lördag 23 juli 2016

Krka nationalpark - Naturupplevelse på hög nivå


Sommaren 2016 gifte jag mig. När jag och min blivande skulle välja vart vi skulle åka på bröllopsresan fick jag (som brukar vara den som lägger fram förslag på resmål) en sådan enorm beslutsångest. Så jag började fråga runt bland kollegor, vänner och folk jag träffade i olika sammanhang. Och de allra flesta tipsade faktiskt om samma land: Kroatien. Vi hade aldrig varit i landet och eftersom folk som varit det verkade så eniga om dess skönhet tänkte jag- varför inte? Började googla och blev otroligt sugen på nationalparken Krka och Plitvicesjöarna. Så vi bokade en veckas boende på ett hotell utanför Zadar (då Zadar ligger ungefär mittemellan parkerna fast vid kusten).  

Kroatien var andra stoppet och huvudresmålet under vår bröllopsresa i juni 2016 - efter Paris och innan Berlin.

Andra dagen- Krka 
Redan andra dagen hämtade vi hyrbilen inne i Zadar och åkte mot Krka nationalpark. Eftersom vägarna är så smidiga i Kroatien så gick resan väldigt snabbt. 8 mil på en timme. 


Köra bil i Kroatien

Att köra bil i Kroatien är verkligen hur enkelt som helst. Det är lätt att hitta och vägarna håller hög klass. Under det senaste årtiondet har Kroatien byggt nya motorvägar. Detta inte minst för att underlätta för turister som gärna bilar genom landet. Eftersom vägarna är så bra gjorda och på flesta håll nästan helt raka kan man köra i hög hastighet och under långa avstånd är hastighetsbegränsningen 130 km/h. Var dock försiktig med att köra för långa sträckor utan att stanna. Man blir ordentligt trött när man kör på de raka vägarna.  För att finansiera upprustningen har man satt upp vägtullar på motorvägarna. Det är inga stora summor det handlar om utan kan handla om runt 20-30 Kuna (30-40 kr, 2016). I vägtullarna betalar man med cash. När man kommer körande mot en vägtull skall man inte köra genom genomfarten längst till vänster där det står Nca då det gäller för personer med pendlarkort.  

Krka 
Krka är en helt otroligt vacker nationalpark som sträcker sig från Sibenik och sju mil norrut i landet. Många små och flera stora vattenfall, lummig natur, spontade promenader och utsiktsplatser. I Krka är det tillåtet att bada, till skillnad från i Plitvicesjöarna där det är förbjudet. De mest besökta (och de mest tillgängliga delarna) av Krka är Skradinski Buk och Roski Slap.
Inträdet till parken kostar 110 kuna per person (150 kr) och då gäller biljetter för hela parken.  

Krka - Skradinski Buk

Parkering 

Det finns två entréer om man vill ta sig till vattenfallet Skradinski Buk och dess närområde. Den ena ingången heter Skradin. Här parkerar man bilen gratis och under sommaren går det sedan båtar till nedre delen av vattenfallet. Vi passerade den entrén senare under dagen på väg mot Roski slap men vi är ganska övertygade om att det är smidigare att parkera vid den entrén som vi valde - Lozovac. 


Jag på parkeringen i Lozovac
Lozovac ligger ca 1 km från vattenfallet och här kan man köpa entrébiljetter till parken och det finns restauranger. Från parkeringen går det var 15:e minut en lokalbuss (som ingår i entrébiljetten). Det tar bara några minuter nerför serpentinvägar men jag rekommenderar inte att gå istället då det är väldigt brant ner. 
Vid entrén Lozovac finns restauranger och butiker. Härifrån går även en lokalbuss ner till vattenfallet. 
När man kommer med buss från entré Skradin och börjar gå mot vattenfallet kan man efter en kort bit välja att antingen gå rakt fram och ta den snabbaste vägen eller gå in i skogen till höger. Man ser tydligt början av promenaden som är spontad och ser otroligt inbjudande ut. Vi valde att ta den promenaden på vägen till vattenfallet och den snabbare vägen tillbaka. 

Först lite bilder på ditvägen - den spontade promenaden som var helt otroligt vacker... (klicka gärna på bilderna för att se de i större format) I Skradinski Buk ligger ett vattenfall som man kan bada framför. Precis vid vattenfallet finns även restauranger som serverar lättare luncher, pannkakor och glass. När vi kom fram till vattenfallet satte vi oss och åt varsin pannkaka och sedan gick vi runt och fotade och njöt av att vara på denna vackra plats. 


Efter ett tag började vi ta oss tillbaka mot bussen för att hämta bilen och åka vidare mot nästa vattenfall. Vi tog den snabbaste vägen tillbaka och fick se vattenfallets början och en vacker utsikt. 
Från Skradinski Buk kan man ta en båt på antingen två eller fyra timmar som långsamt tuffar genom nationalparken. Fyratimmars kostar 130 kr per person. Den går först till den lilla ön som ligger mitt i parken med ett kloster på och sedan till Roski slap. Först hade vi tänkt åka den men ångrade oss då den tar så lång tid, den stannar länge vid klostret och sedan ser man inte mycket av vattenfallet Roski slap nedifrån utan man behöver komma upp på en höjd. Så vi struntade i det. 
Skradinski Buk till Roski slap 
Efter Skradinski Buk valde vi att ta bilen till Roski slap. Det tog bara 50 minuter på slingringa vägar och genom små byar.


Krka - Roski slap 

Parkering 
När man kommer nerför backen mot vattenfallet står personal där och kollar entrébiljett. Sedan smalnar vägen av och man får köra över en bro där man inte kan möta någon bil. Tror att personalen håller kolla från varsitt håll så inte två bilar från vardera håll åker upp på bron samtidigt. Sedan när man kommit över bron finns en liten parkering som är gratis att stå på.Vid Roski slap finns två utsiktsplatser. Den ena leder upp mot grottan. Själva grottan i sig var inte så märkvärdig (dessutom fungerade inte lyset när vi var där så vi såg inte mycket). Men däremot är den branta (och väldigt ansträngande) promenaden uppför en vacker trätrappa otrolig med en fantastisk utsikt. Härifrån kommer man rakt ovanför vattenfallet.

Andra klättringen man kan göra är uppför ett berg som ligger framför vattenfallet. Härifrån ser man ännu tydligare att vattenfallet är i olika steg. Klättringen hit upp är lite svårare då den består av berg och endast första biten har reling så resten av klättringen har man inget att hålla i sig i.
Går man rakt fram från parkeringen, nedanför vattenfallet kommer man till en restaurang som serverar lättare måltider och fika. Restaurangen ligger precis bredvid en sjö med ytterligare ett vattenfall. Rekommenderar verkligen att ta en paus här.Läs mer om mitt intryck av landet, folket och maten i inlägget om Kroatien här 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar