söndag 8 november 2015

Cinque Terre - Pastellfärgade byar med stor charmSommaren 2015, 1-23 juni var jag och min kille ute och tågluffade i Europa. Vi valde att flyga både ut i Europa och hem till Sverige igen för att undvika längre tågresor. Vi köpte ett Interrailkort med fritt tågresande i 23 dagar och började vår resa i Amsterdam. Sedan tog vi oss till Belgien, genom Luxemburg till Tyskland, ett kort stopp i Frankrike, Schweiz och sedan Italien.

Tågluff: Stopp 15
Dag 12-13


Ditresa
Vi kom till Cinque Terre från Milano. Vi hade tänkt ta ett direkttåg och stod länge i kö på Milano station för att köpa biljetter men platserna var slut så vi fick ta mindre tåg som tog längre tid och krävde byten. 

Boende 

Vi valde att bo utanför själva Cinque Terre området och inte bo i en av de fem byarna. Vi hade inte bokat något hotell utan åkte direkt till La Spezia (vi valde att bo på den sidan Cinque Terre då vi sedan skulle vidare till Pisa). Vi gick av vid La Spezia station och bokade ett rum precis vid stationen på Mary hotell.
Utsikt från hotellfönstret mot La Spezia station 


Det var ett risigt hotell med pytteliten dusch men frukostbuffén var ganska bra. Fast absolut inte värt 90 euro/natt som det kostade. Vi sov där två nätter. 

Dag 12
La Spezia station
Själva La Spezia, där vi bodde är inte sevärt över huvud taget. Mycket risigt och nedgånget. Vi bokade rum på hotellet och sedan åkte vi direkt till första byn närmst La Spezia, Riomaggiore. Mellan La Spezia och Riomaggiore tar det 6 minuter med tåget.  

Riomomaggiore En sak som kan vara bra att veta är att tåget inte får plats på alla stationer längs med Cinque Terre vilket får till följd att delar av tåget kan stanna i tunneln vid vissa stationer. Är det mycket folk kan det vara klokt att vänta i början av tunneln. Riomaggiore ligger en kort promenad från stationen. Man går först uppåt en bit i staden och håller till höger (om man inte vill gå genom tunneln- se nedan). Man följer sedan promenadvägen. 

Tidigare kunde man ta till vänster från stationen och gå upp till en promenadväg som heter Rue dell Amore. Denna var mycket populär men är tyvärr avstängd sedan några år tillbaka pga rasrisk. 

Vill man ta den snabbaste vägen från stationen håller man direkt till höger när man kommer ut från stationen. På tillbakavägen hittar man tunneln genom att gå ner mot vattnet. När man når en "återvändsgränd" kan man ta vänster ner mot den klippiga stranden eller höger in i tunneln som går till stationen. 


Precis innan man kommer in i tunneln när man går från stationen finns det under dagtid en hiss man kan åka upp för om man vill gå vägen ovanpå tunneln. 


Första dagen köpte vi enkelbiljetter mellan stationerna. Det kostade 2.10 euro enkelväg/ person mellan La Spezia och Riomaggiore. Andra dagen köpte vi ett dygnskort för 12 euro/ person och då åker man gratis tåg och buss, wifi samt att man får vandra på vandringslederna. Men efter ett tag förstod vi att alla resor ingick i Interrailpasset. Som tur var kunde vi lämna tillbaka Cinque Terre kortet. Vi köpte dagen efter ett vandringskort för att koma ut en bit på promenadvägarna och få bättre bilder, detta kostade 7,50 /person. Däremot skall man veta att de flesta vandringslederna redan är avstängda pga rasrisk.  

Dag 13 

Nu hade vi en heldag att se fram emot i Cinque Terre. Vi valde att inte ta byarna i rätt ordning då jag var övertygad om att det bästa var att börja med de byarna som jag trodde var mest populära innan den största rusningen började. Det var nog klokt. Eftersom vi redan hade sett Riomaggiore började vi med Manarola för att sedan ta Vernazza. 

Manarola
I den lilla byn Manarola ligger båtarna längs med huvudgatan. 


Tidigare kunde man gå mellan byarna men promenadvägarna har spärrats utifrån rasrisk. Men man kan gå en bit bort för att få bra överblicksbilder över byn. 


Nu började det fyllas på med folk. Vi fick bokstavligen trycka oss in på tåget mellan Manarola och Vernazza. 

Vernazza
 


Monterosso 


Monterosso tyckte vi inte så mycket om då den inte kändes som en Cinque Terre by utan som vilket italiensk turistort som helst med långa stränder, trånga gränder och en massa restauranger med i princip samma meny. 

Riomaggiore 


Vi kunde inte låta bli att åka tillbaka till Riomaggiore som vi tyckt mycket om dagen innan då vi besökte byn underkvällstid. Men då hade vi inte haft sol. Vi var också mycket badsugna då frestade Riomaggiore mest. 
Corniglia 


Corniglia är den enda byn i Cinque Terre som inte ligger vid vattnet utan på en höjd. Enligt oss var det inget speciellt med byn. Visserligen var det fin utsikt men i övrigt var det smala gränder och färgglada hus som i de andra byarna. 

Man kan antingen ta sig till byn genom att gå i trappor eller åka minibuss upp till byn. Vi visste inte hur långt det var - och vi var trötta så vi tog bussen upp. Det tog bara några minuter upp till byn och kostade 2,50 euro/person. På vägen ner gick vi i trapporna. Detta tog ca 5-10 minuter. 

Cinque Terre  
De som innan vår resa frågade mig vad jag såg mest fram emot fick Cinque Terre till svar. Googlar man området får man upp bilder på färggranna byar som liksom smälter ner från klippor mot hav. Det ser så vackert ut. Jag räknade mer eller mindre med att bli besviken. För så vackert kan det väll ändå inte vara? Men jo, det var det faktiskt. 
Manarola blev Martins favoritby. Själv hade jag lite svårare att välja. Manarola, Vernassa och Riomaggiore var definitivt de vackraste enligt oss. Corniglia som ligger på en höjd var inget speciellt enligt oss, även om det var fin utsikt från byn. Monterosso kändes inte som en Cique Terre by utan som vilket italiensk turistort som helst med långa stränder och fulla turister.
Det tar bara några få minuter mellan byarna. Värt att veta är att det går både snabbtåg och mindre tåg mellan byarna. Snabbtågen stannar bara i Riomaggiore och Montesosso och inte inte i de mindre byarna. Men för säkerhets skull, använd appen så man inte hoppar på fel tåg. 

Av en händelse hamnade jag bredvid en guide på tåget mellan två byar. Jag frågade då henne vilken månad hon tycker är den bästa att besöka Cinque Terre. Hon svarade att Juli är för varmt, i juni är det mycket turister då många grupper kommer då. Hon ansåg att mars, april och maj är de bästa månaderna. Dock är vädret mer osäkert då. 

Fortsatt resa - Pisa   Gå vidare till inlägg 16 om tågluffen här 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar