söndag 24 juli 2016

Plitvicesjöarna -Magisk naturupplevelse


Sommaren 2016 gifte jag mig. När jag och min blivande skulle välja vart vi skulle åka på bröllopsresan fick jag (som brukar vara den som lägger fram förslag på resmål) en sådan enorm beslutsångest. Så jag började fråga runt bland kollegor, vänner och folk jag träffade i olika sammanhang. Och de allra flesta tipsade faktiskt om samma land: Kroatien. Vi hade aldrig varit i landet och eftersom folk som varit det verkade så eniga om dess skönhet tänkte jag- varför inte? Började googla och blev otroligt sugen på nationalparken Krka och Plitvicesjöarna. Så vi bokade en veckas boende på ett hotell utanför Zadar (då Zadar ligger ungefär mittemellan parkerna fast vid kusten).  

Kroatien var andra stoppet och huvudresmålet under vår bröllopsresa i juni 2016 - efter Paris och innan Berlin.

Femte dagen- Plitvicesjöarna 
Femte dagen i Kroatien var det äntligen dags att åka till den andra nationalparken- Plitvicesjöarna. Vi tog bilen från hotellet i Zadar och gav oss ut på motorvägen. Resan tog 1,5 timme och gick över och igenom en bergskedja för att sedan hålla sig på höga höjder. Vi åkte även genom en tunnel som var 5,7 kilometer lång. 

Köra bil i Kroatien

Att köra bil i Kroatien är verkligen hur enkelt som helst. Det är lätt att hitta och vägarna håller hög klass. Under det senaste årtiondet har Kroatien byggt nya motorvägar. Detta inte minst för att underlätta för turister som gärna bilar genom landet. Eftersom vägarna är så bra gjorda och på flesta håll nästan helt raka kan man köra i hög hastighet och under långa avstånd är hastighetsbegränsningen 130 km/h. Var dock försiktig med att köra för långa sträckor utan att stanna. Man blir ordentligt trött när man kör på de raka vägarna.  För att finansiera upprustningen har man satt upp vägtullar på motorvägarna. Det är inga stora summor det handlar om utan kan handla om runt 20-30 Kuna (30-40 kr, 2016). I vägtullarna betalar man med cash. När man kommer körande mot en vägtull skall man inte köra genom genomfarten längst till vänster där det står Nca då det gäller för personer med pendlarkort.  

Plitvicesjöarna 

Krka var verkligen otroligt vackert och efter vår visit där några dagar tidigare hade jag svårt att tro att Plitvicesjöarna skulle kunna leva upp till den dagen. Men den överträffade med råge. Självklart har jag  inte varit i hela världens nationalparker - långt långt därifrån men det spelar ingen som helst roll för  jag vågar ändå lova att det här är en av världens absolut vackraste nationalparker. Den hamnar utan tvekan på vår topp tre lista över alla platser vi någonsin besökt, inte illa! Plitvicesjöarna var helt obeskrivligt vackert och eftersom en bild säger mer än tusen ord (och jag saknar ord för att beskriva denna plats) kommer jag låta flera bilderna tala för sig själva. 

Entré 2
Parkering 
Det finns två entréer till parken. Entré 1 ligger längst ner i området vid det största vattenfallet och härifrån går tåglinje 1-2. Entré 2 ligger ungefär i mitten och det är från parkeringen bara en kort promenad till både båt och tåglinje 1-2 och 2-3 som tar en runt i parken. Att parkera i Plitvice kostar 7 Kuna (10 kr) per timme. 

Vid entrén finns flera restauranger, biljettkassa och information. Ta sig runt
För att förtydliga det jag skrev ovan. Parken är stor och på en dag hinner man faktiskt se hela parken men man kan inte promenera hela dagen. Då krävs flera dagar. Parken består av grönskande natur, vattenfall och sjöar - i olika trappsteg- på olika höjd. Går man nerifrån och uppåt stiger man alltså högre och högre upp. 


Skyltarna finns lite överallt i parken och visar på vilken höjd (vid vilket steg man befinner sig)

I parken finns flera båtlinjer. En väldigt kort linje som korsar en sjö och tar en från P1 till de- enligt oss - absolut vackraste delarna av parken i P2. Dessa båtar går ofta - med bara några minuters mellanrum och tar bara 2-3 minuter (man ser ju på bilden att det inte är någon lång sträcka). Denna linje trafikeras mellan 7-20.  

På bilden sitter min man på P1 sidan och med båtarna som man ser kan man ta sig till andra sidan sjön- P2. 
Det finns även en båt som tar en mellan stationen P2 och P3. Denna resa tar 15 minuter och båten går var 30e minut). Denna linje går mellan 8-18.30/19. Det går också ett tåg (minibuss) genom parken. En linje går mellan ST 3 (längst upp i parken) och ST 2 (mitten av parken) och en går mellan ST2 (mitten av parken) till ST1 (längst ner i parken). Man måste alltså byta vid ST 2 om man skall ta sig från stationen längst upp till stationen längst ner i parken. 
Bussarna går mellan 8-18.30/19/19.30 (olika för olika linjer). 
Vår dag 

Vi parkerade bilen vid entré 2 där vi köpte biljetter och sedan gick vi ner till ST2 och vidare in i parken och tog båtlinjen mellan P1 och P2. Här började vi vår promenad. 


Båtstationen på P2- sidan
Vattnet är - som på de flesta ställen i Kroatien- helt klart och man ser ända ner på botten 

P2 är ett område med slingrande spontade promenadvägar kantade av små sjöar och vattenfall. Vi lyckades få en del bilder med ganska lite folk på i början men efter ett tag hopade sig en massa turister och det blev ganska trångt. 


Sen gick vi upp till ST3 vilket var en ganska jobbig promenad som gick mycket uppför och tänkte äta lunch där. På kartan stod det nämligen att det finns en restaurang där. Men tydligen är den inte alltid öppen så vi fick ta tåget ner till ST2 och äta lunch. Det var väldigt irriterande då vi förlorade en massa onödig tid. 

Men efter lunch åkte vi tillbaka till ST3 (alltså längst upp i parken) och tog en promenad. Här uppe var det större och luftigare och inte lika mycket folk. Sjöarna är större och man går bitvis på träspont men även inne i skogen på slingrande stigar. 

På vissa platser kommer man så högt upp att man får en helt makalös utsikt. 


Efter att ha sett den mellersta och övre delen av parken promenerade vi tillbaka nedåt till båthållplatsen P2 och tog den längre båtlinjen till P3 (de nedre delarna av parken). Båtturen tog 15 minuter. 

Även i den nedre delen av parken är det spontade promenadvägar men man går även en del på stigar längs med sjöar. Här nere finns en grotta (som man beträder på egen risk). Här ligger också parkens högsta vattenfall och när man tar promenaden från det högsta vattenfallet till station 1 - där tåget går ifrån tar man så mycket höjd att man får en otrolig översikt över sjöar, spont och vattenfall. 


Vid båtstationen P3
Grottan som beträds på egen risk


Parkens högsta vattenfall- bered dig på att bli blöt om du tänker gå näraLäs mer om mitt intryck av landet, folket och maten i inlägget om Kroatien här 

2 kommentarer:

  1. Hej! Vilket bra inlägg. Kostar det någonting att åka båtarna och allt som var inne vid Plitvices?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, ledsen för sent svar. Får tydligen inte information om kommentarer till min mejl så har lyckats missa din fråga. Som jag minns det fick vi betala för parkering samt inträde till parken. Ganska säker på att det ingick i kostnaden för inträdet att få åka båtarna :)

      Radera