeskrivning till platsen. Det var bara att följa vägen tillbaka varifrån vi kom. Vi hade missat stoppet då man skall ta en liten bilväg som tar av från huvudleden och som är väldigt otydlig. Man kan antingen ta bilen nästan hela vägen fram eller så kan man, som vi valde att göra, parkera längs med vägen och promenera vilket tar cirka 10 minuter. 

Nu hade vi hittat platsen med den magiska utsikten. Kombinationen av utsikten och den fina leden som leder ut på en höjd är obeskrivlig. Bilderna får helt enkelt tala för sig själva. Vi stannade ett bra tag och njöt och fikade. Kustorten Ponta da Mosterios
Efter att ha njutit av utsikten över tvillingsjöarna och kratern en bra stund tog vi oss ner för höjden och åkte till kustorten Ponta da Mosterios. Vi hittade parkering utan problem och sedan tog vi en promenad längs med kustlinjen. Mycket vackert. 


Sedan hittade vi en lunchrestaurang där vi tog en paus innan vi åkte vidare.   

Ponta da Ferraria 
Innan avresa hade jag läst om en varmvattenpool som heter Ponta da Ferraria. Den skulle tydligen ligga i havet men som i en liten vik och värmas upp av underjorden. Lät väldigt häftigt och av de bilder jag sett på internet såg den ut att vara populär bland lokalbefolkningen så vi åkte dit. Men just den dagen var vågorna höga så ett dopp var inte att tänka på. Men ändå roligt att ha sett platsen. 


På området finns en restaurang

Är man riktigt badsugen och vågorna är för höga för att bada i havet finns också en pool på området

Sjön lagao do fogo
Nu visade live-kameran att det även var fritt från dimma på öns andra högsta höjd där den berömda sjön "lagao do fogo" ligger så vi passade på att ta även den sjön idag. Visst är det vackert här upp men efter att ha sett tvillingsjöarna och så mycket andra vackra platser på ön gjorde denna plats inget större intryck på oss.  

Huvudstaden Ponta Delgada 
Hotellet för natten låg centralt på en liten gata inne i huvudstaden: Recidential Sao Miguel. Ett billigt hotell som vi hade svårt att hitta till. Vi fick parkera på en stor gratisparkering en promenad bort då det inte fanns någon parkering som tillhörde hotellet. 

På kvällen tog vi en promenad i huvudstaden. 11 juni tog vi ett flyg till den mindre ön Flores (se separat inlägg). Vi kom tillbaka till Sao Miguel den 13 juni, som då blev vår femte dag på Sao Miguel. 


Dag 5 

Under vår tid på Flores diskuterade vi vad vi skulle göra med den sista dagen på Sao Miguel eftersom vi hade ytterligare en hel dag på ön innan vi skulle flyga hem. Vi hade ingen bil bokad. Tanken hade varit att ta en taxi från flygplatsen och spendera sista dagen inne i huvudstaden men det lockade verkligen inte. Och Sao Miguel är ju så vackert att det kändes som ett slöseri när man nu var här. Så när vi satt på flygplatsen på ön Flores på förmiddagen bokade vi faktiskt en hyrbil till för att kunna få ut det mesta av vårt sista dygn på Azorerna. Väl framme plockade vi ut hyrbilen, stannade till och käkade ett snabbt mål på McDonlads på vägen och körde sedan raka vägen till Furnas för ytterligare ett dopp i den varma källan Ponta D. Beija som vi inte kunde motstå att besöka en andra gång under vår resa. 

Furnas- Ponta D. Beija- Varma källan/ spa
Väl framme hade det börjat mörkna. Spa:t var upplyst med lampor vilket gav ett romantiskt och mysigt intryck. Jag är så glad att vi prioriterade att åka hit igen. Vi stannade någon timme och riktigt njöt. Vattnet är så varmt att man inte klarar särskilt länge under ytan. 

Sedan till nattens hotell: Vale Verde som ligger nära det första området med mud pods "Caldeiras Vulcanicas" som vi besökte första dagen på ön.  


Dag 6

Vaknade upp i byn Furnas och funderade på vad som fanns kvar att se innan vi skulle lämna tillbaka bilen på flygplatsen samma eftermiddag. 

"Fogo Beach" Strand med varm källa under ytan
Vi tog oss ner till havet och besökte "Fogo beach" som skall vara en strand där vattnet är uppvärmt av varma källor under vattenytan. Vi gjorde väl inte direkt något tappert försök att undersöka saken. Det var kallt och grått och vi var i princip ensamma på stranden som såg ut som vilken strand som helst. Vi doppade fötterna men vattnet kändes väldigt kallt. Så vi valde att lämna utan att veta om det faktiskt fanns uppvärmt vatten där eller inte. 

Bolderios parken
Visst, parken är fin. Med ett vattenfall, en bäck och en massa vackra blommor. Men vi hade sett så mycket vackrare platser under resan så besöket i parken stack inte ut alls faktiskt. Gratis inträde.  

Nordeste- byn 
Sedan åkte vi till flygplatsen och lämnade tillbaka hyrbilen och tog taxi till nattens hotell som ligger i utkanten av huvudstaden. 

Huvudstaden Ponta Delgada 
Middag nere i Ponta Delgada. Sedan en kort promenad i spöregn tillbaka till hotellet för natten: Lince hotell. 


Dag 7 

Hemresa. Flyg från Sao Miguel till Lissabon. Sedan flyg Lissabon - Arlanda. 


 Mina rekommendationer - vad jag hade gjort annorlunda 

- Jag rekommenderar starkt att ha minst ett dygn, om inte två i Furnas. Här finns mycket att se och det finns flera hotell så det kan vara klokt med minst en övernattning i byn för att hinna se allt. På huvudgatan finns en turistinformation som man kan besöka om man har frågor.

- Man får inte missa att köra längs med kuststräckan i Nordeste. Här är bilkörningen som vackrast på ön och de smyckade rastplatserna med dess utsikt går inte att beskriva med ord. Man bör ha god tid på sig så man kan stanna ofta och länge på varje plats. Kan vara klokt att medta en fika eller måltid. 

- Har man läst inlägget har man nog redan förstått att jag varmt rekommenderar utsiktsplatsen ovanför tvillingsjöarna. Tyvärr har jag svårt att förklarar exakt hur man hittar till platsen men min rekommendation är att köra långsamt på vägen uppåt och hålla koll vart andra turister stannar. Annars kan man ju alltid fråga sig fram. Och som nämnts så är det svårt att pricka in bra väder så följ väderleksrapporten noga och åk till topparna så snart vädret tillåter. Är det dimma ser man inget men är det klart och soligt kommer du inte ångra att du planerade dagarna på ön efter vädret på de höga punkterna. För områdena med "mud pods" och de varma källorna går utan problem att besöka även om vädret är grått och regnigt.  


Mat 
 

Lima
Missa inte att testa Azorernas egna dryck "Lima" som är en läsk gjord på passionsfruktskärnor.  

Cozido 

Azorernas nationalrätt som tillagas i "mud pods" med hetta från underjorden. En gryta gjord på köttbitar, korv, potatis och olika kålsorter. Jag tyckte inte det var gott men kul att ha testat. 


Budget för vistelsen på Sao Miguel 

- Flyg Arlanda- Lissabon 2 personer tur och retur= 3810 kr 
- Flyg Lissabon- Sao Miguel 2 personer tur och retur=  2140 kr 
- Hotell 6 nätter = 5000 kr 
- Hyrbil 3 dygn (bokad hemifrån) = cirka 1000 kr 
- Hyrbil 1 dygn = 951 kr 
- Bensin Sao Miguel = 550 kr 
- Taxi flygplatsen - huvudstaden Ponta Delgada 114 kr * 2 resor = 228 kr 

Inträden 
- Terra Nostra garden  2 personer  =167 kr
- Caldiros, varm källa inträde 4 euro/ 2 personer = 80 kr 
- Poca de Beija, varm källa inträde 8 euro/ 2 personer * 2 tillfällen= 160 kr  

Sammanlagt: 14´000 kronor exklusive mat. Prisnivån för mat och vin är lite lägre än i Sverige.

 Topp 3

- Utsiktsplatsen ovanför tvillingsjöarna och kratern 
- Rastplatserna i Nordeste 
- Varma källan Caldeiros

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar