söndag 2 augusti 2015

Rotterdam- En promenad genom den moderna stadenSommaren 2015, 1-23 juni var jag och min kille ute och tågluffade i Europa. Vi valde att flyga både ut i Europa och hem till Sverige igen för att undvika längre tågresor. Vi köpte ett Interrailkort med fritt tågresande i 23 dagar och började vår resa i Amsterdam. På väg från Amsterdam till Belgien passerade vi Rotterdam och bestämde oss spontant, en timme innan ankomst för att hoppa av i Rotterdam och ta en promenad med väskorna. 


Tågluff: Stopp 2

Dag 2 Ditresa

Vi hade varit i Amsterdam och nästa stopp var Brygge i Belgien. Vi kunde inte platsboka på snabbtåget utan fick ta ett annat tåg som tog 30 minuter längre tid. När vi satt på tåget talade vi om att vi redan låg före i vår inplanerade rutt och det var dåligt väder. Brygge var en viktig destination för oss så vi ville vänta in bättre väder och hade därmed tid över. Vi satt på tåget och pratade kring vad vi skulle passera för städer på vägen. Det visade sig att en av städerna var Rotterdam. Eftersom vi skulle se tre städer i Belgien kändes det roligare att se ytterligare en stad i Holland. Mellan Amsterdam och Rotterdam tog det 40 minuter med tåg. 


Martin utanför Rotterdam station
På Rotterdam station är man innanför spärrarna när man kommer dit och för att kunna gå ut och in genom stationen måste man ha sin biljett. Då vi hade Interrail pass var vi tvungna att be personalen om biljetter för att ta sig in och ut från stationen. Men det jobbade många vakter som kunde hjälpa till så det var inga problem. 

Precis utanför spärrarna, inne på stationen ligger en turistinformation. Där köpte vi en karta som komplement till kartan på mobilen, för att snabbt få en överblick över vad det finns för sevärdheter i staden. 

Promenad i Rotterdam 

Rotterdam station ligger i staden och man kan lätt ta en promenad med utgångspunkt från tågstationen. På det sättet hinner man se de centrala delarna och de viktigaste sevärdheterna (enligt oss) på under två timmar. 


Pauluskerk 


Pauluskerk
Ja, som sagt det är modernt och nytänkande som gäller i Rotterdam. Enligt mig är den här kyrkan helt gräslig. 

Laurenskerk 


Laurenskerk

Grote Markt 


Grote markt 

Grote markt är en saluhall som jag får erkänna är riktigt häftigt gjort. Man ser rakt igenom den och inne är taket målat i blommor och blad. 

Cube houses 


Cube houses 

Hamnområdet 


Erasmusburg 


Jag nere vid hamnområdet med stadens stolthet Erasmusburg i bakgrunden
Erasmusburg & "klosshusen"

Stadshuset


Stadshuset

Rotterdam 


Rotterdam är en modern storstad som påminner ytterst lite om Amsterdam. Den enda likheten var att det fanns an gata med hus på andra sidan den breda kanalen (bredvid den kända bron) som var i samma stil som alla hus i Amsterdam. Annars inget. Jag var inte alls förtjust i Rotterdam, allt kändes så modernt att det blev stelt och tråkigt. Det fanns två saker som var värda att se, saluhallen och bron med husen intill som byggts som klossar. Jag är glad att vi inte planerade in en övernattning i Rotterdam. Min kille däremot tyckte om Rotterdam, just för att det var så modernt och han gillade sevärdheterna.  


Fortsatt resa - Mot Brygge (Belgien) 

Tågresan mellan Rotterdam (Holland) och Brygge (Belgien) började med öppna fält och höga, smala hus med många detaljer. Ju närmre Belgien vi kom ökade grönskan. Vi såg enorma rhodondendron och husen blev bredare och gick främst i brunt tegel.   

Gå vidare till inlägg 3 om tågluffen här 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar