söndag 17 juli 2016

Paris -övermäktigt men sevärt


Jag har besökt Paris två gånger. (Var i och för sig i Paris även som liten med min familj, men det besöket räknar jag inte då jag inte minns så mycket). Så jag räknar besöket 2012 som mitt första besök i staden. Jag var då där tillsammans med min pojkvän. I ärlighetens namn lyckades staden inte göra något bättre intryck på mig och jag avslutade resan med att mer eller mindre lova att aldrig komma tillbaka. Mycket (till största del) då folket i staden var allt annat än turistvänliga. Man känner sig helt enkelt inte välkommen. En annan anledning var att staden är för stor för min smak. Övermäktig.  

Men ändå (tack vare fotbolls EM och min oändliga kärlek till min nyblivna man) hamnade jag återigen i Paris första dagarna av vår bröllopsresa i juni 2016. Och i och med detta fick Paris en ny chans att göra intryck på mig- men jag står fast vid min första analys och säger det igen- jag har inte för avsikt att återkomma till staden. 

Visst har den viss charm utifrån att den har flera stora, mäktiga sevärdheter. För inte ens jag kan förneka att Eiffeltornet ändå är sevärdheternas sevärdhet.  

Paris var första stopp under vår bröllopsresa i juni 2016 - följt av Kroatien och Berlin. 

Resan hit 
När vi åkte till Paris flög vi båda gångerna till och från flygplatsen Beauvais som ligger en bit utanför staden. Antingen kan man köpa biljetter till flygbussen inne på flygplatsen i automater eller så går man ut från flygplatsen går man till vänster. Flygbussen går till Port Maillot. Bussresan tar 1,5 timme och kostar (2016) 34 euro per person tur och retur. Därifrån kan man ta tunnelbana. 

Boende
Under vår första visit i staden bodde vi i området Montemarte på hotellet Amarys simart vid stationen Marcadet Poissioners. Jag sänder härmed ut en stor varning. Bo inte här! Så nu har jag varnat er. Skitigt, obehagligt område där polisen ständigt har jobb att göra. 

Hotell Innova 
Andra gången bodde på på hotellet Innova vid stationen Pasteur. Hotellet var lite i det dyraste laget utifrån vad man fick. Tre nätter två personer 401 euro. Ganska tråkiga rum med riktigt hårda sängar. Men läget var bra med endast 10-15 minuters promenad till Eiffeltornet och området kändes tryggt och säkert. 


Tips Om jag skulle rekommendera andra som skall till Paris var man skall bo skulle jag rekommendera att man bor i området runt stationen St Michel Notre Dame eller vid stationen Abbesses som ligger uppe vid Sacre Coeur. Observera att man inte bör boka för långt från den stationen runt kyrkan Sacre Cueur då det finns områden bara någon/några stationer därifrån som är riktigt obehagliga med mycket kriminalitet. 


Området runt stationen St Michel Notre dame är att rekommendera. Mysigt område med bra restauranger. 

Mat 
Fransk mat skall vara en av de bästa i världen. Känt bland annat för sina sniglar, grodlår, crepe, löksoppa, croissant och baugetter. Jag har inte vågat mig på att testa sniglar men grodlår har jag smakat och det smakar ungefär som kyckling. 


Crepe kan man äta på restauranger eller köpa i stånd ute på gatan. 

Löksoppan gjord på gul lök, buljong och smält ost som man på många restauranger kan hitta som förrätt är att rekommendera
När man reser runt i Europa så har alla länder sin egen frukostkultur. Frankrike är ju croissanternas hemland och de smakar faktiskt som allra bäst just här. En typisk frukost i Paris är croissant (såklart), en bit bröd med marmelad och omelett, te/kaffe och juice. 


Men jag har hittat en riktig lyckoträff som jag kommer ägna mycket tid åt att försöka efterlikna hemma. En supergod fruktig öl som heter Monaco. Första gången vi var i Paris skulle min kille testa en ny öl, han var lite vågad och testade en som han inte kände igen. Han fick in en knallröd dryck som han inte tyckte var god. Jag älskade den!! Men dum som jag var skrev jag inte upp namnet. Under andra besöket i staden fyra år senare lyckades han redan första kvällen göra exakt samma misstag som sist och nu fick jag veta att ölen hette Monaco. Det är tydligen en blandning av öl och någon slags fruktlikör. Eventuellt något mer. 


Jag första kvällen under vårt besök i staden 2016- mycket nöjd att ha hittat den goda ölen som vi upptäckte under vårt senaste besök i staden. 

Folket 
Som tidigare nämnts så hamnar staden långt bak i min lista över favoritresmål och detta skyller jag till nittio procent på parisarna själva. Jag har aldrig varit med om maken till snoffsiga och ovälkomnande invånare och tillsammans lyckades dem göra vårt första besök i staden till en enorm besvikelse. Talar man franska har man troligen större chans att välkomnas. Men ska man turista i staden får man räkna med att bli utpekad som just en tillfällig gäst som inte har lika stor rätt till staden som invånarna själva. Andra gången får jag ärligt säga att det inte var lika illa. Sen om det hade att göra med att invånarna förändrats eller om det berodde på att vi var där var mitt i ett puttrande fotbolls EM och långt ifrån de enda svenskarna -kan jag inte svara på. 


Ta sig runt - Metro 

Säga vad man vill men Paris har en hel del stora sevärdheter. Staden är stor så är man i Paris över en weekend är det ett måste att ta sig runt kommunalt om man vill hinna se allt. För man hinner faktiskt med att se det viktigaste under en weekend om man är effektiv. Att åka tunnelbana i Paris är smidigt- om man är bra på att läsa metrokartor. För Paris metrokarta är lika övermäktig som staden själv. Jag fick panik när jag kollade på den och lärde mig aldrig att navigera i staden. Dock kan nämnas att min man tyckte det var lätt att navigera och att det är lättare att ta sig runt i Paris än i Stockholm just utifrån alla knutpunkter. Staden är också väldigt kompakt och det är inte långt mellan stationerna. På vissa stationer kunde man faktiskt till och med se till nästa station. 
När vi var i staden 2016 kostade ett dygnspass med metro 11 euro per person.Tredygnskort kostade 25 euro per person. Observera att när man köper dygnskort går den ej på antalet timmar utan dygn. Vilket innebär att köper man en biljett klockan 22 så har man betalat för ett dygn men får bara två timmar. Metrokorten är löjligt små så var vaksam så ni inte tappar bort den lilla pappersbiten. 
Med metrokortet kan man även åka med RER tågen (som Sveriges SJ tåg) och Trams (spårvagn). Att åka Trams är att rekommendera då de går ovan mark och man hinner se mycket. 


Sevärdheter 


Promenadtips: 
Under vårt andra besök i Paris hade vi som sagt redan sett alla de största sevärdheterna sedan innan men vi hade tid över och kände för en promenad i staden. Vi började en av dagarna med frukost vid Eiffeltornet och sedan promenerade vi bort till Triumphbågen som ligger inte långt därifrån. Sedan promenerade vi längs med Champs Elyssé, vidare till Louvren och Notre Dame. En lugn promenad på ca 2-3 timmar. Men har man lite mer tidsbrist och vill hinna se så mycket som möjligt rekommenderar jag som sagt att man tar sig runt kommunalt- men har man tid är det mysigt att strosa. 


Eiffeltornet 


Som nämnt och som alla redan vet är Eiffeltornet ett av världens största sevärdheter. Och egentligen finns det inget att säga om detta magnifika monument som inte redan har sagts tusen gånger. 

Kön för att åka upp med hissen
Utsikt från Eiffeltornet 
Däremot kan man fundera på hur man gör sitt besök så effektivt som möjligt utan att behöva slösa bort en hel dag i kö. När vi var vid Eiffeltornet första gången var vi där en halvtimme innan öppningen. Redan då var kön extremt lång. Men trots detta gick det väldigt snabbt. Kön till hissen tar självklart längre tid än kön till trapporna. Vi valde att gå de fösta två etapperna och sedan ta hiss den sista biten (man kan inte ta trapporna sista etappen). På första etappen finns ett fik och en souvenirbutik. Personligen tycker jag inte det är värt att gå upp i tornet. Det viktigaste är ju att se tornet och det gör man ju inte där uppifrån. Tips är att gå till utsiktsplatsen Trocadero varifrån man har en tydlig utsikt över tornet och parken bakom. 

Utsikt från utsiktsplatsen Trocadero

Notre Dame 


Notre Dame ligger ute på ön Ile de la Cité. Härifrån är det sedan en kort promenad till Louvren.

Louvren 

Under vårt första besök i Paris var vi vid Louvren redan första kvällen vi kom till staden. När vi äntligen kom fram hade det hunnit bli ganska mörkt men det var ännu öppet. Vi gick in i pyramiden och njöt av att luta huvudet bakåt och fascineras.

Sedan insåg vi att man kunde gå ner för trapporna och sedan ta höger. Där låg ett shoppingcenter. Vi hörde lugn klassisk musik och sedan såg vi den, Pyramiderna möts. Att gå hit en sen kväll då stället är nästintill tomt rekommenderas starkt. Riktigt mysigt och vi var nästan ensamma. 


Vi ville se Louvren även under dagtid så vi återkom en andra gång 2012 men var även här 2016. En mycket vacker sevärdhet. Men har man för avsikt att se den berömda Mona Lisa får man antingen förbereda sitt besök en god tid innan avresa eller acceptera att man kommer få stå i en mycket lång kö. 


Triumfbågen (Arc de Triomphe)  

Triumfbågen är ytterligare en mycket stor och känd sevärdhet i Paris. Den ligger mitt i Paris största rondell och tolv breda avenyer strålar ut från den, och självklart lika många avfarter.. 

Jag sitter och funderar över rondellens trafikregler och njuter av utsikten över Triumfbågen 
Här satte vi oss och bara gapade över trafikkaoset och ställde oss frågan om det ens fanns några regler för hur man  kör i den enorma rondellen. Det finns inga linjer mellan körfälten. Livsfarligt. När jag var och bilade med min familj när jag var liten körde vi bil genom Paris en natt och min pappa fick fullkomlig panik när han körde i rondellen och visste inte hur han skulle ta sig ur den. Fullt förståeligt.  


Sacre Coeur & Montmartre 

Den pampiga basilikan Sacre coeur ligger på toppen av kullen Montrartre som är den högsta punkten i staden. Hit upp tar man sig genom att gå uppför tusentals trappsteg och sedan antingen ännu fler trappsteg eller ta linbanan som bara går den sista lilla biten upp till toppen. Tips att åka till tunnelbanestationen Abesses och passa på att besöka takbaren som ligger i närheten innan eller efter man besöker basilikan. Läs mer längre ner i inlägget. 

Många stora konstnärer har hittat inspiration från stadsdelen Montmartre. Bland annat Van Gogh och Picasso. Och konstnärer finns där än idag. Området är fullt av små mysiga gränder och torg. Place du Tertre är ett torg som faktiskt kallas just konstnärstorget då det är fullt med konstnärer som sitter där beredda att måla ett porträtt av den som önskar ett. Här uppe finns även mysiga restauranger och caféer. 


Place du Tertre 
Utsikten från kullen- motsatt håll från basilikan och Eiffeltornet
Vid vårt första besök såg vi två nygifta par som var så vackra och såg så lyckliga ut. Tydligen är det populärt att gifta sig här vilket inte är svårt att förstå. Härifrån har man även en fantastisk utsikt över staden.Moulin Rouge 

I Montmartre ligger även den berömda kabaré- teatern Moulin Rouge, Affärskvarteret - La Defense

En liten annorlunda del av Paris, lite mer modern och lite mindre pittoreskt. Missa inte att man kan se hela vägen till triumfbågen som måste ligga flera kilometer bort.

Parc des Buttes Chaumont

Denna park ligger mitt i staden och i ärlighetens namn så sprudlade det av kärlek under vårt besök. Det gick par hand i hand vart man än såg och här låg många kära och vilade tätt. På toppen av berget kan man stanna till och vila i kärlekstemplet och njuta av utsikten över Montemarte och Sacre ceur.  
Place de Republique 

Place de Republique är ett stort tog. I mitten av torget står statyn Marianne. Nedanför henne står ytterligare tre statyer som står för Frankrikes motto: frihet, jämlikhet och broderskap. När vi var i Paris 2016 var det bara drygt sex månader efter det fruktansvärda terrordådet den 13 november 2015 då bomber och skottlossning satte skräck på staden och dödade över hundra personer. Efter dådet fick statyn och torget bli en minnesplats för alla de personer som mist sitt liv och fortfarande då, ett drygt halvår senare fanns det färska blommor, ljus och foton på platsen. Lite mindre turistiga sevärdheter..

Under vårt andra besök i staden ville vi gärna, förutom att se de största sevärdheterna igen också se något nytt. Så jag satt hemma innan avresa och googlade runt och fastnade för fyra ställen jag tyckte verkade värt att leta reda på. 

La Champagne a Paris (Lite av landsbygden) 
Egentligen var det bara några huslängor med fina kedje-/radhus som påminde om mer lantlig arkitektur. Är kanske inte värt någon större omväg för att se detta men har man vägarna förbi så var det ändå ganska fint. 

Verkar inte vara några andra turister som hittat hit och här bor privatpersoner (som har det bra ställt). Det roliga var att runtomkring de fina längorna låg riktigt risiga komplex och mindre vackra byggnader. Kändes lite som att komma in i ett gated-community utan grindar. 
Hitta hit: Metro Porte de Bagnolet, ligger mellan Boulevard Mortier, rue du Capitaine och rue Géo Chavez. 


Takbar i Montemarte 

Det här däremot var en riktig höjdare. Till och med min man som i regel inte överöser med lovord kunde inte hålla sig. Vilken pärla. 

Paris har inte många utsiktsplatser. Skyskrapor är nämligen förbjudna i nästan alla stadsdelar i Paris. Detta för att de byggnader som skall sticka ut från stadsbilden skall vara monument. Vilket i och för sig är klokt. Men önskar man sätta sig ner med en drink och njuta av denna stilrena stadsbild kan man ta sig till hotellet 7th takbar i Montemarte. Bra drinkar och fantastisk utsikt. Här sitter jag med en god drink och njuter av utsikten. Stolt över att ha googlat fram denna pärla. 
Hotell 7th med dess fantastiska takbar rekommenderas starkt
Hitta hit: Metro Abbesses, inte långt från stationen. Längst bort på gatan Joseph de Maistre nummer 12-14. Ligger på ett hörn där gatan korsar en större gata. 


Paris High Line - Promenade Planteé 

Jag har själv inte varit på High Line i New York men jag har sett den på tv och vårt resesällskap (min mans vän- som var med oss för att se fotboll) har varit där. Tydligen är New Yorks High Line från början inspirerad av den Parisiska stadspromenaden Promenade Planteé.


Ingången bakom operahuset vid metro Bastille
Det som en gång var ett järnvägsspår från tågstationen Bastille (som numer är ett operahus) har förvandlats till en grön promenad sju meter ovanför marken. Vår resekompis gjorde såklart en jämförelse med den i New York och där har man gjort promenaden snäppet vassare med cafeér m.m. Men promenaden i Paris är å andra sidan inte lika turistig som den i NY och vi fick den nästan för oss själva. Förutom några Parisare som var ute på en promenad eller tog en joggingtur. 

Hitta hit: Metro Bastille. Gå mot operahuset. Ingången från detta håll ligger precis bakom operahuset. 


Kyrkogården Pére-Lachaise 

Alltså det är något mäktigt med kyrkogårdar. Jag har under flera resor åkt till olika kyrkogårdar då de kan se så olika ut i olika delar av världen- och även inom Europa. På Island planterar man träd på gravarna så det tydligt går att se var de gamla gravarna finns. I Italien har man ofta konst på sina gravar och i Frankrike ja.. jag vet ju inte om flera kyrkogårdar i Frankrike ser ut såhär men Pére-Lachaise var mäktig med sin stora gravstenar som mer liknade hus. Kollar man på en karta över Paris ser man att den är större än de flesta parker i staden. De flesta gravar var familjegravar med enorma gravstenar (små hus). Stora, i mörk sten. De står tätt, tätt och får det att likna scener ut en obehaglig skräckfilm. Mäktigt men även jag, som ändå inte är lättskrämd tyckte till och med att det var lite obehagligt. 

På höjden, ungefär i mitten av kyrkogården ligget kapellet och där finns även minneslunden. Utflykter utanför staden 


Monéts Trägård 
När jag som 13 åring var på en roadtrip i Europa med min familj såg jag mest fram emot Monéts trädgård efter ett ha läst barnboken Linnea i målarens trädgård. Väl där visade det sig att trädgården hade stängt. Detta kom jag aldrig riktigt över och jag visste att jag tvunget måste åka dit vid annat tillfälle. Tio år senare, med enorma förväntningar var det äntligen dags. Och jag blev inte besviken. Se bilderna och du förstår. 

Trädgården var magnifik och jag bara älskade den. Vi hade förbokat biljetter så vi slapp kön in som var ganska lång. Och bara ett visst antal personer släpps in i parken åt gången så hur snabbt kön går beror på hur många som lämnar. Vi stannade ett bra tag och riktigt njöt. Efter vårt besök insåg vi att nästa buss skulle dröja så vi valde att promenera tillbaka till stationen Vernon. En timmes mysig promenad. 


Här är jag nöjd. Äntligen befinner jag min i Monets trädgård (2012)
Ta sig hit: Vill man ta sig till Monéts trädgård från Paris ska man ta tåget från stationen St Lazare. Man köper en biljett till Vernon (vi betalade 23 euro tur och retur biljett, man kan inte åka med de vanliga tågkortet). Tågen gick ungefär en gång i timmen och tog 45 minuter. När vi kom fram tog vi bussen till Giverny och Monéts trädgård. I Giverny finns det flera små fik där man kan äta. Vi var långt ifrån de enda som ville se trädgården och kön var därför ganska lång men det gick snabbt. 

Disneyland 
Alla barns favorit, men för att vara helt ärlig så är det inte helt fel att besöka parken som vuxen heller. Köerna är oftast väldigt långa på attraktionerna vilket gör det nödvändigt att vara effektiv. Ta en karta redan vid ingången och bestäm er för vad som ska prioriteras under dagen. Alla attraktioner har sin charm och alla gillar vi olika men det finns en attraktion man bara inte får missa och det är båtturen It´s a small world. 

En annan sak man självklart inte får missa är paraden då alla figurer sjunger och dansar. Den är klockan 19. Observera att alla restauranger förutom de på mainstreet stänger runt 17.00 och där kostar en korv med bröd ca 70 kronor. Så antingen äter man innan restaurangerna stänger, unnar sig jordens dyraste korv med bröd eller så äter man utanför området senare. 

Vi valde att äta utanför området. Tråkiga men billiga mc donalds som ligger Disney village. Här finns även flera, mer glamourösa restauranger. 

Ta sig hit Ska man ta sig till disneland från Paris tar man tåget RER A från Les Halles. Disneyland är slutstationen på linjen och dit tar det 35 minuter. Om man köper ett femdagars tågkort för resor i staden kan man lägga till Paris förort och använda kortet då man åker till disneyland, billigt och smidigt.  

Topp-tre Paris 

1. Hotell 7th takbar i Montmartre 
2. Basilikan Sacre Couer 
3. Louvren 

((då räknar jag inte utflykterna, gör jag det kommer Monéts trädgård på en klar förstaplats)) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar