lördag 24 augusti 2013

Hwy 1- Kuststräcka NO.1Sommaren 2013 var vi på vår drömresa. San Francisco - Los Angeles - San Diego - Las Vegas. Mellan resmålen San Francisco och Los Angeles hyrde vi bil och självfallet blev det en roadtrip längs den berömda kuststräckan - Highway One. 
Vi reste längs med Highway One mellan 19-20 maj med övernattning i San Luis Obispo och Santa Barbara. 

Grejen med att ha bil och åka längs med highway one är att man bara kan följa instinkten och stanna när andan faller på. Och tro mig, det gör den hela tiden. Man bara vet att man är på en av de, och kanske till och med DEN vackraste platsen på jorden, man vill inte att det ska ta slut. En ny kurva kan innebära ännu en fantastisk vy som tar andan ur en. 

Man kan såklart välja att ta den motsatta vägen mot vad vi gjorde men det positiva med att åka från San Francisco mot LA (South) är att man kör på den yttersta vägen som är längst ut mot vattnet. Lite läskigt men otroligt häftigt. Skulle inte tro att det är samma känsla åt andra hållet. 

Köra bil i USA


Vi var väldigt nervösa över att hyra bil i USA. Vi har aldrig tidigare kört bil utomlands men det var precis som alla lugnande sa till oss inför vår resa. Det är lättare att köra bil i USA än i Sverige. I USA är tanken att man skall ta bilen överallt och därför är det inte svårt att hitta parkeringar och vägarna är hela och breda. Den största vägen vi körde på hade som mest nio filer vilket var mäktigt. Men då de flesta kör lugnt och försiktigt så det var inga som helst problem. 

Regler som skiljer sig från Sverige:
Notera att detta skiljer sig mellan olika stater men i Kalifornien fick vi lära oss att:  
- Man kan svänga höger trots rött om det inte kommer några bilar och inte finns någon skylt som förbjuder högersväng 
- Den som kommer först in i en fyrvägkorsning kör först, här gäller det att ta det försiktigt och läsa av situationen (högerregeln verkar alltså inte gälla här) 

Tanka: 
Första gångerna vi skulle tanka krånglade våra kort, vi förstod inte hur man skulle göra men man kunde inte heller tanka och betala efter. Det vi gjorde var att vi gick in i butiken och sa hur mycket vi skulle tanka för ungefär (man kunde gärna överdriva lite), de drog kortet och en preliminär summa, sedan tankade man och när man kom tillbaka drog de kortet igen och den exakta summan som tankningen gick på.

DAG 1

Första stopp: Montara state beach 
Ingen av våra reseguider hade tipsat oss om att stanna här. Ingenstans på internet hade jag hört om stranden. Men vi tänkte att vi stannar till och kollar, och tur var väll det. För enligt mig var detta det vackraste stoppen. Andra stopp: MontereyI Monterey stannade vi och åt lunch på piren Old fisherman's wharf som är som en minivariant av San Franciscos wharf. Här finns souvenirbutiker och restauranger och av naturliga skäl blev det skaldjur till lunch. Vi gick en kortare promenad och kollade in sjölejonen som vilade på en flytbrygga ute på piren men också på stenar i vattnet. Det var verkligen värt att stanna till i Monterey. 
Monterey är mest känt för Monterey bay aquarium som är ett av världens främsta och känd över hela världen. Det ligger en liten bit från wharfen. Man kör längs med vattnet på en gata som heter Cannary Row tills man kommer till den. De flesta som jag pratat med och som har åkt samma resa som oss tyckte att vi skulle passa på att gå in men vi valde att avstå. Mest för att vi ville prioritera annat på resan men också för att det inte tilltalade oss så mycket. 


Tredje stopp: Carmel 

På en kvarts körning från Monterey var vi i Carmel. Vi körde ner till stranden direkt. Det var egentligen inget speciellt. Sedan ville jag hitta ett hus som en av mina reseguider hade tipsat om men det var helt omöjligt. Vi körde runt ett tag bland de söta små husen men gav slutligen upp. Vi behövde åka vidare. 

Fjärde stopp: Det fjärde stoppet var oplanerat och tyvärr kan jag inte namnge den exakta platsen vi stannade på. Men det finns små stopp längs med hela vägen. Stanna så snart du vill njuta lite extra eller ta en bild. 

Femte stopp: Big Sur Big sur kallas den 48 kilometer långa kuststräckan som ligger söderut från Carmel. Men tro inte att det är en kort sträcka som man snabbt passerar. Dels tar den slingriga vägen minst en timme att avverka men räkna med betydligt mer än så för man bara måste stanna till och njuta. Ovan ser ni det mest självklara stoppet på sträckan. Efter bron är man inne i Big Sur:s nationalpark. Man kör genom bitar av skog men till 90% kör man på smala gator längs med kusten på helt nya höjder. Det var nu den vackraste kuststräckan enligt mig. Men jag måste erkänna att höjderna och det faktum att man kör på en väg som sedan stupar brant ner i vattnet är svindlande och jag mådde illa. 

Ett stopp kanske värt att överväga:
I San Simeon ligger något som heter Hearst Castle. En av de största, för att inte säga den största sevärdheten längs med kustvägen mellan SF och LA. Vi hade inte tid att stanna till på en rundtur men jag önskar att vi hade haft det. Vi tänkte att vi kanske kunde se lite från vägen och visst kunde man se slottet långt uppe på höjden men det var allt. Man kan bara komma närmre om man har en biljett för vägen är avspärrad och parkeringsplatsen ligger långt ifrån, sedan finns bussar upp till slottet. 

Boende första natten: Madonna Inn Hotell Madonna Inn and suites är så mycket mer än ett hotell. Det är en sevärdhet och väl värt att stanna till på även om man tänker bo någon annanstans. Hotellet är så pråligt och utsmyckat att man bara inte kan sluta stirra. Ju mer man tittar desto mer detaljer finner man. Varje rum är unikt inrett i olika teman. Vi bodde i det billigaste rummet och hade ett rum i orangea toner. Väggar, tak, matta, soffa och sängar. De dyra rummen kan vara runda eller helt klätt i sten och med porlande vattenfall. Vi kände inte att middagen på restaurangen på hotellet var värt pengarna som det kostade men vi unnade oss däremot en rejäl (fantastiskt lyxig) frukost innan vi drog vidare dag 2. 


DAG 2 

Första stopp: Lompoc 

Första stoppet såg jag mycket fram emot. Staden som skulle vara inbäddad i stora fält med blommor av olika slag. Men vi såg inte en blomma. Kanske var vi där vid fel tidpunkt. Eller uppenbarligen var vi det och jag blev verkligen besviken. Men det vägdes snabbt upp av att nästa stopp blev en riktig hit! 

Andra stopp: Solvang

Det kändes väldigt konstigt att vara i Kalifornien med den hetta och det klimat som var. Bara höra engelska med amerikansk accent men ändå befinna sig i en dansk stad där många skyltar var på danska och butikerna sålde danska wienerbröd. En riktigt häftig känsla var det och jag kärade ner mig totalt i den lilla staden och rekommenderar varmt ett stopp.

Tredje och sista stopp: Santa Barbara 
Här bodde vi andra och sista natten längs med highway one. Nästa stopp skulle bli Los Angeles. Vi bodde på den största gatan som går genom hela staden men det var en lång gata så man måste ändå ta bilen ner till stan. På kvällen åt vi middag på en restaurang som hade fått fantastiska betyg på tripadvisor och som jag rekomenderar starkt. Restaurangen heter Petit Valentien och ligger på 1114 State St Santa BarbaraCA 93190 och har prisgrupp medel, mellan 100-250 kr. Den ligger på en bakgata vilket kan vara bra att veta. 

Boende Santa Barbara: The Sandman Inn 

Även här var vi mycket nöjda med vårt hotell. Det var fräscha rum, bra frukost med stort utbud och den hade pool. Man kunde även låna filmer gratis i receptionen vilket kom lägligt eftersom att vi var så trötta efter alla dagens intryck att en lugn stund med en enkel komedi passade perfekt. 
 I Santa Barbara finns det precis som i de flesta städer längs med Kaliforniens kust en wharf stränder och båthamn nere vid vattnet. Det jag inte gillade med Santa Barbaras wharf var att det körde bilar på den vilket tog bort myskänslan. Stranden var heller inte så fräsch faktiskt. I övrigt var vi och kollade på country court house och det enorma fikonträdet. Fikonträdet var den häftigaste sevärdheten och egentligen kanske den enda som jag personligen ansåg värd att se. Annars fanns det inget direkt konkret som tilltalade mig i Santa Barbara. 
Budget 
För budget, se separat inlägg om hela resans budget här 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar