söndag 12 april 2015

Rom - Sevärdheternas stad


Rom är sevärdheternas stad. Jag skall villigt erkänna att jag inte kommer att nämna alla sevärdheter vi såg under vår visit då det troligen skulle bli ett oändligt inlägg om jag gjorde det. Bakom varenda hörn finns en vacker byggnad och på kartan över Roms sevärdheter är inte ens allt man bör se noterat. Det bästa är att promenera och ta område för område och beta av. I början hade vi kameran uppe konstant och fotade allt som var vackert men efterhand blev man bortskämd och varje magnifik kyrka eller monument påminde om något man redan sett.

Vi var i Rom i början av September 2014, en långhelg fredag-måndag. Under dessa dagar kände vi att vi hann se det viktigaste - men absolut inte allt.

Ta sig hit


Från flygplatsen tog vi flygbuss: Terravision som vi fick rabatt på när vi köpte Roma passet


Vi kom med flygtransfern till "Roma Termini" - deras motsvarighet till T-centralen och därifrån gick vi till hotellet och det tog ca 15 minuter.

Ta sig runt 


Att åka kommunalt med tunnelbana och buss i Rom var mycket smidigt så länge man slipper köpa styckbiljetter. De tar bara cash. Så att antingen köpa ett Roma-pass eller flerdagarsbiljetter kan förenkla. Men det bästa är att gå så mycket man bara orkar då staden är full av sevärda byggnader och torg. Det som tog bort en del av njutningen av att strosa runt var alla bilar. Bilarna envisades med att tränga sig in på smala gator där man som gångtrafikant var tvungen att trycka sig upp mot husväggarna. Jag vill inte ens tänka på hur det hade varit en dag i Rom med barnvagn. 

Boende 

Det finns hur mycket hotell som helst att välja emellan i Rom. Vi fokuserade på att vara så nära Pantheon och spanska trappan som möjligt och det slutade med att vi bokade rum på ett mindre hotell vid namn Night and Day. För tre nätter betalade vi 270 euro. Hotellet ägs av en kvinna vid namn Monica och består av sex rum på två våningsplan.

Fontänen på torget vid stationen Barebini 
Hotellet ligger på Via Rasella 131 nära stationen Barberini Metro A (rödas linjen). Innan avresa mejlade Monica oss personligen och ville veta när vi beräknade vara framme då hon ville möta upp oss för att berätta om Rom och dess sevärdheter. 


När vi väl kom till rätt gata gick vi förbi dörren fler gånger då vi letade efter ett hotell men till slut såg vi att det var en liten skylt bredvid en helt vanlig dörr att det därinne fanns ett hotell också kunde man ringa efter personal- Monica.Monica släppte in oss och hon gav tips och berättade om Rom. Detta hade varit än mer uppskattat om det inte var för att vi var ordentligt hungriga. Sedan fick vi nycklar så vi kunde komma och gå som vi ville och tillgång till rummet.


Rummet var rymligt och man delade toalett med de andra gästerna på samma våningsplan.
Det fanns även ett kylskåp och ett pentry samt en matplats. I matrummet fanns en dator som man fick låna men den såg riktigt gammal och slö ut så vi använde oss av våra mobiler istället. 


"Frukost"
När vi bokade hotellet framgick det att det ingick frukost. Jag skulle inte kalla det för det. Man fick en "biljett" från Monica också gick man runt hörnet till ett fik där man fick varsin cappuccino och två croissant var med marmelad och vaniljsås (?). Vi fattade ingenting och innan vi åkte poängterade jag för Monica att det åtminstone för en svensk inte klassas som frukost.

Roma-passet

När vi kom fram till flygplatsen i Rom valde vi att köpa Roma-passet för 36 euro/person. I passet ingick: 
2 gratis inträden till valfria museum (I Rom och inte i Vatikanstaten) 
Rabatt på andra museum och inträden 
Gratis kollektivtrafik i tre dagar 
Karta över Rom 

Vi valde att promenera första dagen så att vi kunde nyttja gratis kollektivtrafik resterande dagar. Vi gick in gratis på Colloseum och Forum Romanum. 
Jag skulle inte tro att vi tjänade så mycket på att köpa Roma-passet däremot var det värt mycket att vi kunde gå förbi kön både på Colloseum och i Forum Romanum då vi redan hade biljetter. 

Museum stängda måndagar 

Det är viktigt i planeringen att tänka på att de flesta museum (förutom Colloseum) är stängda på måndagar. 

Dag 1: Fontana Di Trevi,  Piazza Colonna, Pantheon, Tempio Adriano, Piazza Navona

Vi gick från hotellet och promenerade hela dagen 

Trevifontänen 
En av Roms största sevärdheter, tyvärr under renovering vilket var mycket tråkigt så vi fick ingen bra bild.

Piazza Colonna 
Ett torg med ett 39 meter högt monument i mitten.

 Pantheon 


Ännu ett av Roms största sevärdheter. Ett antikt tempel beläget vid Piazza del Rotonda. Inne i Pantheon är det en enorm kupol med ett hål där solen, om den är framme lyser igenom. Det kostar inget att gå in i Pantheon.

Tempio Adriano 
Ett tempel mycket nära Pantheon

Piazza Navona 
Ett mycket vackert torg med "de fyra flodernas fontän" skapad av Bernini i mitten. Torget omringas av pastellfärgade hus och har fått ett uppsving tack vare att det benämns i Dan Browns bok och film "änglar och demoner".

Dag 2: Colloseum, Forum Romanum, Palazzo Venezia, St Peterskyrkan, Spanska trappan 

Vi tog tunnelbanan till Colloseum 

Colloseum 


Den ena kön var för de som behövde köpa biljetter och sedan skulle man ställa sig i andra kön för att gå in med sin biljett. Den linjen i mitten gällde de som hade Roma pass (som vi hade) och kunde gå rakt in 
Som sagt har Rom många sevärdheter men Colloseum är ändå sevärdheternas sevärdhet! Tack vare att vi hade köpt Roma-passet kunde vi gå förbi kön och gå raka vägen in. Jag skulle uppskatta att köandet annars hade tagit oss minst 30 minuter. Värdefull tid en dag i Rom. 

Väl där inne gick vi en runda på varje plan och tog bilder och bara njöt. Verkligen sevärt! Även Colloseum höll på att repareras men det var som tur var bara utifrån och på den sida där man inte behövde fota. 

Forum Romanum 
Kön in till Forum Romanum, även denna kunde vi bara gå förbi tack vare Roma passet


Precis bredvid Colloseum ligger området Forum Romanum med en massa lämningar. De bästa bilderna får man om man går ut från området och tar bilder uppifrån. Vi var på baksidan av Palazzo Venezia (motsatt sida till Colloseum) och tog bilder. Enligt oss kan man egentligen strunta i att gå in och betala inträde då man får en bättre överblick av området om man står utanför på en höjd. 

Palazzo Venezia 
Hör får en kvinna tillsägelse för att hon hade med sig en coca-cola in på området

Alldeles intill ligger Palazzo Venezia som är ett enormt vitt palats i marmor. Här finns det tydliga restriktioner. Man får inte ha med sig mat in, man får inte sitta ner på trappan, inte dra en barnvagn på marken.. Och om man inte följer detta så kommer en mycket allvarlig vakt. 

Efter detta åt vi en lunch och sedan tog vi en tur med tunnelbanan en bit utanför staden och kollade på lite sevärdheter. Sedan åkte vi till Vatikanstaten för att äntligen gå in i St Peterskyrkan. 

St Peterskyrkan (Vatikanstaten) 
Först fick vi köa ett tag innan vi kom fram till kontrollen där man behöver röntga sina väskor och gå igenom en båge, precis som på en flygplats. I nästa kontroll var det män som stod och avgjorde om man var ordentligt klädd för att gå in i kyrkan. Jag fick först inte passera. Detta trots att min klänning gick ner till knäna. Sedan fick två andra tjejer med mycket korta jeansshorts passera och då blev vi riktigt irriterade och gick in i en diskussion med vakterna som till slut släppte in oss. Så det kan vara bra att tänka efter på hur man är klädd inför ett besök i St: Peterskyrkan. Är det varmt kan man ha med sig en sjal och hänga över sig när man är inne på området.
Det var inget inträde för att gå in.
De klassiska kostymerna på vakterna i Vatikanstaten 
Kyrkan är verkligen enorm och har en vacker kupol. Där inne såg vi upp i kupolen att det fanns personer där uppe. Vi började fråga runt hur man kom upp dit men lyckades inte hitta fram innan det hade stängt för dagen. Insläppet stängde runt 18 tror jag det var och vi bestämde oss för att komma tillbaka nästa dag. 

Spanska trappan 


Spanska trappen eller "Piazza de Spagna" är precis som det låter en trappa som fungerar som en träffpunkt och är mycket känt bland turister. Precis framför trappan skall det finnas en fontän men även denna var under restauration när vi var på besök. Riktigt tråkigt men det är ju bra att de tar hand om sina byggnader och monument. Runt spanska trappan finns fina klädbutiker och kända cafeér.  

Dag 3: Via Appia, St Peterskyrkan (Kupolen), Castel Sant Angelo (slottet), Piazza del Popolo 

Vi började dagen med att ta tunnelbanan till en station varifrån en buss skulle gå ut till Via Appia. 

Via Appia 
Vi stod länge och väntade på bussen. När vi väl kom fram var vi osäkra på var vi skulle gå av. Vi gick av på ett ställe och det tog ett tag innan vi hittade rätt. Sedan förstod vi knappt vad det var som skulle vara sevärt. Det fanns en massa lämningar men inget kunde mäta sig med alla fantastiska lämningar och byggnader man sett inne i staden.


Tillslut hittade vi en sevärdhet som vi trodde kunde vara värt besväret det varit att ta sig hit: en katakomb. Även här fick vi vänta en lång tid innan nästa guidad tur (man kunde inte gå ner själv). Tyvärr fick man inte ta bilder i katakomben. 
En katakomb är en gravplats under jorden där hundratusentals personer ligger begravda. En guide leder en genom ett nätverk av fuktiga och kalla gångar och gravkammare.

När vi skulle ta oss tillbaka fick vi återigen vänta en lång tid på bussen in till Rom och när den väl kom var den proppfull och vi kom inte med. Vi fick panik och tog fram mobilen och letade upp närmsta tunnelbanestation som låg en bra bit bort men vi gå-sprang dit för att hinna med kupolen i St:peterskyrkan på eftermiddagen. Det fanns inte heller några trottoarer vissa delar av vägen vilket gjorde att vi var tvungna att springa igenom en tunnel när vi inte hade någon bil i sikte, det kändes obehagligt.Vi rekommenderar inte att man åker ut till Via Appia. Men vill man göra det skall man nog ta en guidad tur så man kommer rätt och slipper stå och vänta på bussen. 

St Peterskyrkan (Kupolen) 
Väl tillbaka i Vatikanstaten var vi bestämda med att hitta upp i kupolen till varje pris. Tillslut hittade vi. Man går igenom säkerhetskontrollen och sedan håller man höger när man kommit uppför trappan och in i "hallen" och genom korridoren. Det kostade i inträde att gå upp i kupolen och sedan började en klättring uppför.Efter ett tag kommer man upp i kupolen inne i St Peterskyrkan för att sedan komma ut på taket.Här kan man ställa sig en bit bakom statyerna på taket och njuta av utsikten som efter ytterligare trappsteg kommer att bli än mer magnifik.


Sista biten trapp är mycket smal och väggarna lutar ganska skarpt inåt.


Väl uppe tappar man nästan andan. Så fin utsikt. Enigt mig slår detta Eiffeltornets utsikt med råge då torget framför St Peterskyrkan och dess monument i mitten gör sig otroligt vacker från ovan. 

Castel Sant Angelo Vi passerade slottet men avskräcktes av den långa kön och gick vidare 

Piazza del Popolo Ännu ett mycket vackert torg 

Dag 4: Vatikanmuseét & Sixtinska kapellet, Piazza Argentina 

Vatikanmuseét & Sixtinska kapellet 
Monica, ägaren till hotellet där vi bodde hade tipsat oss om att redan första dagen boka biljett för inträde till Vatinkanmuseét men vi glömde bort detta i all vår iver över att hinna se hela staden. På morgonen när vi sa hej-då, lämnade nycklar till henne och sa att vi skulle åka till Vatikanmuseét innan vi flög hem varnade hon oss och sa att vi skulle få stå i en lång kö och att det var ett misstag att vi inte gjort som hon rekommenderat. Nu blev vi oroliga. Väl där såg vi att kön var riktigt lång. Senare när vi talat med vänner som besökt Rom har vi hört skräckhistorier om att få stå och köa i timtals för att få komma in. Så att förboka inträde till Vatinkanmuseét rekommenderas.


Men så blev vi haffade av en man som frågade om vi var beredda att betala extra för att komma in direkt och gå förbi kön. Detta var ingen svår fråga för oss då det inte handlade om några gastronomiska summor utan 64 euro för oss båda. Det de gör är att de samlar ihop en grupp och går in som "guidad tur" men väl inne kan man välja att avvika och gå på egen hand. Detta valde vi då vi endast hade ett mål: Sixtinska kapellet. Trots detta tog det tid att ta sig igenom hela museét till vårt mål då det var enormt stort och proppat med folk.

Bild på en affisch på taket i Sixtinska kapellet då man inte får fotografera det riktiga taket. 

Trappan inne på Vatikanmuseét är en sevärdhet i sig. 

Piazza Argentina 

Passerade ännu ett torg med gamla lämningar i mitten 

Mat 

Innan avresa sa i princip alla "åh skall ni till Rom, det är så vackert och det är så god mat". Så kanske är det att svära i kyrkan en aning när vi säger att vi inte gillade maten. Pizza & pasta. That´s it. Första lunchen var spaghetti med pesto. Det hade jag kunnat laga till för en tia hemma. En dag fick min kille 7 tortellini i buljongvatten och jag fick köttbitar med ruccola, inte ens sås till. Vi var riktigt besvikna på maten och tröttnade snabbt.

Dryck


Jag gillar beska drycker, inte minst campari. När man gick runt i Rom var det många som satt med en orange dryck och jag blev nyfiken och frågade vad det var och fick veta att det var Aperol Spritz. Jag tyckte det var riktigt gott. Den består tydligen av 3 delar mousserande vin, 2 delar aperol (smakar som campari) och 1 del sodavatten. 

Fika 

Kaffet 
Jag är ingen kaffedrickare utan brukar föredra te men när vi bjöds på frukost första dagen så tog jag en cappuccino. Den var verkligen helt otroligt god och sedan drack jag cappuccino varje dag. När vi kom hem testade jag att dricka cappuccino på ett svenskt café. Inte i närheten lika gott. 

Tiramisu 
En av mina absoluta favoritefterrätter kommer från Italien och jag avnjöt en eller annan under dessa dagar i staden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar