söndag 2 augusti 2015

Tågluff i Europa - 8 länder på 23 dagar

Sommaren 2015, 1-23 juni var jag och min kille ute och tågluffade i Europa. Vi valde att flyga både ut i Europa och hem till Sverige för att undvika längre tågresor. Vi köpte ett Interrailkort med fritt tågresande i 23 dagar. Det finns många olika sätt att lägga upp en tågresa på. Man kan ta sig till närmsta tågstation, sätta sig på tåget och spontant hoppa av när man känner för det. Ta dag för dag, vara helt spontan. Eller så kan man planera den in i minsta detalj. Man kan resa några dagar, veckor eller månader. Man kan bo på hotell eller tågstationer. Man kan åka långa sträckor och sova på tåget eller korta resor med många stopp. 

När vi skulle lägga upp vår resa ville jag resa så länge som möjligt. Ta ut all semester och resa från första till sista semesterdagen. Men min kille satte stopp, och tur var väll det. För det tog på krafterna att tågluffa. Sedan gjorde vi det inte heller enkelt för oss själva. På de 23 dagar vi var ute hann vi besöka 8 änder, 21 städer, fem byar i Italien (Cinque Terre) ta oss längs med Moseldalen, se ett slott, en by av sten i Toscana och en varm källa. Vi valde att besöka en del "mindre" städer och sådana platser som vi aldrig skulle prioritera att besöka om det inte var för att vi ändå hade vägarna förbi. Större städer lämnar vi till framtiden. Vi valde att ha korta tågresor med många stopp på vägen. Längsta tågresan var fyra timmar. När man läser om vår resa och ser hur vi åkte ser det helt galet ut. Vi förstår inte själva hur vi hann med att se så mycket. Men vi är två rastlösa själar som älskar att resa. Vi sitter sällan stilla längre stunder. Under en resa utgår vi från filosofin "nu när vi ändå är här".


Innan resan planerade vi i månader. Vi började med att lägga en bas på vad vi verkligen ville se för att sedan utgå från den resan och googla platser på vägen där man kunde stanna till. På så sätt hittade vi många orter som vi aldrig tidigare tänkt på och en del blev riktigt positiva överraskningar - och en del mindre lyckade.


Läs mer om hur det fungerar med Interrail och vad man bör tänka på när man tågluffar i inlägget "Interrail" här. Läs mer om varje resmål under respektive inlägg. För att veta vad resan kostade samt vad olika poster gick på läs inlägget "budget tågluff" här. 


Nedan kan ni se hur vår resa blev: 


1. Flyg till Amsterdam (Holland) 


------------------------- Interrailpass 22 dagar fritt resande började gälla-----------------------------

2. Amsterdam (Holland) - Rotterdam (Belgien)- Brygge (Belgien) 

3. Brygge (Belgien)

4. Brygge - Ghent - Bryssel (Belgien) 

5. Bryssel (Belgien) - Luxemburg (Luxembourg) - Bernkastel-Kues (Moseldalen, Tyskland)

6. Bernkastel-kues - Traben-Trarbach - Cochem (Moseldalen, Tyskland)

7. Cochem - Tries-Karden - Burg Eltz - Koblenz (Tyskland) 


8. Koblenz (Tyskland) - Strasbourg (Frankrike) - Fribourg (Schweiz) 


9. Fribourg- Geneve- Golden pass panoramic tour - Bern (Schweiz) 


10. Panoramatåg bland vinrankor och uppe i alperna i Schwiez 


11. Fribourg (Schweiz) - Milano (Italien) 


12. Milano - Cinque Terre, Riomaggiore (Italien) 


13. Cinque Terre, Manarola - Vernazza - Monterosso - Riomaggiore -  Corniglia


14. Cinque Terre - Pisa - Grosseto och Costigliano i Toscana (Italien)  


15. Pitigliano och Terma di Saturnia i Toscana (Italien) - Hyrde bil! 


16. Toscana - Florens (Italien) 


17. Florens - Venedig (Italien) 

18. Venedig (Italien) - Innsbruck (Österrike) 

19. Innsbruck - Salzburg (Österrike) 

20. Salzburg (Österrike) - Munchen (Tyskland) 

21. Munchen och Nuernberg (Tyskland) 

22. Munchen (Tyskland) 

23.  Munchen - Flyg Stockholm


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar