lördag 16 april 2016

Lugnet och kanalerna i Giethoorn


2015 gick jag med i en grupp på facebook som heter "Earthporn" som lägger upp bilder på vackra platser över hela världen. Det finns vissa platser som återkommer ofta. Bland dessa utvalda är Giethoorn och Keukenhof i Holland. När jag suttit på facebook och sett bilder från dessa vackra platser har jag bestämt mig för att jag måste dit. Och våren 2016 blev det äntligen dags. Jag åkte till Amsterdam tillsammans med min mamma 30 mars-4 april och åkte till Giethoorn redan första dagen, jag kunde inte bärga mig. 

Interrailappen 

Efter tågluffen sommaren 2015 känner jag mig betydligt mer bekväm med att åka tåg i andra länder vilket underlättar resandet otroligt mycket, Men utan interrailappen skulle det vara så mycket krångligare. Appen är gratis att ladda ner. Med appen kan man se alla tågavgångar (utan wifi- alltså offline). Man kan söka med eller utan platsbokning. Med appen kan man i lugn och ro sitta och diskutera vilket tåg man skall ta. 

Ta sig dit 


När man kommer till Amsterdam central går man längst till vänster innanför dörrarna. Där hittar man informationscentret där man kan köpa tågbiljetter, Här får man bra hjälp. Förutom att köpa biljetter kan man även få tidtabell eller reseplanerare utskriven. 

Det tar två timmar till Giethoorn från Amsterdam. Man behöver byta två gånger. Först tar man tåget ca en 20 minuter (olika var man sedan byter till nästa tåg). Detta tåg tar sedan ca 1 timme och 15 minuter till Steenwijk. Där byter man till buss 70 som sedan tar det 15 minuter till Giethoorn. Tåget t/r till Geithoorn kostade 440 kr per person och bussen kostade 90 kr per person tur och retur. Vi tog ett tidigt tåg från Amsterdam, 07.37 för att hinna se så mycket som möjligt av staden. Vi var framme 09.30. Det går även att åka guidade turer till Giethoorn från Amsterdam men enligt guiden så åker de flesta turister kommunalt med tåg och buss från Amsterdam. 


När man kommer med tåget till Steenwijk håller man till vänster när man kommer ut från stationen. Så ser man snart busshållplatsen. Man kan köpa bussbiljetterna på tåget. 
När man kommer fram till Giethoorn med bussen går man längs med en större kanal där det finns hotell restauranger och båtar man kan hyra och köra själv (de har väldigt små motorer) eller åka gemensam guidad tur. Giethoorn 

Giethoorn är en annorlunda, mycket vacker och lugn stad. En stor anledning till det är att stadskärnan inte har några bilvägar. Enda sättet att ta sig fram där är att promenera eller åka båt. Det finns alltså hus som inte har någon bilväg anslutande till huset. Vi såg inte ens en enda cykel i stadskärnan då den består av så många små broar som försvårar framfarten. De senaste åren har turismen ökat. De flesta turisterna kommer från asien och det märktes faktiskt mycket tydligt under vårt besök i staden. Staden brukade tidigare stänga under lågsäsong men har numer öppet helger året om och 7 dagar i veckan från Mars till oktober. I Giethoorn bor 2600 fastboende och varje år kommer ca en miljon turister till den lilla staden. De flesta turister kommer i juli och augusti. 30% av de som bor i staden jobbar direkt med turism. Ca hälften av resterande jobbar indirekt med turism. Giethoorn har 180 broar och över 1000 båtar: 600 små hyrbåtar, 102 stora turistbåtar samt 500-600 privata.  

Eftersom vi var i Giethoorn under lågsäsong fanns det många båtar som låg förtöjda i väntan på alla turister. Otroligt nog brukar båtarna ta slut under högsäsong och man måste boka en båt innan man reser till staden. Det måste vara köer genom kanalerna. 

När vi kom fram till den vackra staden började vi med att ta en promenad. Sedan satte vi oss och tog en fika vid kanalen. Det var helt omöjligt att sluta fota under promenaden. Så otroligt vackert överallt. Kan bara föreställa mig hur vackert det kommer vara under sommaren. 
Missa inte Paviljongen som ligger mycket vackert i den stora sjön Det var efter Gloria Maris film som delvis utspelade sig i staden som Giethoorn blev känd 1985 och turisterna började hitta dit. Statyn som ligger i det allra mest centrala är av mannen som spelade huvudrollen i filmen. 

Äppelkakan verkar vara populär i Holland såsom i så många andra länder

Efter fikat tog vi en guidad båttur och fick lära oss mycket om Geithoorn. Båtturen tog en timme och kostade 6 euro per person.  


Bilden ovan är på ett hus som ligger på en ö mitt i den stora sjön i Giethoorn. Sjön är bara en meter djup och skapad av människor- precis som alla kanaler i staden. Ett roligt fakta som guiden berättade för oss är att mannen som byggde huset var alkoholist och han byggde ett garage på ön. Och det stod faktiskt ett garage där. Runt sjön växer det en massa vass som byborna använder till hustaken. 

Vi spenderade fyra timmar i Giethoorn varav vi under 1 timme åkte guidad båttur och ca 1 timme satt och fikade vid kanalen. Man behöver inte så lång tid då den vackra kärnan är liten och man går snabbt igenom den. 

1 kommentar:

  1. Tack för inlägget! Hjälpte oss mycket inför vår kommande resa till giethoorn./ cicci.bz@hotnail.com

    SvaraRadera