lördag 16 april 2016

Keukenhof - ett blomsterparadis


2015 gick jag med i en grupp på facebook som heter "Earthporn" som lägger upp bilder på vackra platser över hela världen. Det finns vissa platser som återkommer ofta. Bland dessa utvalda är Giethoorn och Keukenhof i Holland. När jag suttit på facebook och sett bilder från dessa vackra platser har jag bestämt mig för att jag måste dit. Och våren 2016 blev det äntligen dags. Jag åkte till Amsterdam tillsammans med min mamma 30 mars-4 april och åkte till Keukenhof sista dagen på resan. 

Vi valde att boka en anordnad dagstur från Amsterdam till Keukenhof. Vi ville se blomfälten på vägen till parken så vi tog en 6 timmarstur och bokade genom hemsidan GetyourGuide. Turen kostade 466 kronor per person (inkluderat inträde i parken som annars kostar 16 euro för en vuxen person). 

Vi blev upphämtade vid Victoria plaza hotel (som ligger mittemot centralstationen) 8.55. Det var extra smidigt då vi bodde på hotellet. 

Blomsterfälten 

I motsats till vad man kan tro så har holländarna inte för avsikt att pryda sina fält med tulpaner i olika kulörter för att locka turister, Holland säljer nämligen främst tulpanlökar och inte tulpaner. Därför blommar fälten bara en mycket kort tid för att spara energi i löken. Men kommer man runt slutet av april, början av maj kan man ha tur och lyckas tajma blomningen och jag kan bara föreställa mig (och googla mig till) hur vackert det är då. 

När vi kom till området runt Keukenhof (som är ett av de områden i Holland som odlar blommor (blomlökar), orten Lisse fick vi tyvärr bara se ett tulpanfält. Men vi fick se flera fält med andra blommor, Chauffören cruisade runt lite i Lisse innan vi kom till parken Keukenhof. 


Detta är ett tulpanfält! Det enda vi såg. Men det var faktiskt inte från bussen utan inifrån parken som vi fick se detta vackra fält. 


Keukenhof 
Keukenhof är en blompark som har öppet åtta veckor om året. I parken finns 7 miljoner lökar och 800 olika tulpansorter. De anställda i parken arbetar hela året om för med förberedelser för att de åtta veckorna parken har öppet skall hänföra dess besökare.Under de åtta veckorna har parken årligen över en miljon besökare. Precis när man kommer in genom huvudingången står ett "musikspel" som spelar hög musik.

När vi kom fram till parken berättade vår guide lite om hur parken är uppbyggd och sedan tog hon oss till parkens mitt varifrån vi sedan fick ströva själva. Vi hade sedan tre timmar på oss innan vi skulle ses vid ingången och ta bussen tillbaka till Amsterdam. Vi hade en väldig otur. Efter gårdagens fantastiska väder med ca 20 grader hade nu regnet och kylan tagit över. Direkt efter vår ankomst till parken började det spöregna. Så vi började med en av inomhus-utställningarna i byggnaden som ligger i parkens allra mitt, William-Alexander. Detta blev höjdpunkten av visiten i parken. Tulpaner i alla dess färger och former. Men även andra blommor som hyacinter, liljor, syrener och mycket, mycket annat.. Otroligt vackert.
Efter en stund lugnade regnet ner sig och vi tog oss utanför byggnaden. Vi började strosa runt i parken ett tag. Men eftersom det fortfarande regnade började vi med att besöka de andra inomhusutställningarna. Först kollade vi in på Oranje Nassau där man har utställning med olika blomarrangemang. 
Sedan gick vi vidare till inomhusutställningen Beatrix som har främst orchideer och som hade en utställning med inspiration av klädmode när vi var där. 
Efter inomhusutställningarna åt vi lunch och sedan, efter lunchen tittade solen äntligen fram. Vi kollade även in i Juliana/ Tulpomania där man hade en utställning om tulpanen. Hur den kom till Holland och dess ursprung. 
Efter regnet fick de anställda i parken skynda sig ut och stötta upp de enorma hyacinterna som blivit tyngda av allt vatten och börjat lägga sig ner. De satte stålpinnar rakt igenom blomman som stöd. Måste vara ganska många hyacinter i parken så nu hade de att göra ett tag..

Vad vore en Holländsk turistattraktion utan den obligatoriska väderkvarnen? 

Klockan 14 skulle vi ses vid ingången för hemfärd. När jag bokade bussturen till parken var jag orolig för att tiden i parken skulle vara för kort och att man inte skulle hinna se parken. Men det hade jag inte behövt vara orolig för. Parken är inte så värst stor och tiden var precis lagom. Bussturen tillbaka tog 45 minuter. Klockan 15.00 var vi tillbaka vid Victoria Plaza hotell. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar