lördag 24 augusti 2013

Las Vegas - en lekplats för vuxna


Staden som aldrig sover. Nu tänker ni på New York. Och bilden ovan må vägleda er ditåt men jag skulle vilja skriva om det till Las Vegas. Här flödar pengarna. Men huvuddelen av turisterna är trots allt inte flådiga affärsmän och deras lyxfruar utan helt vanliga medelinkomsttagare som efter sin visit i Vegas inte längre kommer att vara medel, utan känna sig botten. För man kan räkna kallt med att ett besök i staden kostar, oavsett om man fastnar för spelet eller inte. För det är lätt att man rycks med i lyxen. Att unna sig. Man jobbar ju och sliter hela året - Once in Vegas. Och det som händer i Vegas stannar i Vegas. Det vittnar det tomma kontot om när man kommer hem om inte annat.

Las Vegas var sista anstalt på vår resa i USA 2013, Vi reste San Francisco - Los Angeles - San Diego - Las Vegas. I Las Vegas var vi 28-30 maj. 


Resan dit och hem  

Flygplatsen i Las Vegas heter Las Vegas McCarran International Airport och ligger 6 km från centrum. Det smidigaste sättet att ta sig till flygplatsen är att ta taxi. Det finns ingen anledning att anstränga sig för att hitta ett billigare färdsätt, kostar ca 100 kr

Hemresan- Flygbolaget Icelandair - rekommenderas starkt! Vi flög från Las Vegas via Reyjkavik- Seattle till Arlanda med Icelandair (förutom första inrikesresan som var med ett annat bolag). Vi var mycket nöjda. Det är en lång resa (ca 13 timmar flygtid) och då är man kräsen. Även om man är ung och älskar att resa vill man ha det lilla extra. Att man hade egen bildskärm med filmer, serier och musik var som en skänk från ovan när man bara ville att tiden skulle gå fort. Trevlig personal och maten (som inte ingick i priset) var åtminstone inte så dyr som bara flygmat kan vara, vi köpte en varm baugette med chips för 70 kr. Alkoholfri dryck ingick åtminstone.

Ditresa - Bussbolaget Greyhound 
Vi anlände till Las Vegas med Greyhound buss vilket var en av de värsta resorna vi varit med om. Det var skitigt och oerhört obehagligt folk på bussen. När jag var i USA 2007 minns jag bolaget som jämförbart med Swebus men det står jag inte längre för utan ber Swebus om ursäkt för jämförelsen. Busstationerna (åtminstone i Los Angeles, San Diego och Las Vegas) låg i områden dit ingen borde gå obeväpnad. Som tur var åkte vi under dagtid vilket gjorde att vi kom iväg med livet i behåll. Visst, att ta en bussresa med Greyhound kan hålla budgeten under resan i schack, det är billigt - men inte värt det enligt mig. Hyr en bil och håll i den hårt till sista dagen. Det är värt varenda krona. Läs mer om att hyra bil i USA i mitt inlägg: Highway One. 


Boende- Caesars palace   

Jag visste inte mycket om Las Vegas innan jag bokade resan. Jag visste att det var en lekplats för vuxna. Mycket spel och alkohol. Också visste jag att serien vänner hade varit där och då bodde de på Caesars Palace, därför var jag bara tvungen att bo där. Sedan om man kan kalla det för ett hotell är en annan sak. 

 Det var mer som att bo, ja i ett palats, eller på museum med skulpturer, eller ett shoppingcenter. I det som kallas Caesars palace finns nämligen restauranger (jag vet inte hur många), butiker, frisörer och teater. Och man har gjort taket som en himmel så det känns som att man går utomhus.

Rummen
Vi bodde i ett av de absolut billigaste rummen (ca 400 kr/ natt per person) vilket är billigt för att vara i Vegas och då har man inte så höga krav. Men det minsta man kan begära är väll ändå en dörr in till toaletten. Jag kan fortfarande inte fatta det. Två dygn var vi där och kunde inte gå på toaletten utan att den andre var tvungen att sätta på musik i lurarna. I övrigt var rummet fräsch men saknaden av toalettdörr förtog lite av lyxkänslan. 


Ett hotell med ett trevligt poolområde är mer eller mindre ett måste om man åker till Vegas. För på dagarna kan man inte gå långa promenader. Man ligger klubbad som en säl vid poolen. Det är på natten man behöver all energi för det är då staden lever upp. Vid poolområdet på Caesars palace kan man ligga gratis på de vanliga solstolarna om man är boende på hotellet. Man kan även låna handduk gratis. Man kan också hyra "sängar", antingen vid poolkanten eller några meter från och då med skynke runt. Men det var dyrt (tror det kostade ca 1000 svensk kronor), man kunde bara hyra för ett helt dygn verkade det som.

Ta sig runt 

Det fanns tydligen en buss som gick längs med The Strip och även en räls från hoteller Bellagio. Vi kollade inte upp detta vidare då vi bodde så pass centralt att vi kunde gå till det vi ville se. Bekväma skor är ett hett tips. Man blir som tokig när man springer mellan hotellen, man vill se allt och alla.


Sevärdheter 

I Las Vegas är det hotellen som är sevärdheterna. Det ena hotellet är galnare än det andra. Det arrangeras gratisshower på många hotell. Det finns tidningar med information om staden på hotellrummet när man anländer och där listas showerna. Här nedan beskriver jag de hotell/ shower som vi valde att prioritera att se under vår korta visit (efter rekomendationer från en limo-chaufför uppvuxen i Vegas). Samtliga på gångavstånd från vårt hotell Caesars palace.

Caesars Palace  


Vi bodde på Caesars palace så det blev automatiskt att man såg det hotellet. På bilden ser ni en staty som ligger i "The forum shops" på Caesars palace. Tydligen är det en show dagligen här då statyn kommer till liv. Skall vara uppskattad av barn.

Venetian 


En hyllning till Venedig. På andra plan har man gjort en kanal som slingrar sig mellan butikerna och restaurangerna. Och i kanalen kan man åka gondol. Detta blev mitt favorithotell. Helt galet!


Bellagio  


Blomhotellet. På bilden ser ni  receptionen där man har fyllt taket med blommor, inte äkta dock. Strax intill finns det däremot en inomhusträdgård med fullt med färska blommor och ett växthus.


Bellagio står för vatten- och ljudshowen utanför hotellet som man inte lär missa. Den går ofta, varje kvart fram till midnatt och sedan varje halvtimme om jag minns rätt.


Treasure Island 


Treasure Island har en show som även den säkerligen är omtyckt av barnen. Mest utifrån att det är sjörövare och sjörövarskepp med som sjunker och det skjuts kanoner och kommer eld. Sedan kan man disskutera om showen ändå är lite av en vuxenshow med tanke på musiken, rörelserna och de lättklädda kvinnorna. Men visst var den värd att se.

Miracle


Miracle ligger precis bredvid Treasure Island och vi råkade egentligen mest passera på väg tillbaka till vårt hotell. Men vi stannade till då eldshowen satte igång med full fart.

Utflykt - Grand Canyon 


Ett av världens största underverk. Jag hade skyhöga förväntningar. Slog på stort, en limousine kom och hämtade oss utanför hotellet, körde oss till flygplatsen, tog ca 10-15 minuter och sedan flög vi helikopter över Grand Canyon. Vi bokade "all american helocopter tour" genom sidan Vegas.nu. Flygesan dit tog 35 minuter, vi var på plats nere i Grand Canyon i 30 minuter, picknick och champange och sedan hemresa 35 minuter. Tur och retur alltså ca 1,5 timme. Det kan låta som för lite tid men det var så otroligt varmt, vi hade inte klarat att stanna mycket längre. Detta kostade oss 300 dollar per person. Man kan också välja att ta en busstur, det kostar betydligt mindre, ligger runt 110 dollar per person, men då tar det också betydligt mer tid, runt 12 timmar. Och tid är pengar som vi alla vet, beror på hur man värderar.På ditvägen fick vi se hoover dam. Man kan lugnt säga att det var en speciell natur. Först öken, någon väg som slingrar sig i övrigt öde. Tills det helt plötsigt dyker upp en stad. En liten klick för att sedan bli öde igen. Sen kommer en sjö, som för övrigt byggdes och tog 70 år att fylla med vatten. Också dyker Grand Canyon upp med sina stup och floden som slingrar sig mellan bergen.

 
På hemvägen flög vi över The Strip och såg bland annat vårt hotell ovanifrån.


Mat 

Vi åt ganska billigt under vår visit i Las Vegas. Vi gjorde som många och tog Las Vegas som sista stopp på en längre resa i USA och det var nog tur det. På slutet började det nämligen svida i plånboken. Hade man börjat med Las Vegas och ett fett bankkonto hade det varit svårare att stå emot. Men den sista dagen unnade vi oss att äta på hotellets (Caesars palace) buffé Bacchanal. Vi stod i kö i en och en halv timme för att få bord. Ändå var det en stor restaurang med många platser. Men det var uppenbarligen populärt. Det kostade 500 kr per person och det låter galet men det var faktiskt värt det. Buffén bestod av fem kök och dessertbord. Maten var indelad i amerikanskt, seafood, mexikanskt, japanskt och något mer som jag inte minns. Också ett dessertbord som i en dröm (synd bara att man var så mätt att man knappt orkade titta på den). Det var lyx och flärd. Alkoholfri dryck ingick.


Budget 

För budget, se separat inlägg om hela resans budget här 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar