söndag 12 april 2015

Nerja - Europas bästa klimatVi har varit i Nerja vid två tillfällen. Första gången i mars 2014 och andra gången i maj 2014. Nerja är en liten mysig by som ligger på Spanska solkusten med Malaga som närmsta storstad. Nerja sägs ha kontinenten Europas bästa klimat och orten ligger vid foten av bergkedjan Sierras de Tejeda. Denna bergkedja tillsammans med den mycket större och nordligare Sierra Nevada skyddar byn från de kallaste nordvindarna på vintern liksom den har en svalkande effekt på sommaren. Byn har drygt 20.000 fasta invånare. Nerja är en unik ort då den ligger längs med berömda och välbesökta solkusten men ändå lyckats bevara sin småstadscharm med smala gränder, låga vita hus och bristen på klädkedjor och snabbrestauranger. På så vis skiljer den sig från andra mer exploaterade orter längs med solkusten.
Att Nerja har lyckats bevaras så väl beror troligen till stor del på att här länge funnits restriktioner som hindrat hotellkedjor från att bygga stora hotellkomplex. 

Det finns även nyare områdena i Nerja som präglas mer av turismen men den vackra och välplanerade arkitekturen gör att dessa smälter bra in  i det äldre och det typsiakt spanska. Vitkalkade radhus och villor i ett till två plan med välplanerade terasser och fina trädgårdar. Till Nerja kommer turister som vill ha lugn och avslappning. Festprissarna håller istället till på västra sidan om Malaga i områden som Marbella, Fuengirola och Torremolinos.


Klimat 

Nerja sägs ha kontinenten Europas bästa klimat och dess kallaste månader december och januari är jämnbördiga med typiskt svenskt majväder. Då förstår ni att hit kan man åka på solsemester året runt. En stor fördel är att det endast tar 4 timmar med flyg till Malaga och det dessutom går att få otroligt billiga resor dit.  


Reskostnad 

Flyg 
Det nämndes ovan men det tål att upprepas att det går att ta sig till Malaga väldigt billigt. När vi flög till Malaga i april 2014 betalade vi 800 kr per person tur och retur och i januari 2015 betalade vi 400 kr per person tur och retur. Alltså 200 kr per person och väg med Ryanair. 

Från Malaga flygplats kan man ta sig till Nerja med 

Taxi
Ganska dyrt, tror det låg på ca 700 kr per väg

Hyra bil
Kostnaden beror på vilken bil man väljer. Vi väljer alltid den minsta möjliga och hamnar då på ca 100 kr per dag i hyra exklusive bensin. Sedan tillkommer försäkring. Det går mycket smidigt att hyra bil då uthyrningsfirmorna ligger i garaget på flyplatsen. 
Första gången hyrde vi genom Goldcar, önskade den minsta bilen men fick en enorm minibuss som var svår att parkera och drog mycket bensin. Andra gången hyrde vi genom Enterprise. Denna gång blev vi mycket nöjda. Vi fick den bilen vi bokat och inga överraskningar. 

Tips när man hyr bil. Tydligen är det bättre att inte lägga till försäkringen redan hemifrån utan lägga till det på plats när man hämtar bilen. Detta då man får en försäkring direkt genom biluthyrningsfirman istället för genom hemsidan som förmedlar kontakten mellan den som hyr och biluthyrningsfirman. Skulle något hända skall det tydligen vara mindre krångel och man slipper en tredje part. 

Tåg och buss 

Det billigaste alternativet är att ta tåg in till Malaga och sedan buss till Nerja. Dock tar det ganska lång tid så allt beror på hur man prioriterar mellan tid och pengar. Tåg mellan flyplatsen och Malaga Maria Zambrano tar ca 15 minuter och kostar ca 1 euro per person och väg.

I Alsas automater på Maria Zambranos busstation kan man köpa bussbiljett mellan Malaga och Nerja 


I Nerja finns en station där man kan köpa bussbiljett till Malaga
Bussen mellan Malaga och Nerja tar 1 timme och kostade 7€/person. Turerna är täta, uppskattningsvis med 15-minuterstrafik.

Boende 


Hotell Los Arcos 
Under första besöket i mars hyrde vi ett rum på hotellet Los Arcos Det är ett mycket fint hotell med ett mysigt poolområde. Fräscha rum och bra frukost. Det finns en restaurang på hotellet med lite annorlunda tapas, rekommenderas varmt. 


Lägenhet i Capistrano Village 
Andra gången i maj valde vi att hyra en lägenhet då vi förälskat oss i en urbanisation vid namn Capistrano Village som ligger precis bredvid hotell Los Arcos där vi bodde sist. Vi bokade lägenheten via hotels.com. Urbanisationen kan jämföras med en bostadsrättsförening eller samfällighet där fastighetsägarna gemensamt betalar för att ta hand om utomhusmiljöerna runt fastigheterna, vilket inkluderar ett poolområde som man som hyresgäst får nyttja. Lägenheten hade eget kök så möjlighet fanns att hålla nere kostnaderna. Mercadona, deras motsvarighet till ICA Maxi, ligger dessutom vid foten av Capistrano Village så möjligheten att handla bra mat är god. Vi åt någon lunch och middag på lägenhetens terras, resten av dagarna åt vi på restaurang.

De flesta lägenheter är mörka och planerade för att stänga ute solljus och därmed också värmen. Vill man komma åt solen är antingen trädgården, terassen eller poolen the place to be.


Stränderna i Nerja

Längs med Nerja smyckas kusten av små stränder. Nedan följer bilder på några av stränderna i Nerja. 

Burrianastranden 


Den största stranden. Längs med promenadstråket finns flera restauranger och fik. 

Missa heller inte att titta in parken som föregår grinden till urbanisationen Capistrano Playa. Där bjuds på vattenfall och fin trädgrådskonst. Tyvärr är grinden in till Playa stängd utan att besökaren kan få en skymt av denna vackra urbanisation, med sin kännetäcknande konstgjorda dam.

Playa Carabeillo 


En mindre strand som ligger mellan klipporna och som är mer privat. Tar man trappan upp till staden passerar man en kåkstad vilket är det enda tecknet på fattigdom vi såg under våra två visiter i Nerja. 

Playa de Torecilla


Längs med Torecillastranden ligger många hotell. Tyvärr finns det inte många ställen att äta på längs med stranden men går man en bit inåt staden så finns här Nerjas bästa restaurangområde.  


Europabalkongen - Balcon de Europe
Nerjas kanske mest kända och centrala sevärdhet, Balcon de Europe. En idyllisk plats som föregås av en stor alé med palmträd som leder ut mot den kompassliknande stenläggning, tillika utkiksplats. På denna Nerjas sydligaste spets erhålls en fotovärd utsikt över byn, dess klippiga kuststräcka och bergskedjan som liksom omsluter byn. Detta är ett populärt ställe både för bofasta och turister att gifta sig på. Under kompassen ligger en restaurang med fin panaromausikt över havet. Det finns dock många restauranger som kan erbjuda liks storslagna utsikter.På denna Nerjas sydligaste spets erhålls en fotovärd utsikt över byn, dess klippiga kuststräcka och bergskedjan som liksom omsluter byn. Detta är ett populärt ställe både för bofasta och turister att gifta sig på. Under kompassen ligger en restaurang med fin panaromausikt över havet. Det finns dock många restauranger som kan erbjuda liks storslagna utsikter.

Cuevas de Nerja 

Precis utanför Nerja finns Europas största grottsystem och spaniens tredje största sevärdhet, Cuevas de Nerja. Hit tar det 35 minuter att gå från Capistrano Village (för två 24-åringar). Bussen till grottorna tar ca 10 minuter och avgår från Nerja centrum. Bussresan kostar uppskattningsvis 2-3€/person (enkel väg). 

Entren till grottorna skvallrar inte närmelsevis om dess storslagenhet. Priset för att gå in är 9€/person. Grottbesökarna leds på en utstakad bana genom grottans olika "salar". Därinne är det svalt och belysningen är placerad sådär mystistkt att man skulle vilja vrida upp ljuset några snepp för att kunna se ordentligt. 

Du får fota så mycket du vill så länge du inte använder blixt. Spelar du oförstående och "råkar" fota med blixt iallafall kommer du märka att bilderna blir värdelösa och inte går att uttyda ett smack ifrån. 

Grottorna är verkligen en upplevelse. Det största valvet är hela 30 meter i höjd på sina ställen. I mitten av valvet står en salktit(typ pelare) med en diameter på hela 6 meter. Frodos besök i Moria-grottorna i sagan om ringen är det närmsta jag kan komma för att beskriva upplevelsen. Enda nackdelen är att det är svårt att ta bra bilder utan en riktig höjdarkamera.

Acueducto del Agulia 

På vägen mellan Nerja och Cuevas de Nerja passerar man den vackra Acueducto del Agulia. 

Rio Chillar - Vandring till Frigiliana  

Inspirerade av en tidigare flodvandring vid Styx, Grekland, följ länk här, hade vi fått nys om att liknande upplevelser gick att insupa i Nerjas närområde. Med lovord om vattenfall och vadning med vatten till knähöjd började vi vår vandring längs Rio Chillar ända från den L-formade byggnaden längs Calle Picaso i Nerja.

Där Rio Chillar delar sig vek vi av åt vänster mot Frigilania. Någonstans i förberedelserna måste det ha uppstått ett missförstånd för vi trodde att vi genom att vika av åt vänster även skulle passera vattenfallet. Efter att senare använt Google Earth som det är tänkt kan jag 
konstatera att vill man till vattenfallet bör man istället följa floden till höger.


Vi fortsatte alltså istället vänstersvängen. Härifrån var floden helt uttorkad. Vi hade samtalat med en servitris några timmar tidigare som sa att hennes föräldrar gjort samma vandring några veckor tidigare och då hade det funnits mer vatten i floden. Bästa månaden för en flodvandring är alltså uppskattningsvis april, början på maj, kanske ännu tidigare.
Rio Chillar är, mellan Nerja till början av Frigiliania, en ganska tråkig sträcka. Under den tiden av året floden är uttorkad används den av bönderna som bilväg. Vi mötte dock varken bilar eller människor. Däremot passerade vi ett antal bondgårdar. Dock inte så glamorösa skapelser. De såg nämligen väldigt fattiga ut, instängslade och till synes igenomvuxna av vegetationen. Vi promenerade i flera timmar och var helt slut när vi närmade oss Frigiliana. 

Ett väldigt bra tips för att inte känna sig vilse är att ta med en smartphone. Genom att tidigare i Nerja ha öppnat en kart-app någonstans där vi hade internetanslutning kunde vi i förväg "ladda" kartan över Nerja-området. Därefter fungerar GPS:en (blå prick som talar om vart du är) även utan internetanslutning. Ovärdeligt hjälpmedel på såna här spontana utflykter. 

Floddalen nedanför Frigiliana 


När vi kom till botten av byn Frigiliana började det dock hända saker. Här finns för övirgt en stig upp till den avlånga bergsbyn. Skulle vi gjort om utflykten, efter det vi vet idag, hade vi först tagit oss till början av Frigiliana, gått ner för stigen, och endast vandrat i floddalen den delen av floden som slingrade sig förbi byn, den delen var nämligen väldigt vacker och är säkerligen ännu vackrare när den är fylld med vatten.


Här smalar nämligen floden av, och höga klippväggar tornar upp sig längs flodens bägge sidor, varav byn Frigiliana ligger på en av dessa klippväggar. Ungefär här började vi återigen skymta lite vatten i floden.
Plötsligt började passagerna bli smalare och snårigare. På vissa ställen fick vi även använda lite akrobatik för att ta oss framåt. Här hjälper det nog att vara 24 år och i god form för att ta sig fram, men det borde inte vara något problem även för 4-5 åringar.

Efter ett tag kommer man till byn Frigilianas norra del där ytterligare en stig slingrar sig upp emot byn. Här slutade vår flodvandring och vi började istället stigningen upp mot bergsbyn Frigilina. 

Frigilina


Då höjdskillnaden mellan flodbotten och byn säkert är 40-50 meter tog det sin lilla tid att ta sig upp, och man blir rejält trött på kuppen. Väl uppe var mat och någonstans att sitta det enda vi kunde tänka på. Med våra sista krafter lyckades vi plocka några sista meter i höjdskillnad och tog oss upp bland byns högre belägna delar. Här kunde vi välja och vraka på restauranger med den finaste panoramautsikt du kan tänka dig.

Eftersom restaurangverksamhet verkar vara den huvudsakliga sysselsättningen för byns invånare råder det tuff konkurrens om restaurangbesägarna. Det går att hitta konkurrensmässiga priser även på restaurangerna med de bästa vyerna. Så åker ni hit, ta då lite tid på er och välj restaurang med omsorg, men låt utsikten vara den avgörande parametern.


Byn Frigiliana är väldigt trevlig att strosa runt i. Gatorna är precis så smala att en bil kan ta sig fram i snigelfart utan att riskera backspeglarna. Under tiden får fotgängare krypa upp mot väggen tills bilen passerat. Trots att en och annan turist hittar hit var det allt annat än trångt på gatorna under vårt besök. 

Efter restaurangbesök fick vi hjälp med att beställa en taxi hem till Nerja. Taxituren gick på 7€ totalt, trots att chauffören bara behövt stänga av bilen, lägga bilen i friläge, och rulla ner för backarna hela vägen ner till Nerja. Under taxituren passerade vi ett antal cyklister, så detta verkar också vara ett relativt vanligt transportmedel för ett Frigiliana-besök.

Maten 

Reffererar med skrivkramp till min utläggning om maten i mitt Madrid-inlägg där jag skriver om typsikt spank mat, länk här. Värt att nämna är att det i Nerja bor många bofasta hitflyttade engelsmän som såklart präglat även matkulturen. Lite mer pubar och pub-käk än i Madrid alltså.


Topp tre Nerja

1. Balcon de Europe
2. De smala gränderna 
3. Frigiliana 

Mindre bra med Nerja
1. Osmidigt att ta sig mellan flygplatsen i Malaga och Nerja (även om det iof säkert är tack vare detta som det inte är så exploaterat) 
2. Begränsat antal sevärdheter
3. Avståndet (och höjdskillnaden) mellan centrum och urbanisationerna med de bästa poolområdena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar