söndag 12 april 2015

Malaga- Solkustens utgångspunkt


Många som skall besöka spanska solkusten flyger till Malaga och hyr bil för att bila längs med kusten. Det är inte ovanligt att man just bara passerar Malaga med målet på annan kuststad. Men Malaga är värt ett besök, dock ett kort sådant. Det finns sevärdheter men det tar inte lång tid att avverka dessa då nästan alla ligger mycket centralt. En till två dagar räcker gott för att se det viktigaste enligt oss. I Old Town samlas nästan alla sevärdheter. I de centrala delarna där marken är klädd av marmor kan man en solig dag lura ögat så att det ser ut som att man är inomhus. Går man ner mot vattnet finns där en stor strand, Malaguetta och en pir med restauranger.

Vi har varit i Malaga två gånger. Första gången i maj 2014 i samband med en resa till Madrid och Nerja. Andra gången i januari 2015 i samband med en resa till Gibraltar och Marbella, då med Malaga som sista stopp.


Ta sig till Malaga 

Det går att ta sig till Malaga väldigt billigt. När vi flög till Malaga i april 2014 betalade vi 800 kr per person tur och retur och i januari 2015 betalade vi 400 kr per person tur och retur. Alltså 200 kr per person och väg med Ryanair. 
Flygplatsen ligger mycket lättillgängligt. Man kan ta sig mellan Malaga Maria Zambrano (största stationen i Malaga) och flygplatsen på ca 15 minuter och det kostar bara någon euro. 

Boende 

Hotell Tribuna Malaga 

Under första vistelsen bodde vi på hotell Tribuna och betalade 850 kr för en natt (2 personer). Vi valde hotellet på grund av det centrala läget och låga priset (i förhållande till läget) samt närheten till tåg- och busstation. Hotellet var fräscht men rummen hade en konstig lukt. Annars hade rummen bra standard även om man envisas med att inte ha lås till badrummet. Wi-Fi fungerade bra med räckvidd till rummen. All personal vi stötte på pratade väldigt bra engelska, långt över medel för de spanjorer vi annars hade att göra med. Frukost ingick inte men vägg i vägg med hotellet ligger en restaurang med frukostbuffé.  

Hotell Monte Malaga
Under vårt andra besök i staden bodde vi på Monte Malaga som är ett mycket populärt hotell. Vi bokar alla våra hotellvistelser genom hotels.com och då får man var 10e övernattning gratis och då passade vi på att ta ut en gratisnatt. Men jag tror att det hade kostat oss runt 1000 kr att bo på hotellet en natt. 

Det var ett stort komplex med 179 rum och inomhuspool. Dock var vattnet inte så varmt. Frukostbuffén var riktigt bra och hotellet låg väldigt nära stationen. 

På stadsvandring i Old Town 

I Malaga liksom i Madrid är de flesta sevärdheter samlade väldigt centralt i stadens äldre delar. Malagas old town är i sig en sevärdhet. Kvarteren är så många och området är så stort att det inte går att fånga känslan på bild utan den måste upplevas. Men det är i detta område de flesta sevärdheter hittas. En stor eloge skall också riktas till de politiker som valt att hålla old town nästan helt bilfritt med alla fördelar som det innebär – inga trafikljud, all plats lämnas åt fotgängare så trots att gränderna är smala känns det inte särskilt trångt. Restaurangerna kan härja fritt på gatorna och torgen vilket skapar en atmosfär vi hittills aldrig upplevt motsvarighet till. Dessutom släpper man som fotgängare tanken på att oroa sig för bilarna.
Det finns en karta/broschyr med en stadsrundtur som ni kan hitta hos de flesta hotell och turistbyråer. Denna rundtur tar er runt Malagas största sevärdheter, kyrkor (iglesias) och fornlämningar för att avslutas vid stadens stora ruin, från vilken det inte är långt till stranden. Rundan tog oss cirka 3 h 

Marmorbeklädda gatan Calle Marques de Larios Iglesia de los Santos Plaza de la Constitucion
Ett torg som ligger längs med gatan Calle Marques de Larios  
Malaga Cathedral
Enorm katedral som är helt omöjlig att fota  
Iglesia de San Augustin 


Färgglad men otillgänglig kyrka 


Teatro Romano 


Ligger vid foten av fortet Alcazaba 


Castillo de Gibralfaro

Gibralafo är ett fort som ligger på Gibralfaro-kullen ovanför Malaga. Man kan ta sig hit antingen med taxi eller buss. Man kan också gå upp men detta rekommenderas inte då det sägs förekomma många rån på denna promenadsträcka.
Vi tog bussen uppför berget. 


Ett fort som ligger på en kulle ovanför staden 

Fortet är omringad av en mur

Härifrån har man en fantastisk utsikt över Malaguetta...

Samt resten av staden 

Malaguetta  


Går man från staden mot Malguetta passerar man först igenom en liten park 

Sedan kan man gå över vägen och gå längs med promenadstråket precis vid vattnet mot piren med många restauranger 

Restauranger 


El Tapeo de Cervantes 
Restaurangen hade vi kollat upp på Tripadvisor och hamnar högt upp på listan över populära restauranger i Malaga. Visade sig efteråt att min kusin som bor i Malaga ofta går dit och anser att det är en av de bästa restaurangerna i staden. Cervantes serverar tapas i lite annorlunda tappning. Inte bara de allra vanligaste utan lite mer unika kombinationer. Restaurangen är trång och högljudd vilket kan vara mysigt men det gör att man inte vill stanna så länge. Vi fick sitta på höga pallar utan rygg och personalen talade knackig engelska och jag fick in öl fast jag beställt vin och sedan när jag påpekade det tog de ölen men det kom ingen ny dryck. Så även om maten var väl värd ett besök så var servicen riktigt kass. 

Mesón de Cervantes 
Andra gången vi var i Malaga ville jag gå tillbaka till ovanstående restaurang då jag gillar tapas och den levererade goda sådana när vi var där sist men min kille ville testa något annat. Vi gick och gick och hamnade till slut i närheten av El Tapeo de Cervantes. Precis innan vi rundade hörnet sprang vi på en annan restaurang som lockade. Det var lugnt där inne och efter att ha ätit ett flertal olika tapas kunde vi inte förstå varför stället inte var fullsatt. Man serverade där riktigt goda och originella tapas precis som dess granne. 

El posada de Brasil 
Restaurangen ligger i området Plaza Mayor, shoppingområdet utanför Malaga där IKEA och många andra inrednings- och klädkedjor ligger. Restaurangen är en annorlunda brasiliansk restaurang där man hämtar tillbehören inne i restaurangen och sedan kommer en i personalen med ett spett med något sorts kött också säger man om man vill ha en slice av det aktuella köttet. Sedan kommer personalen med nytt spett med annat kött och så fortsätter det så tills en köttälskare håller på att spricka av mättnad. Riktigt gott och väl värt ett besök om man ändå är i området. 

Topp-tre-Malaga 

1. Bilfria Old-Town
2. Marmorbeklädda gatan "Calle Marques de Larios" 
3. Utsikten från Castillo de Gibralfaro 

Botten tre Malaga 

1. Bristen på sevärdheter 
2. Upplevs som smutsigt utanför stadskärnan 
3. Spanjorernas bristande servicekänsla och engelskakunskaper

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar