lördag 14 november 2015

Pisa - och dess Torn

Sommaren 2015, 1-23 juni var jag och min kille ute och tågluffade i Europa. Vi valde att flyga både ut i Europa och hem till Sverige igen för att undvika längre tågresor. Vi köpte ett Interrailkort med fritt tågresande i 23 dagar och började vår resa i Amsterdam. Sedan tog vi oss till Belgien, genom Luxemburg till Tyskland, ett kort stopp i Frankrike, Schweiz och sedan Italien.

Tågluff: Stopp 16
Dag 14


Ditresa
När vi anlände till Pisa kom vi närmast från La Spezia utanför Cinque Terre. Resan däremellan tog endast en timme. 

Pisa Central 
Snabbt stopp 
Innan vi gav oss ut på vår tågluff kollade vi igenom de planerade stoppen. Vad det finns att se samt om det är värt att stanna en längre tid. Vad gäller Pisa så verkade alla vi pratade med som hade varit där och en del information på nätet vara överens. Nämligen att Pisa inte har mycket sevärt förutom Piazza dei Miracoli-området med bland annat det lutande tornet. Därför planerade vi endast in ett kort stopp på några timmar för att sedan resa vidare samma dag. 

Men eftersom att det lutande tornet ligger en bit från stationen och vi föredrar att promenera när vi reser till städer var vi tvungna att lägga ifrån oss våra tunga väskor. På stationen finns det ett bemannat bagageförvaringsrum och för oss kostade det 8 euro för två väskor. Sedan började vi promenera. Tar man den närmsta vägen från stationen till Piazza dei Miracoli (lutande tornet) tar det ca 30 minuter att gå. 

Dag 14 


Från stationen passerade vi Piazza Vittorio Emanuele och sedan tog vi huvudgatan Corsd Italia mot området Piazza dei Miracoli. 


Vi passerade över en bro. 


Efter bron kom vi in i gamla staden med trånga gator och små caféer. Sedan avvek vi en stund från den snabbaste vägen för att se några kyrkor som låg i närheten..  

Santa Caterina
Kyrkan S Zeno  

Runtom i staden finns delar av den stadsmur som för länge sedan upprättades för att skydda staden mot fiender kvar.

Terme Romane

Piazza dei Miracoli 

Äntligen framme vid målet! Piazza dei Miracoli (mirakeltorget) eller Piazza del Duomo (domkyrktorget) är ett område med fyra byggnader: Duomo di Pisa (domkyrkan), Battistero di San Giovanni (dopkapellet), Camposanto monumentale (kyrkogården) men inte minst den största av de största- Det lutande tornet. 

Jag mitt i området Piazza dei Miracoli
Dopkapellet till vänster och katedralen till höger. Bakom katedralen ser man det lutande tornet
Pisa Baptistry- Dopkapellet
Närmst i bild Duomo- Katedralen

En stor del av området Piazza dei Miracoli är täckt av gräs som det är högst förbjudet att gå på. Problemet är att gräsplätten precis framför det lutande tornet är perfekt att fota ifrån. Alla turister som är där är så sugna på den perfekta bilden att nästan inget kan stoppa de. Och trots att det går vakter i området som blåser i sina visselpipor och gör sitt bästa för att valla bort turisterna från de gröna plättarna så är folk snabba som blixten med att springa ut på gräset, när man inte tror att någon vakt ser för att ta en bild och sedan springa tillbaka till de stenbelagda områdena (mig inkluderad). 


Alla som kommer till området gör sitt bästa för att få den perfekta "ta emot tornet som håller på att ramla"-bilden. Eller någon annan rolig pose.  


Och det är underhållning på hög nivå att backa några steg och kolla på alla andra som ser riktigt löjliga ut i olika ställningar i jakten på den perfekta bilden. 

Staden 
Såhär i efterhand kan vi konstatera att beslutet att bara stanna till i Pisa för att sedan resa vidare var ett klokt beslut. Det var mäktigt att se det lutande tornet som ju ändå kan räknas som en av världens största sevärdheter. Men i övrigt kändes staden inte särskilt spännande och delvis ganska nedgången. Visst finns det en del fina gamla byggnader men i ärlighetens namn så har vi, efter att ha rest en del i Europa börjat se oss mätta på denna typ av sevärdheter. Inte minst efter att besökt landets huvudstad Rom som ligger i världsklass vad gäller mäktiga kyrkor och gamla lämningar. 

Fortsatt resa - Mot Toscana  Gå vidare till inlägg 17 om tågluffen här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar